Схема на работещо зарядно за акумулатори

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Re: Схема на работещо зарядно за акумулатори

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Нед 03 фев 2013 16:50

Опитно да кажем 30к.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 04 фев 2013 17:45

Момчета, гледам голяма дискусия покрай тази схема. Със сигурност ще работи стига да се настрои веднъж.
Но все пак в нашия век трансформаторите все повече не се използват поради ред недостатъци. Има импулсни захранвания, човек само трябва да си избере подходящото. Цената им е колкото на трафа. И така, едно захранване 14-15 В върши чудесна работа. Тук някои ще кажат: "Ама той не зарежда на импулси както трябва да е и както зарежда трафа. Не може да се регулира тока."
Лично на мен не ми дреме как зарежда, но за капризните може да се добави ето това: http://forum.allaboutcircuits.com/showthread.php?t=73323 (на мястото на мотора е акумулатора разбира се,диодът Д3 не е необходим също) и се получава леко, импулсно, регулируемо по ток и самоограничаващо се по напрежение зарядно устройство. В допълнение може да се добави и защитното реле против обратно включване. Захранване от комп също би свършило работа с подходящи промени, за да му се вдигне малко напрежението.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Пон 04 фев 2013 21:53

dandan написа: Но все пак в нашия век трансформаторите все повече не се използват поради ред недостатъци. Има импулсни захранвания, човек само трябва да си избере подходящото.

Импулсните захранвания са по-леки, с по-малки габарити и имат по добър фактор на мощността, но все пак са доста по сложни за изработване от не специялист в електрониката каквито са повечето хора във форума.
Трансформаторното зарядно е сравнително просто за изработка дори и от човек с малки познания в електрониката, не е претенциозно и си върши работата отлично.Затова е предпочитано от много хора включително и от мен.

И все пак ако някой има изпитана схема на импулсно зарядно за акумулатор която да си я е направил и елементите да са достъпни в бг магазините нека да е постне.

sladurra
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sladurra » Пон 04 фев 2013 22:18

Колега stereofonix,
проявявам интерес към твоята схема, но срещам сериозни затруднения в намирането на следните елементи:
2т3109. Успях да намеря само някакъв заместител KT349Б.
Другото което е, че почти никъде няма потенциометър 150кОма.
R5 е 5,0 кОма. По цветният код видях че си използвал 5,1.
Ценера Д2 по схема е руският Д814А е от 7 до 8,5V.
Въпросите ми са:
Този заместител на 2Т3109 удачен вариант ли е?
Какъв потенциометър си използвал. и как по точно си го свързал?
На твоите снимки видях, че твоя ценер не е посочения в схемата. На колко волта е и какво му е означението?

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пон 04 фев 2013 22:27

Ролята на мрежовия трансформатор е най-вече с цел безопасност. Просто той разделя галванично акумулатора от мрежата, а безопастността е много по-скъпа от цената на един мрежов трансформатор. Дори и в импулсните захранвания се ползва трансформатор, когато галванично трябва да се раздели изхода от входа на устройството, с цел безопасност. Разбира се тези импулсни трансформатори са по-малки и съответно по-евтини, но схемата на такова импулсно едва ли е лесна за реализиране в надежден и завършен вид от по-вечето колеги, както и за мен, и затова постнах моята проста схема в темата.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пон 04 фев 2013 23:04

Имах предвид нещо такова:http://www.ebay.com/itm/For-14V-6A-Samsung-PSCV840101A-AC-Adapter-Power-Supply-/230399250043?pt=US_Monitor_Power_Supplies&hash=item35a4dd8e7b Аз ползвам подобно, дори постнах снимка някъде тук.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Пон 04 фев 2013 23:49

От магазина знаем как става :mhihi идеята е да си го направим сами :screwy

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Вто 05 фев 2013 1:46

Че ти пак си го правиш сам: добавяш щипки, защитно реле и т.н. Това е готов 'траф' с грец, стабилизатор на напрежение, защита от късо и претоварване заедно. Липсва му само защитата от обратно включване и регулатора на ток.
И за разлика от твоето което ще е с размерите на тухла(или две), ще тежи също толкова, ще има винаги някакъв кусур, ще си похабил доста време и пари, то моето струва 3$(от магазин 2-ра ръка), направил съм го за 10-на минути и е винаги в жабката(заема място колкото две цигарени кутии).
Но, всеки луд с номера си, навремето и аз ги навивах тези трафове, автоматики и т.н.
Ентусиазма е за поощряване :thup

DragoI
Автомобил: VW Passat B5 1.8
Двигател: APT 2000

Мнениеот DragoI » Вто 05 фев 2013 14:11

[url][/url]
sladurra написа:Колега stereofonix,
проявявам интерес към твоята схема, но срещам сериозни затруднения в намирането на следните елементи:
2т3109. Успях да намеря само някакъв заместител KT349Б.
Другото което е, че почти никъде няма потенциометър 150кОма.
R5 е 5,0 кОма. По цветният код видях че си използвал 5,1.
Ценера Д2 по схема е руският Д814А е от 7 до 8,5V.
Въпросите ми са:
Този заместител на 2Т3109 удачен вариант ли е?
Какъв потенциометър си използвал. и как по точно си го свързал?
На твоите снимки видях, че твоя ценер не е посочения в схемата. На колко волта е и какво му е означението?

