Здравейте!
Казусът ми е следният:
Имам 4 лаптопчета, които през wi-fi adsl на виваком получават интернет.
Имаме и един принтер 3 в 1. USB е, има и LAN, т.е. може да е мрежов принтер.
Искам да направя така, че без да разпъваме допълнителни кабели, да може всяко от 4-те лаптопчета да печата на принтера. Ясно ми е, че е най-лесно и просто да свържа принтера с лан кабел към рутера и готово, само че рутера в момента е далеч от принтера.
Та, дали е възможно търсеното от мен да се постигне с безжичен принт сървър и доколко е успешен метода?
Да предложите евтино такова, което да става? До/или около 100 лв.

Безжичен принт сървър ?
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Безжичен принт сървър ?
Възможно е,да.
Мисля,че трябва да си създадеш вътрешна мрежа от всичките ,но настройките са сравнително сложни мисля заради пермишъните
Мисля,че трябва да си създадеш вътрешна мрежа от всичките ,но настройките са сравнително сложни мисля заради пермишъните

- spirof
- Автомобил: Audi A4 B5
- Двигател: ADR 1998
- Контакти:
Според мен най евтино ще стане с аксес пойнт. Например аз ползвам рутер за 38лв. настроен като аксес пойнт.
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Примерно:
http://www.jmt.bg/безжични-устройства-cID=690/tp-link-tl-wps510u-wireless-print-server-single-usb20-port-atheros-wireless-24ghz-80211gb-with-detachable-antenna-pID=8190/
Копирай целия линк и не го считайте за реклама на фирмата.
http://www.jmt.bg/безжични-устройства-cID=690/tp-link-tl-wps510u-wireless-print-server-single-usb20-port-atheros-wireless-24ghz-80211gb-with-detachable-antenna-pID=8190/
Копирай целия линк и не го считайте за реклама на фирмата.
-
- Автомобил:
- Двигател:
slimmer написа:...
Аз към него се бях ориентирал.
spirof написа:Според мен най евтино ще стане с аксес пойнт. Например аз ползвам рутер за 38лв. настроен като аксес пойнт.
Тук ми е доста тъмно...По този начин свързвам един рутер с друг такъв безжично ли?
- spirof
- Автомобил: Audi A4 B5
- Двигател: ADR 1998
- Контакти:
Най общо казано, аксес пойнта в случая свързва безжично принтера и рутера.
- Танков
- Автомобил: Golf MK1
- Двигател:
spirof написа:Най общо казано, аксес пойнта в случая свързва безжично принтера и рутера.
идеята за аксес пойнта е решение, но отново стигаме до кабели включване в контакти и тн... предложеното от колегата slimmer устройство ще му свърши работа, по-малко настройки,те така или иначе ще са в една мрежа, не виждам смисъл от wireless да се минава през още един AP и тогава да се прави мрежа... но човека си знае, а и цената на устройството се вмества в бюджета му.
- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
Aко сегашният ти принтер не е много нов или със скъп консуматив, инвестирай във принтер със WI-Fi и всичките ти проблеми са решени. Има варианти на 3в1 с "уай-фай" на приемливи цени!
Успех!
Успех!

