Passat B5 перката за климатика свири при AUTO режим

Техническа и сервизна информация за Passat
elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Passat B5 перката за климатика свири при AUTO режим

Мнениеот elektronchika » Съб 23 фев 2013 12:14

Здравейте!

Имам пасат 98г., код на двигателя AHU. След като запаля колата, ако климатроника е на авто, перката започва да свири. В аутодата има следната информация на него

Изображение

Когато климатроника се включи на режим екон, свиренето спира. Въпросът ми е как може да се свали този вентилатор, за да се види моторчето - ако трябва да се смаже, ако трябва да му се смени лагерче. Като гледам няма място, от където да излезе - трябва ли да се сваля бронята, радиаторите, за да може да се демонтира вентилатора?

Поздрави,
Лазар

ARusev
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B5 TDI перката за климатика свири при AUTO режим

Мнениеот ARusev » Съб 23 фев 2013 15:14

elektronchika написа:ако климатроника е на авто, перката започва да свири

Сигурен ли си, че перката свири. Обикновено е ремъка на компресора.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Съб 23 фев 2013 15:43

Преди малко махнах единия фар, откачих куплунга на този вентилатор и запалих колата. На ауто на климатика скърцането го нямаше. След това включих куплунга и свиренето започна веднага, и пак го откачих - свиренето спря.

Като хвана перката и има луфт - не знам дали в лагерчетата на двигателчето или в захващането на перката към оста.

Там е проблема, остава да разбера какви са лагерчетата на това двигателче, могат ли да се сменят и как се изважда вентилатора - като гледам май предницата трябва да се разглоби...

Някой сблъсквал ли се е с този проблем и как го е решил? Може да се реши и само с намазване на лагерчетата, но сигурно ще е само временно.

Поздрави,
Лазар

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Съб 23 фев 2013 17:19

Куплунга за тази перка се намира като махнеш капачката върху казанчето за хидравлика. Не трябва да пада предницата за да се свали - от към мотора има едно винтче на държача, развиваш го и от долната страна има нещо като чоп, който се натиска нагоре (към теб) и държача се завърта обратно на часовниковата стрелка и пада заедно с перката.
По принцип това е редовен проблем при тези перки, следващата стъпка е да изгори и да блокира.

nikolaiturlakov
Автомобил: PASSAT B5
Двигател: AFN 98

Мнениеот nikolaiturlakov » Съб 23 фев 2013 23:11

А при AFN двигател по същия начин ли се сваля, че и аз имам същия проблем.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Съб 23 фев 2013 23:17

genata82 написа:Куплунга за тази перка се намира като махнеш капачката върху казанчето за хидравлика. Не трябва да пада предницата за да се свали - от към мотора има едно винтче на държача, развиваш го и от долната страна има нещо като чоп, който се натиска нагоре (към теб) и държача се завърта обратно на часовниковата стрелка и пада заедно с перката.
По принцип това е редовен проблем при тези перки, следващата стъпка е да изгори и да блокира.

Благодаря за отговора. Видях го това винтче, но мислех че и долу ще има. Щом отдолу е само чоп ще го извадя. Кое трябва да сменя - моторчето или лагерчетата? Или няма начин да се сменят лагерчетата?

А буксата на перката се намира под левия фар при мен. Ти са пасат ли говориш или друга кола?

nikolaiturlakov написа:А при AFN двигател по същия начин ли се сваля, че и аз имам същия проблем.

Би трябвало да е по същия начин при AFN двигателя, няма логика да е друго, освен ако не ти е по-мощен климатика. Шегата на страна, това е мое предположение.

Поздрави,
Лазар

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Нед 24 фев 2013 10:09

При AFN е пак така. Да, за Пасат Б5 говоря :th_up
Нормално буксите на перката, на компресора, на датчика за външна Т и май имаше още една...се намират под капачето върху казанчето за хидравлична течност. Ако някой нещо е правил е друга тема.

