Относно забраната за ксенона

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
pav4omed
Автомобил:
Двигател:

Относно забраната за ксенона

Мнениеот pav4omed » Съб 26 яну 2013 9:32

Здравейте, колеги! Искам да попитам да не би да е отпаднала забраната за нефабричните ксенони, понеже все по-чвсто срещам хора по пътя, които си карат с китайския ксенон? Това живо ме интересува, понеже когато купих моята Бора, тя беше с афтърмаркет ксенон. Влезе забраната и го махнах....обаче незнам къде е причината, но много слабо светят тия фарове с халогенните крушки. Дори и на дълги да карам срещу колите не им прави впечатление. Не знам как мога да реша проблема: реглаж, по-качествени крушки, по-голяма мощност на крушката(фаровете са пластмасови и ме е страх да не се стопи нещо...)?
А срещам и хора, които си карат с допълнително сложени ДРЛ светлини през деня, да не е отпаднала и тази забрана?

Потребителски аватар
Paceto87
Автомобил: Golf3
Двигател:

Re: Относно забраната за ксенона

Мнениеот Paceto87 » Съб 26 яну 2013 10:20

Слагай си ксенона колега, апък ако някои полицаи се заяде му обясни че така си си купил колата и ще го махнеш и така до следващия които те спре същата реплика :mrgreenfun имам приятел така си кара и няма проблеми

Потребителски аватар
Bahama man
Автомобил: VW Polo 1998
Двигател: AEF

Мнениеот Bahama man » Съб 26 яну 2013 10:36

Аз мисля, че щом колата е с лупи няма никакъв проблем да се слага ксенон. Е, все пак гледай да не е някакъв евтин, защото е нормално да не е качествен. Плюс това, както каза колегата, АКО СЛУЧАЙНО се заяждат, кажи че така си я купил.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 26 яну 2013 10:39

Забрана аз изобщо не знам да е имало

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Съб 26 яну 2013 10:42

Има такава ама кой я спазва.. карай си с ксенона.. и аз ще слагам скоро, защото с тия лупи с халогенна крушка нищо не се вижда и като цяло избягвам да карам през ноща..

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 26 яну 2013 10:52

Ами в ЗДвП и ППЗДвП няма забрана. Така че... :wink Иначе може да пробваш с реглаж и едни хубави крушки - примерно Osram Night Breaker. би трябвало да се оправят нещата :thup

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 26 яну 2013 12:17

Въпреки големите приказки по медиите изрична забрана на ксенона наистина няма, могат да те гонят по устав за промяна в конструкцията на МПС евентуално. Друг е въпроса, че ако се минава преглед както си трябва кола с ксенон на рефлекторен фар никога няма да мине заради разсейките в светлината. За съжаление в България правилата са за да не се спазват и всеки слага каквото му падне, важното е на него да му свети добре, а тези отсреща да им горят ретините. За мен правилното решение е или хубави крушки, или смяна на целия фар с такъв с лупи и читав ксенон.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 26 яну 2013 12:37

pav4omed написа:Здравейте, колеги! Искам да попитам да не би да е отпаднала забраната за нефабричните ксенони, понеже все по-чвсто срещам хора по пътя, които си карат с китайския ксенон? Това живо ме интересува, понеже когато купих моята Бора, тя беше с афтърмаркет ксенон. Влезе забраната и го махнах....обаче незнам къде е причината, но много слабо светят тия фарове с халогенните крушки. Дори и на дълги да карам срещу колите не им прави впечатление. Не знам как мога да реша проблема: реглаж, по-качествени крушки, по-голяма мощност на крушката(фаровете са пластмасови и ме е страх да не се стопи нещо...)?
А срещам и хора, които си карат с допълнително сложени ДРЛ светлини през деня, да не е отпаднала и тази забрана?

Колега, обърни внимание на фаровете си. Може да са потъмнели пластмасите им и да имат нужда от освежаване.Другият вариант е да са прекалено забити надолу щом като дори на дълги не им прави впечатление на отсрещните (или просто не им се занимава да ти пресветкат)

pav4omed
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pav4omed » Съб 26 яну 2013 13:34

stefan4o написа:

Колега, обърни внимание на фаровете си. Може да са потъмнели пластмасите им и да имат нужда от освежаване.Другият вариант е да са прекалено забити надолу щом като дори на дълги не им прави впечатление на отсрещните (или просто не им се занимава да ти пресветкат)[/quote]

Когато махнах ксенона пластмасите на фаровете съм ги полирал, така че не мисля че е това причината. Може би наистина са забити в земята :/ ......

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Нед 27 яну 2013 19:20

Freakylol написа:Има такава ама кой я спазва.. карай си с ксенона.. и аз ще слагам скоро, защото с тия лупи с халогенна крушка нищо не се вижда и като цяло избягвам да карам през ноща..

А дали проблема не ти е в рефлектора на лупата? Дори и с халогенна крушка лупата трябва да си осветява много добре, виж ако си с някакви ксенон ефекти халогенки е ясна работата.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 13 юни 2013 22:39

Забранено ли е още да се кара със китайски ксенон.. Че и аз днеска сложих на моята..

П.с Фаровете са рефлекторни Мк4 визия..

Потребителски аватар
YordanGergov
Автомобил: Golf III
Двигател: AEE

Мнениеот YordanGergov » Чет 13 юни 2013 22:52

То за забранено не е, ама във рефлекторни... не е колегиално така да се каже. Ефекта в моите очи вечер е по-голям от този в твоите, ако ме разбираш. Всеки сам си решава де какво да прави.

Аз съм вече 3 месеца с ксенон и лупи и нищо не са ми казвали, нито при спиране нито на бензиностация като се засякох с патрулка. Само ме изгледа и нищо не каза.

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Пет 14 юни 2013 1:00

Те заради тоз китайски ксенон в лефлекторен фар останах без очи.Вече като срещна такъв през нощта му бия дългите(6 фара с халогенни крушки чисти и регулирани).Нямам думи просто.Не забрана за монтиране а забрана за внос трябва да има....

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Пет 14 юни 2013 6:58

Винаги съм ги плюл такива джигити с ксенони в рефлекторни фарове,особено ако са от типа,на които оребренията са на рефлектора.Като са на стъклото е малко по-добре,но на по-новите рефлекторни фарове е ужас.Има 2-3 дето редовно ги засичам из града(една Бора,един Голф 4 и едно Пежо 307) които вадят яко очи,светят като електрожени :beat_butt2
покрай тях стискам зъби и няколко секунди след тях се моля да не ми изскочи човек на пътя.
Мен заслепяват,представете си някой по-възрастен,не ми се мисли :newsm66

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Пет 14 юни 2013 7:15

тъкмо щях да кажа някои приказки за маиките на китаиците и тия дето слагат тия боклуци по колите си ама се въздържам

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”