Колега, в момента и аз съм се захванал с нейното реализиране. Това което си написал е точно така, 5,1 ком резистор е добре и вместо 2Т3109 можеш да ползваш 2Т6551 като другия, а ценера сега немога да ти кажа кой модел взех, но един за 8,2-3 волта ще ти свърши работа

sladurra
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sladurra » Вто 05 фев 2013 17:51

Ценер намерих точно този, който си е по схема и имам около 20 броя от него. Просто ми бе интересно кой точно е ползвал колегата...
А за ПТ1 мисля да сложа 100кОма, че този стандарт 150к е малко труден за намиране или е безбожни пари и с доставка

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Вто 05 фев 2013 18:51

dandan написа:Че ти пак си го правиш сам: добавяш щипки, защитно реле и т.н. Това е готов 'траф' с грец, стабилизатор на напрежение, защита от късо и претоварване заедно. Липсва му само защитата от обратно включване и регулатора на ток.
И за разлика от твоето което ще е с размерите на тухла(или две), ще тежи също толкова, ще има винаги някакъв кусур, ще си похабил доста време и пари, то моето струва 3$(от магазин 2-ра ръка), направил съм го за 10-на минути и е винаги в жабката(заема място колкото две цигарени кутии).
Но, всеки луд с номера си, навремето и аз ги навивах тези трафове, автоматики и т.н.
Ентусиазма е за поощряване :thup

Колега нека да не спамиме повече темата зашото е наистина много полезна. Пак казвам щом имаш работещо импулсно зарядно покажи точния модел който си използвал и какви доработки си направил ,а не подобни примери да се чудим кое какво и защо.
Както автора на темата и бат венци са показали изпитаната схема така да бъде и тази на импулсното и всеки ще може да си прецени какво да направи,кеф му тухла (трансформаторно) кеф му импулсно.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Сря 06 фев 2013 1:30

Не съм искал да спамя темата. Споделям опит или поне това което ми се струва удачно. Както казах по-горе схемата сигурно ще работи и съм правил подобни преди време.
Ето какво представляват моите зарядни:
Това малкото си го нося в колата. 14,5V/ 4,5А са доволно много за размерите му:
Изображение
Ей това е малко по-голямо и си стои в къщи. Пише 12V но всъщност е 14V/5,5А доволно за зареждане:
Изображение
А с това откритие меря тока(и напрежението) ако се наложи:
Изображение
Малкото не знам за какво е, попадна ми случайно. Голямото е за захранване на разни 12V устройства предвидени за автомобил, само че в къщи(има куплунг запалка). И на двете съм резнал кабелите и съм добавил щипките. Да имате пред вид ако случайно ви попадне нещо подобно, да не го подритвате, защото ще ви свърши прекрасна работа, дори и ако е с напрежение 15-16V с два-три диода последователно и сте вие.
Не си зареждам акумулатора всеки ден, налага се може би веднъж в годината. Като го закача и не се притеснявам за това с какъв ток зарежда или ще се презареди. Мога да го оставя и седмица без да го мисля.
Зарежда както и колата зарежда . Достатъчно бързо в началото за да запали ако е скапан от забравени светлини, зареден пада до към 300мА. Всичко останало за мен е излишно, но за някой може и да е задължително. Волтметър и амперметър всеки може да си добави, както и релето против обратно включване, но аз разчитам на това да не ми се случва. Ако някой има затруднение как да го свърже релето ще помогна.
Успех на всички

sladurra
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sladurra » Пет 08 фев 2013 3:56

Моето зарядно от първият пост е готово.
Внасям само няколко доуточнения:
1. Диода Д2 може и да не присъства в схемата.
2. Транзистора Т1 не е 2Т3109, а е 2Т6551. Единият е PNP, а другият е NPN.

DragoI
Автомобил: VW Passat B5 1.8
Двигател: APT 2000

Мнениеот DragoI » Съб 09 фев 2013 10:38

sladurra написа:Моето зарядно от първият пост е готово.
Внасям само няколко доуточнения:
1. Диода Д2 може и да не присъства в схемата.
2. Транзистора Т1 не е 2Т3109, а е 2Т6551. Единият е PNP, а другият е NPN.

За 2T3109 не е точно така, тъй-като на едно място го дават PNP а на друго NPN и понеже не ми е под ръка няма как да знаем каква е истината, истинатае че в схемата и двата транзистора трябва да са NPN без значение какъв e модела на транзистора.

Тука е показан че е NPN: http://www.kn34pc.com/spr/bg_transistors.htm

Потребителски аватар
aradovanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aradovanov » Съб 09 фев 2013 10:55

2T3109 NPN
За заместител става ВС109, но са в различни корпуси и ако не се лъжа разбъркани крака :mhihi

Горното не е вярно, за което се извинявам.

2Т3109 PNP - BC169

Последна промяна от aradovanov на Пет 29 ное 2013 21:28, променено общо 1 път.

Върни се в “Направи си сам!”