Привет.
Знам че темата е много дъвкана, доста от вас може да ви оттегча с проблема, доста порових, но не видях някой ясно и точно да е обобщил проблема. Мотора ми е AFN.
Т.е след определени обороти основно на 3-та я тествах турбината изключва (нямах възможност да търся дълги отсечки). От борбата ми миналата година с един колега и прочетеното тук е ясно, че пренадува турбото от задръстване със сажди. Тогава много ръчкане и се продуха. Даа, но от скоро пак се затлачи. Абсолютно същите симптоми. Раздвижих геометрията, която се движи доста добре, пръсках едно Turbo cleaner - Winn's, което поизчисти турбината, но не реши проблема напълно.
И тук вече идва чуденото как е най-практично да се постъпи. От една страна си мисля един път да платя да ми го изчистят, а после аз да си го чистя ( до колкто видях не е сложна и трудна работа). Да ама на колко Ккм ще тярбва да го правя. Даже ми е мерак да го разглобя и почистя сам, ама си мисля да не стане че на края от N на брой такива процедури да отида и да си кешна да го ремонтират. И това ме навежда на другия вариант, направо да ходя да го оправят. Да, но този ремонт не е от евтинките, което е проблема де.
Истината е че това ми е първото турбо с което се боря. За да не откривам топлата вода, моля тези, които са сърбали тази попара, да споделят как са постъпили.
Ако може да кажете кои вариант сте минали, колко пари и къде сте правили интервенцията.
Благодаря на отзовалите се.
AFN забива турбото, търсене на правилното решение
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Забива турбото, търсене на правилното решение.
Първото което се пита в такъв случай е,провери ли всички маркучи и дали се движи актуатора !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Той се движи без да запира а маркучите са нови и пак проверени. И си мисля, че ако проблема беше във вакума, че щеше да забива много по рано (само предположение, моля ако греша да ме поправите)
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Genesis написа:Той се движи без да запира а маркучите са нови и пак проверени. И си мисля, че ако проблема беше във вакума, че щеше да забива много по рано (само предположение, моля ако греша да ме поправите)
Движи се като го мандахерцаш ти или като го засмуче вакума при запален мотор ?
-
- Автомобил: OCT1
- Двигател: AHF
а на диагностика каква грешка ти изписва?
- okti_1
- Автомобил:
- Двигател:
Не му изписва грешка,защото на колата не е правена диагностика.А иначе грешка си има.
- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Онзи ден пак писах същото...Това,че актуатора се мърда и има вакуум в маркуча,не означава,че двата елемента ще сработят.В актуатора има една мембрана,която може да се е спукала.Виж на загасена кола как е,сложи си пръста на лоста на актуатора и кажи на някой да запали.Трябва да го бутне надолу,а като подаде газ да го дърпа нагоре.Щом имаш вакуум и не е зацапана геометрията,единствено това се сещам.
А самото чистене не е никак трудно,само внимавай кое след кое е,да не ти останат чаркалъци или да се чудиш кое от къде е :)
А самото чистене не е никак трудно,само внимавай кое след кое е,да не ти останат чаркалъци или да се чудиш кое от къде е :)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, на диагностика не съм ходил, щото нямаше кога, а и съм сигурен какво ще излезне. Казвам така тъй като знам как постепенно с времето се задръства турбината. Сега тя се държи точно по този начин, a и освен това днес правих процедура по прочистването и с въпросния шпрей и малко се пооправи, което ме кара да нямам колебания в проблема.
- dnn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
...Това,че актуатора се мърда и има вакуум в маркуча,не означава,че двата елемента ще сработят.
от два месеца сам в този филм
- PACH
- Bus Master
- Автомобил: VW Bus T3 Syncro
- Двигател: 1.9 M-Tdi
- Контакти:
Мани, мани и аз преди няколко дни чистих геометрия, разглобяване на цялото турбо и буса хвръкна, след 2 дни турбото едвам го чувам :(
- svere
- Автомобил: Passat B5 110++
- Двигател: AFN
- Контакти:
колеги!
вижте си черно/бялото възвратно клапанче.
