Проблем с HDD и HP NC6000

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Проблем с HDD и HP NC6000

Мнениеот nokiangage » Вто 22 яну 2013 17:56

Здравейте колеги, има проблем с моя лаптоп HP NC6000, 1,6 моно Intel :Mr Green Fun , 1 GB рам и 40 GB уж хард - но си ми върши работа по принцип и не искам да го сменям. Ситуацията е следната: от няколко месеца не го бях пускал заради проблем с "прозореца" XP, та онзи ден реших да се справя с проблема.

Изображение

Свалих Linux Mint 12 и диагностиката на хард-а показа 917605 зли сектори :Mr Green Fun :

Изображение

Бях пуснал HDD Check от BIOS-а и излезе някаква грешка по средата на етапа. Та сметнах, че е хард с лоши сектори, свалих Hirens Boot CD, едвам останах в квартирата цяла нощ, благодарение на жената mhihi , от писукания тип "Super Mario" при Possibly Error. Та след което реших да екпериментирам с Linux, взех Mint 12, инсталирах го и всичко се оправи естествено след като Hirens-а ми беше изтрил информацията на C и D, която бях решил да запазя :banghead: .

Изображение

Изображение

Сега вече съм с гореспоменатия Linux, който показва на 2,6 милиона лоши сектора като в менюто по-горе и не знам какво да правя, а машината си работи нормално, свиквам с новата платформа, свалям филми, гледам форума и други страници и грам помен няма от проблемите с HHD-то, от които XP-то не искаше да тръгне... :roll: Съвети колеги?

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Проблем с HDD и HP NC6000

Мнениеот slimmer » Сря 23 яну 2013 9:28

Сега нямаш проблеми, но по-натам може и да проимаш. Ако наистина има толкова много лоши сектори директно си търси нов диск (или по-смислено, нов втора-ръка лаптоп, ако не ти се дават пари). Дисковете си имат някаква резерва от сектори, но са около 256-512... а твоите са хиляди. Има една програма MHDD, която сканира изцяло и поправя, ако може (в повечето случаи не може), такива сектори. Поправката се изявява в пренасочване (remap) на секторите. Може да я пробваш, но ако трябва да се поправя нещо е най-добре да няма нищо на диска и да му пуснеш едно "зануляване". Ако и тогава излязат грешки, както предполагам, по-добре се ориентирай към нов. А и като имам предвид каква бройка ти изкарва... най-вероятно нищо няма да стане, ама пробвай. А и е малко изкопаем този компютър, нов диск ще ти излезе по-скъпо от втора ръка лаптоп.
Успех!

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Сря 23 яну 2013 13:16

Диска ти е заминал колега, няма оправия. Трябва ти друг, но цените на лаптотпските с IDE интерфейс (какъвто е твоя) е меко казано отчайваща.
Аз бих си продал машината и да търся нещо по-съвременно.

Потребителски аватар
Танков
Автомобил: Golf MK1
Двигател:

Мнениеот Танков » Сря 23 яну 2013 15:48

диска ти е заминал :drinking: :drinking:
ако имаш кард рийдър си вземи една карта от 8-16 ГБ и си инсталирай на нея линукс/джамец и после събери пари за външен хард който да ползваш, но това са гимнастики които не си заслужават кой знае колко, все пак лаптопа ти е старичък и да се инвестира в ремонт е безумие... замисли се за нещо по-ново макар и втора ръка. Моето предложение е просто ако нямаш възможност да инвестираш в друга машина да можеш да ползваш поне наличната, но това би било само временно..

ето просто пример за споменатото предложение

http://www.technomarket.bg/products/09075968/emtec-ekmsd16gb60xhc-sdhc-16gb - 22.99 лв

http://www.technomarket.bg/products/09125890/toshiba-store-basics-2-5-320gb-usb-3-0 - 89.00 лв

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”