София - Виена - икономичен маршрут

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

София - Виена - икономичен маршрут

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 фев 2013 18:15

В темата за посещение на Worthersee един колега повдигна въпроса за избягване на пътните такси в Сърбия, а друг добави, че и в Унгария може да се направи същото.

Интересно ми е някой дали е пътувал по този маршрут и какво по-точно се плаща по него.

Според гоогле мапс разликата в разстоянието е +30 км, а в часовете път е +5 часа, сравнено с "царския" път - София-Ниш-Белград-Будапеща-Виена

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Re: София - Виена - икономичен маршрут

Мнениеот gr_kanev » Сря 20 фев 2013 20:59

Не съм минавал по този маршрут и съответно не мога да бъда "съдник", но моето мнение :
1. По-логично ми се вижда на острова на Железни врата (Джердап) да се мине по път 566 по сушата, отколкото по 56В (въпреки че 56В е по-висок клас от 566);
2. В Унгария има минаване по магистрала около Gyor (което може да се избегне с минаване през града) - отдавам го на недобро планиране в GoogleMaps, но ако не е така, си трябва унгарска винетка, и отпадат "гимнастиките" по избягването на магистралите до този момент в тази страна;
3. При такъв маршрут има задължително румънска винетка (тя много прилича на българската по това, че се отнася на практика за всички междуградски пътища, а не само за магистрали; разликата с българската е, че не се лепи нищо на стъклото, а всичките данни са в касовия бон, и се "чете" не нещо залепено на стъклото;
4. Нямам представа, но допускам, че е възможно преминаване Унгария-Австрия извън магистралата;
5. Ако става въпрос за Worthersee си мисля, че през Виена едва ли е най-добрият маршрут (особено пък "бюджетен"), но пак повтарям, че там не съм минавал и не знам как стоят нещата;
6. Евентуално спестените няколко десетки евро едва ли си струват удълженото пътуване. Пример : досега винаги съм минавал през Унгария по магистрали, и съм се удивявал и радвал на чудесното им качество. Но края на лятото на 2011 по моя грешка изтървах разклона на околовръстното на Будапеща и влязох в столицата - останах разочарован как може да има такава фрапираща разлика в качеството на пътищата (става въпрос за столица, европейска при това, и не за някакви странични улички, забравени от Бога).

Всеки има глава на раменете си не за украшение, а за да мисли и сам да си решава !

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 фев 2013 21:45

Не става въпрос за Worthersee, а по-скоро за екскурзия до Виена.

12 евро в Сърбия в посока
10 евро в Унгария
8 евро в Австрия
Общо: 42 евро за винетки и пътни такси.

В другия вариант - 3 евро за винетка в Румъния.

Освен това не зная как е пътя, но спред мен когато не се пътува по магистрала едно, че се вижда нещо повече от държавата, през която пътуваш и второ, че автомобилът е по-икономичен.

Така че от гледна точка на екскурзия, когато не бързаш ми се струва интересен този маршрут.

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Сря 20 фев 2013 23:15

В Румъния е добре (пътя е нов). Аз карам по него маршрут - полегат балкан, няма да го усетиш. Само не знам на железни врати дали се плаща нещо ;)

едит: сега видях, че няма да влезеш на железни врати :mrgreen

едит2: из архивите намерих няколко снимки. Направени са около Карансебеш??? (около него край)

Изображение
Изображение
Изображение

Препоръка: следиш околовръстните и след това се включваш на митницата Чанад - Кисзомбор, след това директно Мако - магистралата. Преди Турну Северин не знам как е пътя. Успех!

edit3: сега като се зачета отново в поста ти мисля, че няма смисъл от този маршрут. Какво ще спестиш?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 21 фев 2013 0:09

gr_kanev написа:2. В Унгария има минаване по магистрала около Gyor (което може да се избегне с минаване през града) - отдавам го на недобро планиране в GoogleMaps, но ако не е така, си трябва унгарска винетка, и отпадат "гимнастиките" по избягването на магистралите до този момент в тази страна;