-
- Автомобил:
- Двигател:
С wireless принт сървер ще се прави.
Днес се мъчих с втори рутер - не е по силите ми да го настроя.
Реших да не се мъча излишно.
Днес се мъчих с втори рутер - не е по силите ми да го настроя.
Реших да не се мъча излишно.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Какъв ти е проблема с вторият рутер?
Сетни ръчно ай питата. Така и така имаш само едно Ай Пи от твоя Интернет провайдър и твоят Рутер се води Врата(Default Geteway)
Сетни ръчно ай питата. Така и така имаш само едно Ай Пи от твоя Интернет провайдър и твоят Рутер се води Врата(Default Geteway)
- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Може би проблемът му е, че рядко рутърите може да хващат безжично нет и да го рутират към жичните портове... Затова колегата горе говореше за Аксес поинт, не за рутър. Но съм виждал и такива, плюс тези, на които може да се сложи Open/DDWRT, които може да се накарат да работят в такъв режим. Но и това си е играчка. Със сигурност може да стане с един супер евтин LevelOne, правил съм го. Просто е много зле като рутър...
- Jovany
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За момента евтините принтери Wi-Fi и съответно принт сървари Wi-Fi не работят добре (освен това много често дефектират). Най-добре е с рутер щом ти е мрежови принтера.
За една страница по голям фаил може да ти скъса нервите.
П.П. С това се занимавам и ти го казвам от собствен (профи)опит. Просто няма да можеш да си вършиш работа и само ще си късаш нервите.
За една страница по голям фаил може да ти скъса нервите.
П.П. С това се занимавам и ти го казвам от собствен (профи)опит. Просто няма да можеш да си вършиш работа и само ще си късаш нервите.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Точно пробвах с Level One, безпроблемно се закачи към рутера на vivacom-ски рутер по wi-fi (WISP mode), но не знам как да си направя другите настройки на IP-тата...
Успешно разпечатах страница през комп, закачен към LevelOne от компютър, свързан жично към LevelOne, но така и не успях безжично.
Просто съм доста бос, трябва четене, но нали е по-лесно да попиташ...
Благодаря много за мненията досега.
Щом безжичните принт сървъри правят проблем няма да се взима такъв.
Ако някой ми подскаже как да си направя настройките на рутера, ще е супер.
Успешно разпечатах страница през комп, закачен към LevelOne от компютър, свързан жично към LevelOne, но така и не успях безжично.
Просто съм доста бос, трябва четене, но нали е по-лесно да попиташ...
Благодаря много за мненията досега.
Щом безжичните принт сървъри правят проблем няма да се взима такъв.
Ако някой ми подскаже как да си направя настройките на рутера, ще е супер.
- Jovany
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Значи така по този начин с коментари е много трудно да се обясни поне за мен.
Трябва да се направят настройки на самия принтер дали да е по DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol-- Протокол за динамично конфигуриране на хостове)или по просто казано рутера да подаде на принтера IP адрес (трябва да е активирано DHSP-то на принтера). Другия вариант е на принтера да се изключи въпросното DHSP и да се сложи статичен IP адрес (което е по добре).
Най-добре е да си намериш някой колега на месна почва и да ти го направи ако не си на ясно.
Операцията по принцип е елементарна и човек който малко разбира от мрежи ще го направи за 10 мин.
П.П. Извини ме ако ти говоря неща които вече си чувал и знаеш. Просто не знам на какво ниво си в тази област.
Кажи все пак какъв ти е принтера (марка и модел) и с каква операционна система си
Трябва да се направят настройки на самия принтер дали да е по DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol-- Протокол за динамично конфигуриране на хостове)или по просто казано рутера да подаде на принтера IP адрес (трябва да е активирано DHSP-то на принтера). Другия вариант е на принтера да се изключи въпросното DHSP и да се сложи статичен IP адрес (което е по добре).
Най-добре е да си намериш някой колега на месна почва и да ти го направи ако не си на ясно.
Операцията по принцип е елементарна и човек който малко разбира от мрежи ще го направи за 10 мин.
П.П. Извини ме ако ти говоря неща които вече си чувал и знаеш. Просто не знам на какво ниво си в тази област.
Кажи все пак какъв ти е принтера (марка и модел) и с каква операционна система си
-
- Автомобил:
- Двигател:
Lexmark X204n - принтер.
Рутер, от който идва и-нет - adsl на виваком,
Рутер, който може да послужи за свързване - който и да е в магазинната мрежа, предстои закупуване.
ОС - Win 7 Home, на всички които ще ползват принтера.
Когато пробвах, използвах DHCP на LevelOne. Разпечатах си страницата, от Lexmark-a, на която пише адресите, дотам поне стигам :).
Рутер, от който идва и-нет - adsl на виваком,
Рутер, който може да послужи за свързване - който и да е в магазинната мрежа, предстои закупуване.
ОС - Win 7 Home, на всички които ще ползват принтера.
Когато пробвах, използвах DHCP на LevelOne. Разпечатах си страницата, от Lexmark-a, на която пише адресите, дотам поне стигам :).
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”