Може ли в България да си направиш собствена кола !

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
bmwww
Автомобил:
Двигател:

Може ли в България да си направиш собствена кола !

Мнениеот bmwww » Чет 28 фев 2013 14:28

Здравейте , понеже не намерих раздел за ПРОСТОТИИ реших да пиша тук . Та гледам по каналите в Англия може да си направиш кола и да си я регнеш после и да си караш с нея . От одавна се чудя дали може и тук в БГ да си създадеш своя собствена кола и да се регистрира като нормална кола . В Англия си ги сглобяват обаче на базата на съществуващи модели , аз по-скоро се интересувам може ли да си направи човек кола изцяло по негов дизайн и да си я регне ? Знам ,че въпроса е супер тъп ама ми е интаресно !

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Re: Може ли в България да си направиш собствена кола !

Мнениеот Layer » Чет 28 фев 2013 14:34

НЕ
Те в КАТ не регистрират повечето заводски АТВ ,ти за измислена кола питаш.
Ако е няква съществуваща, с техно тест и много пари може и да стане ама измислена АБСУРД

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 28 фев 2013 14:43

Значи примерно ако теоретично вземеш бракувано купе от Мустанг да кажем от 60-те и сложиш двигател от блъсната а8 V-образен . Купето дойде от САЩ например и тая сглобка ще може ли да се регне :biggrin :biggrin щото явно с твой дизайн нестава . Ама не сте ли гледали там по дискавъри където оня индиеца в Лондон от 2 коли прави 1 и реже покриви , снижава и какво ли не прави и накрая я регват . То от там ми се зароди идеята де ! :biggrin

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 28 фев 2013 15:16

Тука е България и това дето гледаш по ТВ няма да стане.
Сигорно не е невъзможно, но кинтите дето ще се хвърлят ще са немислими.

ПП. В Америка продават номерата по бензиностанций.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 28 фев 2013 15:41

Сега, говориш за различни неща. Едно е да правиш кола от нищото, по напълно твоя си идея, Второ да сглобиш изпратен ти на части автомобил и трето да сглобиш кола от части от други коли.
За частно лице в България, вторият вариант е единствената що годе реална възможност.
По отношение на първият, се започва от създаване на инженерен проект, като още в него трябва да заложиш параметри покриващи всички европейски законови норми, после да създадеш автомобила точно по проекта и (сега става интересно) да преминеш през съответните български сертифициращи органи, които гледат от проекта до изпълнението дали всичко е спазено. Ето тук идва и най-интересната част. Наред с многото други изисквания, колата трябва да покрие и изискванията за безопасност, включително и при катастрофа, не съм напълно сигурен, но мисля, че за целта е задължително минаването на краш тест, т.е. трябва да имаш повече от един екземпляр от автомобила (и да намериш къде да го минеш в чужбина, защото тук мисля, че няма такава сертифицирана инсталация), освен ако е възможно на база на проектните изчисления да докажеш, че колата покрива нормите за безопасност (както казах за тази част не съм сигурен), но при всички положения за обикновен човек тази процедура е :screwy
При вторият вариант, производителят е минал през всички процедури за одобрение и ти трябва само да докажеш, че си сглобил автомобила съгласно инструкциите.
За третият вариант, ако изобщо е допустим, също процедурата ще е пълна лудница.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 28 фев 2013 17:50

Да де то си беше ясно от началото ,че въпроса е малоумен :biggrin И аз мислех ,че за да си направиш кола ще има нещо с краш тест и норми и вредни емисии и всичко се едно си завод , което си е и правилно де ! Ако обаче от америка ти пратят купе от някой мусколеста кола ... айде да кажем направо колата с документи ,че е отписана от там тук вече мисля ,че може да я регнеш и модифицираш !

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 28 фев 2013 18:26

bmwww написа:... айде да кажем направо колата с документи ,че е отписана от там тук вече мисля ,че може да я регнеш и модифицираш !