Иначе не мога да ти кажа дали може да се сменят лагери, аз много пъти съм свалял такива перки в сервиза, но после или нова или същата ако не е счупена. Нова беше някъде към 120-130лв. ако не се лъжа

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Нед 24 фев 2013 10:22

Повечето мотори сглобени с шпилки са на лагер отпред и втулка отзад.Моите лагери ги смених,Сложих SNR 608 по 4 лв
броиката.Разглобяваите внимателно ще ви трябва и скобичка.
П.П.Става въпрос за Т4 при нас са 2 но предполагам са смалки разлики.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Нед 24 фев 2013 13:25

Трябва да я разхвърля колата сега. Аз мисля да извадя вентилатора и докато го оправя да я карам без него. Това би ли създал някакъв проблем спред вас?

ПС - извадих го. Сега да видим как ще е с разглобяването. Оста си бие доста. Освен лагерчетата мисля да сменя и четките направо.

Поздрави,
Лазар

Bill
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bill » Нед 24 фев 2013 17:27

Вентилатора е капсулован, но внимателно може да се разглоби. При отвиването на перката, да се внимава, защото гайката клеясва и може да се скъса оста на ротора! Четките със сигурност са доста износени, и когато съвсем свършат вентилатора спира да работи. Щом ще го разглобяваш ги смени и тях. Лагерчето дори и да не е разбито понякога пак свири, то си е капсуловано и вътре има бяла смазка - явно с времето си губи свойствата.
Не е проблем да се кара без този вентилатор докато се направи, той работи само когато пуснеш климатика.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Нед 24 фев 2013 19:55

Моторчето е с едно капсуловано търкалящо се лагерче, което не може да смени (ще му вкарам малко масло със спринцовка) и една сферична втулка (ще й сложа грес преди да го затовиря).

Четките са почти изядени, остава да намеря и нови такива. Те са със канали, по които се движат. Имате ли на представа от къде мога да намеря подобни четки?

Поздрави,
Лазар

Bill
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bill » Нед 24 фев 2013 20:06

Може и да се продават такива четки, не съм сигурен. Но може и да си пригодиш от други подобни. Препилваш ги по размера на оригиналните, врязваш им канали, пробваш дали се движат свободно и сглобяваш. Според мен лагерчето е по-добре да се разкапсулова внимателно, да се промие и да му се сложи нова грес. След това сглобяваш и забравяш за свиренето му.

elektronchika
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот elektronchika » Нед 24 фев 2013 20:31

Ето как изглежда лагерчето на мястото си. Аз поне не знам как да го разкапсуловам. На първата снимка се вижда, че по края е пресовано и после няма как да го хвана наново. Не го е направил немеца този път (лагерчето е английско, моторчето е испанско).

ИзображениеИзображение

Поздрави,
Лазар

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Passat B5 перката за климатика свири при AUTO режим

Мнениеот zfa159 » Нед 24 фев 2013 21:35

Принципно се правят.Не знам как,понеже не ги разглобявам и ремонтирам аз, а ги нося на сервиз за ел. мотори.Пичовете ги разглобяват,сменят им четки,колектори,каквото трябва,сменят им и лагерите.Общо взето след това е като нова.Средно взимат 30-50лв за ремонт. Ако е прецакан четкодържателя обаче (често явление при В5),не я ремонтират.

scorpiona74
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B5 перката за климатика свири при AUTO режим

Мнениеот scorpiona74 » Нед 24 фев 2013 23:10

Вчера смених на моя пасат Б5 AFN мотор. За 2 мин работа. Отвива се винтчето от горната страна, откопчава се чопчето от долу - от към компресора на климатика и се завърта на ляво и излиза.Трудно се ремонтира моторчето, сменя се целият вентилатор. Нов е скъпичък , но по моргите цената им е твърда - 60 лв. Съвет - измервайте ги , често са изгорели.

Върни се в “Passat”