Тази отсечка от магистралата е безплатна. Не се налага минаване през Gyor. :c020
На тази карта като се включи само "Free Motorway Sections" в бяло се оцветяват безплатните участъци по магистралите в Унгария. По-важните са:
1) Входа в Унгария откъм Сърбия до пътния възел около Szeged, където се събират магистралите за идващите от Сърбия и от Румъния (възможност за купуване на евтина винетка от бензиностанция OMV, вместо скъпа от къщичките на границата).
2) Входа от Словакия до околовръстното на Mosonmagyaróvár (възможност за купуване на евтина винетка от бензиностанция MOL, вместо скъпа от къщичките на границата)
3)Минаване на р.Дунав по М8 (за тези, които пътуват без да купуват винетка)
4)Околовръстното на Будапеща и Гиор.

gr_kanev написа:4. Нямам представа, но допускам, че е възможно преминаване Унгария-Австрия извън магистралата;

Аз познавам човек, който пътува Германия-България (през Австрия) без да купува унгарска винетка и без да използва ПЛАТЕНИТЕ участъци.

Познавам друг, който минава през Чехия и Словакия, и не купува словашка винетка....

Тази година съм замислил четиридневно пътуване разходка от България към Германия през Сърбия, Унгария, Словакия и Чехия без да плащам пътни такси. И не няма да спестя, даже ще ми е по-скъпо заради нощувките и другите разходи, но поне ще видя неща, които никога (може би) няма да мога да видя.
Не всеки се качва в колата да измине 1700км за 15 часа.

Последна промяна от Кайзен на Чет 21 фев 2013 18:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Чет 21 фев 2013 15:05

Не се справих с тази карта, но намерих друга унгарска (макар и малко по-стара - от 2010 г.) - наистина околовръстните на Gyor (за категория D1 - тоест автомобили до 3,5 тона, останалите си плащат) и Budapest са безплатни. ЦЪК
Унгарска винетка съм купувал както от къщичките на сръбската граница, така и от ОМВ, а също и от бензиностанция MOL на север от Сегед - навсякъде без проблеми и на стандартната цена - не знам на някого как вземат повече пари, като винетката представлява касов бон с данните на автомобила и с големи цифри пише стойността й. Вярно е, че на границата не приемат пластика (карти), а само форинти. В обратна посока от Словакия винаги съм купувал на бензиностанция MOL западно от Mosonmagyaróvár. Разбира се, това в случаите, когато не съм си купувал винетката по Интернет. Бързо спрях да го правя - на вторият път (купуването по Интернет) след като на границата се опитаха да ми правят проблем въпреки валидната винетка (не е заради единият лев разлика в цената).
Не мисля, че маршрутът през Румъния ще е по-икономичен откъм разход на гориво - скоростта не е постоянна (населени места, завои, ... ). Поне моят Пасат не дава забележимо по-голям разход на нафта по магистралите - скоростта там може да е по-висока, но е постоянна (карам на темпомат на 130 км/ч и рядко и кратковременно ми се налага да я променям).
Още нещо (с риск да засегна някого) - според мен не е подходящо да се тръгва на такъв път, при положение, че 40 евро са проблем. По въпроса "защо да ги плащаме, като може да ги икономисаме" вече писах, че икономията е съмнителна. Който не вярва на думите ми, може да опита в едната посока по единия вариант, в обратната по другия.
Струва ми се, че не е прочетено (или разбрано) последното изречение на предния ми пост - няма да го повтарям.
За Чехия съм съгласен - магистралите им ме дразнят, но на мен ми е по-важно да се предвижа по-бързо от точка А до точка Б, разглеждането на страната го правя после (или преди това).

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 21 фев 2013 18:36

Коригирах си поста и вече всичко трябва да е ОК.
gr_kanev съгласен съм със всичко написано от теб, аз просто добавих информация, която може да е полезна на други пътуващи.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 23 фев 2013 18:29

gr_kanev написа:Още нещо (с риск да засегна някого) - според мен не е подходящо да се тръгва на такъв път, при положение, че 40 евро са проблем. По въпроса "защо да ги плащаме, като може да ги икономисаме" вече писах, че икономията е съмнителна. Който не вярва на думите ми, може да опита в едната посока по единия вариант, в обратната по другия.