отговора ти:
Layer написа:Ако е няква съществуваща, с техно тест и много пари може и да стане

Пак повтарям ,много пари.(техно тест гугала щи каже кво е и колко пари)
Тая Америка кво ти се е набила в акъла,незнам
Кво мислиш че за 100-200-300 лв ще ти пратят купето ли.
Гледай си Дискавъри и като пораснеш за кола -- Мобиле.бг :Mr Green Fun

Bavarcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bavarcho » Чет 28 фев 2013 20:47

... в момента и да минеш технотест документа, които ще ти издадът няма да ти послужи никъде :wink (нямат лиценз)

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 01 мар 2013 9:00

Ти какво, да не си решил да си правиш собствена реплика на "Елинор" :icon_lol , като тези от "Американ хот-рот", май така се казваше предаването по Дискавари, много ме кефеше това сериалче.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пет 01 мар 2013 12:02

Не Елинор ми всека една мускулеста май ще е актуална :biggrin :biggrin :biggrin

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Пет 01 мар 2013 20:23

To да не става ей тъй освен ако не копаеш пари с лопата...

Потребителски аватар
Lenks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lenks » Съб 02 мар 2013 16:48

bmwww написа:Не Елинор ми всека една мускулеста май ще е актуална :biggrin :biggrin :biggrin

Има разлика да вземеш готово купе и да надграждаш и да направиш такова от нулата, по всички предаваня които съм мяркал колите са на базата на реални купета, тези регистрираните... Зимат някое купе от мустанг, турат готов V8 и части и така... Помня в Англия май беше един пич си беше купил някакъв стар болид и не помня колко време и средства каза, че са отишли за да го приведе в състояние в което може да се регистрира, ама беше нещо от сорта на 10+ години и за парите не помня...
Единственото предаване което се сещам дето прави неща от нулата е "Американски Чопър", но може би за моторите е друго, а пък и в Америка знаеш ли ги какво дават да се регистрира...
Но все пак едно такова начинание е доста скъпо и отнемащо дооста време...
Ако на колега му е мерак да си вземе някоя готова регистрирана стара кола(мяркат се чат пат някакви мускули, ако това пита) и да си надгражда на нея, трансплантация на двигател не е нещо което не се прави, части се купуват, има тапицери дето ще ти я направят от вътре както искаш и т.н., майстори дето правят чудеса в България за наша радост още се намират :) Това е мойто мнение...

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 02 мар 2013 22:44

може да се регистрира-2 пъти вече съм го правил:не се заяждат ако колата пристига от чужбина "готова" за регистрация с небутнато купе ,а какъв двигател и трансмисия е сложен не е интересно.за това лято съм си предвидил още една изработка home made
п.п имай предвид че всеки КАТ в бг си е собствено царство и законите за всяка една област в БГ са РАЗЛИчНИ
успех

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Пон 04 мар 2013 22:37

Да ви кажа и аз какво ми се случи с напълно нормална кола.Лятото купих от един приятел Пасат Б4 с леко натиснат десен калник и бракуван.Смених калника с нов,боядисах цялата кола че беше изгорял лака.Отидох и минах техно тест(човека за 48 секунди оглед ми взе 228лв.)и отидох в КАТ иииииии греда.Колата НЕ може да се регистрира,на въпрос от моя страна защо:отговора беше защото колата е БРАКУВАНА.Разправии,познати които работят в кат и нищо.Сега стои в двора и чака топло време за рзглабяне.Та така колеги,напълно редовна кола не можах да регистрирам,а камо ли нещо което си го зглобил в задния двор.

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пон 04 мар 2013 23:40

По принцип от няколко месеца е така - бракувана кола не може да се пусне в движение отново. Може, но ако номерата само са върнати в КАТ без колата да е отписвана. Например отиваш в чужбина за 2год. и си сваляш номерата, през който период не би трябвало да дължиш такси и данъци, после се връщаш и я пускаш в движение отново.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”