Вечна тема - разход
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Re: Кой с каква кола е и какъв разход му дава...?
Знаачии зависи от автомобила. Има едно нещо което се казва товарна характеритика на автомобила и който я е виждал знае че след 80 км/ч кривата на въздушното съпротивление тръгва стръмно нагоре. Демек малолитражките които караме в БГ след тази скорост почват да горят повече. Ако е кола с по-як двигател, и по-дълга скоростна кутия съответно, при тази скорост оборотите на двигателя ще са твърде ниски за да работи ефективно, и икономичната скорост ще е малко по-висока, 100 или 110 да кажем ..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Силно се съмнявам, че има градски/семеен автомобил, бил той с "по-як" двигател, който е по-икономичен при 110км/ч, отколкото при 80км/ч.
Ти имаш ли лични впечатления или си говориш наизуст за "едни други коли"? Какво значи "по-як" двигател, според теб?
Ти имаш ли лични впечатления или си говориш наизуст за "едни други коли"? Какво значи "по-як" двигател, според теб?
- genov1
Да имам. Пежо 307 SW 2012, 130 к.с, на 6-та просто няма как да върви с 80. Също 207-ца съм карал дълго време, 110 к.с, най-икономична беше на 90, 3.8 даваше разход. Дизелите трябва да се карат с такава скорост, че поне да са в турбо режим който е около 2000 об. Шерволет Авео, мноого маломощна кола, но при каране със 100 мили/ч направо нулира резервоара. Тъй че както както казах зависи от колата ..
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Що и моята не дава 3.8 на 6та с 90 деба.. 

След като я покарах малко, мога да кажа, че моята в момента дава 7/100 дизел градско каране на къси разстояния... 1.9TDI ALH 90кс.
-
- Автомобил:
- Двигател:
1. Пежо 308 2.0хди върви без никакви проблеми на 6-та с 80км/ч. Като гледам двигателят няма да е много по-различен от 307 2.0хди. Не зная какво разбираш под "няма как да върви", но аз го карах и се движи без да прекъсва, да тресе или каквито и да е грижи.genov1 написа:Да имам. Пежо 307 SW 2012, 130 к.с, на 6-та просто няма как да върви с 80. Също 207-ца съм карал дълго време, 110 к.с, най-икономична беше на 90, 3.8 даваше разход. Дизелите трябва да се карат с такава скорост, че поне да са в турбо режим който е около 2000 об. Шерволет Авео, мноого маломощна кола, но при каране със 100 мили/ч направо нулира резервоара. Тъй че както както казах зависи от колата ..
2. Съвсем не е вярно, че "Дизелите трябва да се карат с такава скорост, че поне да са в турбо режим", да не говорим, че през последните 15г турбините се развъртат под 2000об/мин.
3. Това Пежо съм го карал само 200км извънградско и не мога да твърдя със сигурност кога е най-икономично, но съм готов да се обзаложа на каса бира, че ще харчи по-малко при 80км/ч, отколкото при 90км/ч. Ако си съгласен - може още този уикенд да решим кой плаща бирата. П.С. Видах, че си от СтЗ - през февруари все ще дойда до СтЗ, дано не се окаже, че точно тогава си много зает и неможем да тестваме.

