Спирате ли като чуете сирена на кола със специален режим?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Спирате ли като чуете сирена на кола със специален режим?

Мнениеот williams_vn » Нед 24 фев 2013 18:45

ами от доста време се дразня като чуя кола със специален режим било то линейка, пожарна или полиция и никои не спира да направи място пресния пример е от днеска тоя зад мене чак ми свирка тъпака няма да казвам , че караше и ФВ поло не знам какво си мислят тия хора особено тоя които караше пред линейка може би че това е НЛО и ще си ги прескочи , абе мили хора ами тия коли може да идват за ваши познати или роднини какво очаквате нищо не губите отбитите в дясно и ги пуснете да минат няма да загубите повече от 5-10 секунди тия сирени не са тоя дето духа някъде има някои които има нужда от тях и не даи си боже от тия ваши секунди забавяне да зависи техния живот утре това може да сте вие :banghead

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: спирате ли като чуете сирена на кола със специялен режим

Мнениеот kris11 » Нед 24 фев 2013 19:01

Докато не наближи и я видя или в огледалото или насреща не спирам.
То е и малоумно да спирам като чуя сирена пък спец. автото е на 5км от мен.

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Мнениеот ludiq1918 » Нед 24 фев 2013 19:44

Аз преди няколко седмици имах случай с един такъв специален автомобил-линейка. При него звуков сигнал не бе използван но светлинен имаше. Та аз го виждам в огледалото но си карам, все пак е на около 1км зад мен, да обаче нашия явно много нервен беше нещо, та взе да ми присветва с къси-дълги нищо че беше ме "настигнал" едва на около 300-500м и просто няма как да направи изпреварване при такава дистанция. Та като наближи още намалих и му дадох път и после се лепнах зад него. МИ пича си караше с 90 и мога да кажа че изобщо не бързаше за където отива :mhihi .

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 24 фев 2013 19:50

Според правилника, ако не се лъжа нещо, водачите не са длъжни да спират, а само да направят път!

Потребителски аватар
baiivan
Автомобил: Passat
Двигател: 2E

Мнениеот baiivan » Нед 24 фев 2013 20:01

Редно е да се знае,че въпреки специалния режим,шофьорите на тези автомобили са длъжни да спазват закона за движение и правилника за прилагането му.Макар,че не е лесно да си толкова равнодушен,когато бързаш за катастрофа с пострадали например,не ти се кара с ограничението,защото знаеш,че колкото по бързо стигнеш,толкова по голям шанс даваш на пострадалите.
Има един друг момент тук,моменталното спиране или намаляване на скоростта не винаги е в помощ на застигащия ви специален автомобил.В някои ситуации (например липса на видимост) бихте му помогнали ако ускорите с цел да не го задържате, до по прав участък.Това предимно за извън градско.
Кара се бавно понякога и защото някои автомобили имат електронно ограничение на скоростта.
Някои автомобили пък дори не могат да достигнат тази скорост,особено пожарни по на 40 години.Та така по темата,при всички случаи обаче редно е да се дава път,затова е измислено това по целия свят.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Нед 24 фев 2013 20:03

Ако е зад мен или пред мен не като чуя сирена така както си задал въпроса си.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 24 фев 2013 20:05

Правя път веднага :th_up На червен светофар давам най-отпред в другата лента,един път даже и на тротоара се качих,че отпред беше фул :wink

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Re: Спирате ли като чуете сирена на кола със специален режим

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Нед 24 фев 2013 20:37

На Линейки, Пожарни и Полицейски автомобили, давам път винаги когато са с пусната съответната сигнализация. А когато са без ги приемам за нормални участници в движението.
Но както казаха колегите по горе не всеки път е правилно да спираш, щото може да се наложи и за теб да бързат :mhihi.

Но видяли черни коли(джипове) с Буркани(обикновено Мерцедеси или Бемвета) веднага отбивам плътно в дясно. Те са идиоти не се съобразяват с нищо и през теб могат да минат. Виждал съм подобна случка през 2007 или 8 беше, Президента идваше на посещение в Пловдив - пътя от магистралата към центъра беше отбит(на всяко кръстовище имаше катаджии), На кръстовището на Васил Априлов и България едно деде с една жигула успя да мине в посока моста без да го спрат и в този момент кортежа и той идваше - пилотната кола Бемве 5-ца го изблъска от пътя и го качи на тротоара. Предполагам, че му беше до там на дедето. Аз минавах от другото платно със служебния бус и нямаше как да остана да видя какво се случи с човека.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 24 фев 2013 21:14

На Линейки, Пожарни и Полицейски автомобили, давам път винаги.
Утрешния ден, аз може да чакам да дойде :wink

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 24 фев 2013 21:32

Нищо не чувам....музиката бичи яко....но за сметка на това се оглеждам по кръстовищата и през 5-6 секунди гледам в страничните огледала или в това за задно виждане :c020

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Нед 24 фев 2013 21:39

Да, моментално давам път.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 24 фев 2013 21:47

Всеки нормален човек би спрял и дал път !!Искаш да преброиш малоумниците във форума ли?

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 24 фев 2013 22:06

rokera671 написа:Всеки нормален човек би спрял и дал път !!Искаш да преброиш малоумниците във форума ли?

ааа не е така, виждам почти всеки ден как се кара пред линейка с пуснати сирени :mhihi

Потребителски аватар
bodil4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bodil4o » Нед 24 фев 2013 22:16

ivo_555 написа:Според правилника, ако не се лъжа нещо, водачите не са длъжни да спират, а само да направят път!

Точно! Не е задължително да се спира, но трябва да се направи път ако е с включена светлина или звукова сигнализация.
ПС: Винаги давам път, но не винаги спирам.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 24 фев 2013 22:27

Така за протокола винаги давам път. Пускам аварийните и отбивам колкото се може по настрани.
Относно използването на светлинен и звуков сигнал поне в Русе ползват масово само светлинният (говоря за Бърза Помощ) няма смисъл да се вдига целият град във въздуха ползват сирените само при нужда ако някой блее. Друго има и момента бързай бавно защото в зависимост от конкретното състояние на пациента може да се наложи да не го тръскат за да не го :death

Върни се в “ОФФ-Топик - други”