Не става въпрос за проблем с 40те евро. Просто гледам в другата тема колегата е писал и реших да коментираме случая. Миналата година пътувах 4 пъти с кола в тази посока. "Царският път" ми е вече омръзнал и ще ми е интересно да видя алтернативите. Все пак не отивам по работа, за да бързам да пристигна, а с цел туризъм и разходка.

Ще се поинтересувам по този маршрут какво може да се види.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 25 фев 2013 18:42

Вчера минах почти по този маршрут през Румъния в обратната посока(през Калафат,а не Железни врата). Пътят не е лош и макар, че на места са се образували доста дълбоки коловози позволява около 100 км/ч. скорост, Като всички градове се обикалят(но не и селата :mhihi ). От магистралата е пуснат участъкът от Арад до 15 км. след Тимишоара, като на нея ограничението е 100. Впечатли ме спомагателният знак за крайпътен паркинг в Румъния- лека кола с вдигнат капак и наведен под него човек. На един такъв паркинг спирах и открих освен масата и пейките съвсем истински канал за ремонт на евтомобили- Welcome in the Dacialand :mhihi :mhihi Извън поставения нов асфалт се чувствах като турист в миналото и зверски съжалявах през цялото пътуване, че нямам с какво да снимам.

П.С. Имайте предвид, че румънците ще се опитат да измуфтят от вас пари по всякакви начини. За винетката ми взеха 5 евро при цена 3, за такса пристанище на Калафат 10 при цена 7 и т.н. На влизане от Унгария на границата дебнат рОмънци, които просят от шофьорите австрийските им винетки (отлепват се лесно от стъклото) и после ги продават на сънародниците си, пътуващи в обратната посока :mhihi ,а пък откъм унгарската страна ме спряха с уж аварирал бус с френска регистрация други рОмънци, които се опитаха да ми пробутат един от най- древните тарикатски номера :mhihi . Като цяло ми беше адски интересно и не съжалявам, че преминах по този маршрут, макар, че не бих го препоръчал на по- чувствителните натури, на жени и малки деца. :biggrin

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Сря 27 фев 2013 20:07

Извинявам се за тъпите въпроси, но искам да си изясня на 100 процента (гледах и Vinetki.eu, много полезен сайт) Пиша тук, че темата е по-нова, да не повдигам старата Пътуване до Виена. Ако Влад 777 прецениш, премести въпросите в другата тема. То май ти даваш най-подробно инфо :bowdown
1. Сърбия - платена магистрала - плащане с карта Виза
2. Унгария - винетка - от ОМВ след границата с карта Виза
3. Австрия - винетка на границата с карта Виза или евро в брой
Зареждане бензин навсякъде с карта.
Кола на лизинг - малък талон, зелена карта, гражданска, преглед, пълномощно но английски.
Автоасистанс - къде да си направя най добре?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пет 01 мар 2013 20:11

Не разбрах къде са ти въпросите ....
Според мен членска карта в СБА върши повече работа от автоасистанс.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 02 мар 2013 0:23

Вярно ли е всичко дето съм написал това е въпроса

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 02 мар 2013 10:28

1. Сърбия - платена магистрала - плащане с карта Виза
ДА.
2. Унгария - винетка - от ОМВ след границата с карта Виза
ДА.
3. Австрия - винетка на границата с карта Виза или евро в брой
ДА.
4. Зареждане бензин навсякъде с карта.
ДА.
5. Кола на лизинг - малък талон, зелена карта, гражданска, преглед, пълномощно но английски.
Не съм компетентен, но зелената карта е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА (а не, задължителна). Аз съм пътувал с чужд автомобил, с пълномощно само на български. Единствено нашите митничари на излизане от България са ми го искали.
6.Автоасистанс - къде да си направя най добре?
Според мен членска карта в СБА върши повече работа от автоасистанс. Познати са правили в Алианс, защото там са им ГО и Каско.

drmilendd
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 02 мар 2013 16:18

Тен кю. Тази карта на СБА ми осигурява превоз с репатрак до сервиз до еди колко си км. Нали така?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 02 мар 2013 19:37

Условия при извършване на услугите по ЗЛАТНИ карти на СБА
Към този момент не ми се е налагало да използвам услугите, които предлагат СБА и ADAC, въпреки че съм бил (СБА) и сега съм (ADAC) член в тези клубове.

Върни се в “Пътеводител”