Здравейте колеги,днес сменях дисковете и накладките и след като си взех колата ми е леееко странно....натискайки педала на спирачката не мога да кажа,че колата не спира но някак си едно по тежко и тромаво.... педала също е променен като усещане... не знам дали не са я обезвъздушили добре или какво...но не ми е конфортно много така. Та въпросът е(тъй като за първи път сменям едновременно и спирачки и накладки) трябва ли да мине някакво време да се пооправят? нормално ли е да се промени педала след смяна? един тежък...абе не ми допада и това е....в понеделник май ще ходя пак да я обезвъздушават....
И накладките и дисковете са на една фирма-TRW.
Б5.5 странно усещане след смяна на спир. дискове и накладки
Б5.5 странно усещане след смяна на спир. дискове и накладки
Последна промяна от Bundy на Пон 28 яну 2013 14:27, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Странно усещане след смяна на спирачни дискове и накладк
Колега от разтояние нямам как да знам но винаги има такъв момент първите километри след смяната докато поолегнат,даже препоръчват да не се спира екстремно и рязко по възможност докато поолегнат за да не се запалят накладките и тн.Колкото до това дали има въздух в системата,ако са сменяли само дискове и накладки не би трябвало да са обезвъздупавали нищо.Разлика в педала не може да не почустваш защото сега хода на буталцето е по малък и трябва да лови по горе.Това от разтояние винаги има и други варианти като по твърдо феродо на накладките и ако по някаква причина са сваляли апарата(да са го откачали от маркучето )и са обезвуздушавали да не са го направили като хората и тн
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Съвсем естествено е колата да е с влошено спиране докато улегнат накладките и дисковете едни към други и да има разлика в пеедала също. Покарай малко и не спирай екстремно докато се напасват
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
То си го пише във инструкциите на накладките първите 500 км не дават всичко. Реално дори и нови дискове и накладки докато си паснат им трябва време и педалът на спирачките се чувства странно.
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
Колега, аз смених само предни накладки, започна да спира както трябва след 1000км - обезвъздушавах 2 пъти.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Защо говорите за обезвъздушаване? Когато се сменят накладки не се налага обезвъздушаване, защото не влиза въздух
-
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
dlug написа:Защо говорите за обезвъздушаване? Когато се сменят накладки не се налага обезвъздушаване, защото не влиза въздух
Не влиза въздух наистина, но докато не обезвъздушапедала потъва около 1см повече. Обезвъздушава се на работещ двг заради ABS.
- brad4edat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По препоръки на различните производители се казва, че е нужно поне 300-500км. пробег за да улегнат дисковете и накладките.
Така, че колега, внимавай със карането през тези необходими километри ;) Без излишни бързания и резки спирания! Умната и всичко добро, приятно и спокойно шофиране

Така, че колега, внимавай със карането през тези необходими километри ;) Без излишни бързания и резки спирания! Умната и всичко добро, приятно и спокойно шофиране

Благодаря много на всички за коментарите
Ще изчакам и ще видя как ще е...

- ludiq1918
- Автомобил: Honda Civic
- Двигател: D14A2 - 1997
Наистина при смяна на накладки не е необходимо обезвъздушаване, просто докато легне накладката както трябва на диска(може да ви изглежда идеално прав но не е) и трябва време. и в зависимост от това колко са твърди накладките времето за напасване е различно. Но едно 200-400км са напълно достатъчни да се напасне всичко и педала да стане нормален.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
За предните са необходими около 500 км., но за задните е необходимо повече време. Не си споменал модела, но моите отзад са с барабани и им трябваха към 2000 км., за да започне да хваща ръчната добре, като още има какво да се желае. Полека с газта и спирачките и късмет! :)
- illy1977
- Автомобил:
- Двигател:
Само газ на кошницата..............ще се оправи..........
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
illy1977 написа:Само газ на кошницата..............ще се оправи..........
Това е добър пример за СПАМ. На всичкото отгоре глупаво опасен.
Както са писали и другите колеги, преди цитираният от мен внимавай повече докато се сработят накладките с дисковете. От една страна е добре, че си ги сменил в студено време. Съобразявай спирачния път, хем да си безопасен за себе си и другите, а и да не препечеш накладките без време.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Б5.5 странно усещане след смяна на спир. дискове и накла
Ако спирачната течност не е сменяна от от поне 2-3г - сега е момента да се смени изцяло. Да не се окаже, че е набор на автомобила.
- krraynov
- Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
- Двигател: CFGB 2012
- Контакти:
Re: Б5.5 странно усещане след смяна на спир. дискове и накла
kris11 написа:Ако спирачната течност не е сменяна от от поне 2-3г - сега е момента да се смени изцяло. Да не се окаже, че е набор на автомобила.
И аз съм за подмяна на спирачната течност....