Ако неработи коректно, не достига вакуум за адекватното управлениена геометрията и т тамбързото натрупване на саждите.
С други думи ако пропуска в 2-те посоки, няма как да се задържи вакуум в вакуум резервоарчето (кръглото долу, малко зад клапан н75 при пасат). И 2-ри вариант да пропуска в едната посока, но не достатъчно
И аз имах проблеми с моя АФН....... чистех турбина през 2-3месеца.
Решението- GT1749Va, чип, нови маркучи, ново черно/бяло клапанче.... е и стандартната проверка на Н75 и актуатор.
Карам основно градско, за сега нямам проблеми
Профилактично отварям капака и пипам с ръка лоста на актуатора, махак вакуум маркуча и има ли ход от горе до долу, после като го сложа издърпа ли го свободно 1-1,2см пак нагоре, значи всико е 6.
После само
и 
ПС: сори ако съм изял някои букви ама още спя :)
вижте си черно/бялото възвратно клапанче.
Ако неработи коректно, не достига вакуум за адекватното управлениена геометрията и т тамбързото натрупване на саждите.
С други думи ако пропуска в 2-те посоки, няма как да се задържи вакуум в вакуум резервоарчето (кръглото долу, малко зад клапан н75 при пасат). И 2-ри вариант да пропуска в едната посока, но не достатъчно
И аз имах проблеми с моя АФН....... чистех турбина през 2-3месеца.
Решението- GT1749Va, чип, нови маркучи, ново черно/бяло клапанче.... е и стандартната проверка на Н75 и актуатор.
Карам основно градско, за сега нямам проблеми
Профилактично отварям капака и пипам с ръка лоста на актуатора, махак вакуум маркуча и има ли ход от горе до долу, после като го сложа издърпа ли го свободно 1-1,2см пак нагоре, значи всико е 6.
После само

ПС: сори ако съм изял някои букви ама още спя :)
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
svere написа:колеги!
вижте си черно/бялото възвратно клапанче
Ако пропуска достатъчно и в двете посоки няма никакъв проблем понеже моето е махнато и промяна във вървежа няма,най-лесно е да го махнеш пробно и да съединиш мъркучетата с подходяща тръбичка за да го изключиш като вариант !
-
- Автомобил:
- Двигател:
ще си копирам писаното от мен в друга тема:
актуатора проверихте ли?
Вземи и откачи маркучето към актуатора(както си е закачен към геометрията) от другия му край и засмучи с уста силно.Трябва лоста да се дъпне около 12мм нагоре.Ако не се вижда-с напипване с пръст се установява приблизително.При засмукано положение задържаш 10-15 сек.-не трябва да се връща сам лоста.Като отпуснеш-рязко се връща без задържане.
Това е теста за работещ актуатор-със здрава мембрана и неклеясал или ръждясал.(последното се получавало често,ако нямаш кора под дв.)
Ако актуатора не е в ред-чисти турбини и сменяй Н75 до безкрайност.
актуатора проверихте ли?
Вземи и откачи маркучето към актуатора(както си е закачен към геометрията) от другия му край и засмучи с уста силно.Трябва лоста да се дъпне около 12мм нагоре.Ако не се вижда-с напипване с пръст се установява приблизително.При засмукано положение задържаш 10-15 сек.-не трябва да се връща сам лоста.Като отпуснеш-рязко се връща без задържане.
Това е теста за работещ актуатор-със здрава мембрана и неклеясал или ръждясал.(последното се получавало често,ако нямаш кора под дв.)
Ако актуатора не е в ред-чисти турбини и сменяй Н75 до безкрайност.
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Правилното решение е продаване на колата и закупуване на бензинова или пак дизелова, но с клапан за разтоварване т.е. без променлива геометрия...неприятно,но факт
,колите с променлива геометрия на турбото не са създадени да се карат само на къси раьстояния,особено пък зимата.

- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
dnn написа:...Това,че актуатора се мърда и има вакуум в маркуча,не означава,че двата елемента ще сработят.
Сменях актуатора...
Върни се в “Дизелови агрегати”