4. Наистина ли 2.0хди за теб е "по-як" двигател?
Аз по-рано, преди да ме "изядат" колегите, исках да питам дали най-икономично, значи най-полезно?
- genov1
Да де, 308 имах в предвид, 2.0 HDI 136 к.с. На 6-та с 80 върви ама ако решиш да изпреварваш и дадеш газ ще се случи едно голямо нищо. 6-тата му е много дълга, по спомен на 100 е с 2000 об. Ами да, за мен това не е слаб мотор, 340 нм е. Маломощни имам в предвид за бензин под 150 к.с или за дизел под 110. Или пълна кола с багаж да може да върви спокойно по което и да е нагорнище на магистралата.
И що да не трябва да е в турбо режим, точно тогава двигателя работи най-ефективно. Те не са го сложили търбото да уплътнят пространството в двигателния отсег ..
И що да не трябва да е в турбо режим, точно тогава двигателя работи най-ефективно. Те не са го сложили търбото да уплътнят пространството в двигателния отсег ..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Чакай сега - "най-икономично" ли коментираме или "най-приятно за каране" или пък "най-динамично"? Хайде да не се отплесваме към ускорение и изпреварване!genov1 написа:...На 6-та с 80 върви ама ако решиш да изпреварваш и дадеш газ ще се случи едно голямо нищо...
Колкото за турбините - моите впечатления от Октавия 1.9тди пд са, че харчи по-малко точно преди да започне да върви - някъде между 1600 и 1700об/мин - тогава не върви, но и харчи по-малко.
velinsl написа:Колега мисля, че бъркаш МАКСИМАЛЕН ВЪРТЯЩ МОМЕНТ и МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ.
Правилно мисли колегата, за икономичността.
Ако упрека е към мен ето два примера:
Голф 4 1.6 мотор 101 коня ... макс. върт. момент на 3800 об., макс мощност при 5600 об.
Не мисля, че Голфа ще е най - икономичен при 3800 об.
Ето и още по - фрапиращ пример.
БМВ М5 малко по - старата 507 коня... макс. върт. момент на 6100 об., макс мощност при 7750 об.
При 6000 оборота разхода няма да е много хубав.
Много дълъг и безсмислен спор се е завързал. Сигурен съм че няма някаква универсална скорост при всички автомобили, при която са най-икономични. При дизелите може и да има минимална доза истина, че са най-икономични във или около зоната на максималния въртящ момент. Най-икономичната скорост, например, при служебния ми Мерцедес Е250CDi е около 100км/ч на 7-ма скорост със около 1500об/мин., при която дава разход от 4,2-4,3л/100км по бордов компютър, но ще поздравя човека, който има нерви да се движи така.
Стрелките, вертикално-разположени, може и да е важало за Ладите и Москвичите, но мисля, че не е приложимо при някои модели коли, като споменатата Вектра по-назад.
Стрелките, вертикално-разположени, може и да е важало за Ладите и Москвичите, но мисля, че не е приложимо при някои модели коли, като споменатата Вектра по-назад.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги, някой може ли да даде разход на Пасат Б4 1.9 ТДИ 90 к.с. със закачена платформа + автомобил върху платформата (1500 кг)?
- vesellin
- Автомобил: Mitsubishi ASX
- Двигател: 4N14
- Контакти:
БМВ Е36 М50Б20TU (мотора с ванос-а) в града ми дава разход 20лв/110км(газ)-лятото и 20лв/90км(бензин) през зимата
Извън града е около 11-14л.газ/100км (под 90-100км/ч не карам)
Извън града е около 11-14л.газ/100км (под 90-100км/ч не карам)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Как ме е яд сега, че не си записвах цената не бензина по месеци лятото, за да мога сега да разбера колко бензин ти гори колата ... Ама, че съм глупав!
Сега сериозно - пишете разход на гориво на 100км, не за 74км, не за 139км, не колко лева на 100км. Иначе трябва всеки, който чете, да е подготвен с калкулатора на компа, да си води записки ... Разбира се, в случай, че искате да улесните и помогнете на останалите ... ако не ви пука ...

Сега сериозно - пишете разход на гориво на 100км, не за 74км, не за 139км, не колко лева на 100км. Иначе трябва всеки, който чете, да е подготвен с калкулатора на компа, да си води записки ... Разбира се, в случай, че искате да улесните и помогнете на останалите ... ако не ви пука ...

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Вчера пътувах почти до Плевен и обратно с пасата - 1.9 тди 131 к.с. AVF мотор с 6 скоростна кутия.
На отиване беше сухо и приятно за шофиране:
8% - 12 км градско - нормално каране
58% - 85 км магистрала - 110-120 км/ч
34% - 50 км извънградко - 80-90 км/ч
Среден разход - 5.6/100 по борд
На връщане закачихме едно ремарке, на което бяха малко меки гумите се оказа в последствие. Освен това имаше пороен дъжд и по магистралата имаше реки. Карах с 20-30км/ч по-бавно от отване.
Разходът отиде на 6.8/100
На отиване беше сухо и приятно за шофиране:
8% - 12 км градско - нормално каране
58% - 85 км магистрала - 110-120 км/ч
34% - 50 км извънградко - 80-90 км/ч
Среден разход - 5.6/100 по борд
На връщане закачихме едно ремарке, на което бяха малко меки гумите се оказа в последствие. Освен това имаше пороен дъжд и по магистралата имаше реки. Карах с 20-30км/ч по-бавно от отване.
Разходът отиде на 6.8/100
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”