Какво се прави след смяна на акумулатора?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Re: Какво се прави след смяна на акумулатора?

Мнениеот znainainai » Пет 01 мар 2013 7:38

bread1978 написа:Абе колеги, какви обучавания - какво нещо :screwy
Въртиш ключа, палиш и тръгваш ....

Коооолко си на далече от истината хабер си нямаш. То каквото имаше да се казва по въпроса на колегата автор се каза.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 01 мар 2013 7:42

ivo_555 написа:Закачаш клемата която първо хванеш

:dummy :scare3 :laser :k046 :ugly_tocktock

ВИНАГИ закачайте първо плюса, след това минуса !

bread1978
Автомобил: VW Polo
Двигател: AEF 1997

Мнениеот bread1978 » Пет 01 мар 2013 13:52

Каспър написа:Явно не ти се е налагало и смяташ, че тук си приказваме смешки.
Замислял ли си се, че щом при твоето поло не се налага обучение след сваляне на аку-то, то е възможно при други двигатели, като AEX и АЕЕ примерно да се налага при определени условия.
Хайде помисли и тогава коментирай :th_up

Налагало ми се е, и то доста пъти и на различни коли, и никога даже и не съм се замислял за обучения и такива глупости! Слага се акуто по определения ред, пали се и се тръгва. Проблеми никога е нямало с нищо.
Както каза колегата Ради - часовниците и станциите на радиото, това е :th_up
Може и при тези двигатели да се налага нещо да се прави, не споря :smile

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 01 мар 2013 17:16

Dobromirski написа:
ivo_555 написа:Закачаш клемата която първо хванеш

:dummy :scare3 :laser :k046 :ugly_tocktock

ВИНАГИ закачайте първо плюса, след това минуса !

Защо така?

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 01 мар 2013 22:21

Интересно нали ? :)
Без да скромнича смея да твърдя, че разбирам от електроника и с насмешка подминавах тази инструкция, до момента в който чух как познат без малко да остане без очи, когато гръмнал акумулатора, докато закачал клемите !
Как се случило това ли ? Ами просто докато е затягал плюсовата клема докоснал ключето в ламарината . От Силният ток на късо съединение, ключът се заварил и нагрял за секунди , а миг след това акумулатора гръмнал и всичката киселина по лицето и очите :banghead
Та това е презумпцията тук !
Ако минуса е откачен, докато затягате плюса и докоснате ламарината на колата не се случва нищо. След това , стягайки минуса, ако докоснете ламарината , пак нищо не се случва :wink
Та за де не си играете на руска рулетка... ВИНАГИ ПЪРВО ПЛЮСА !

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 02 мар 2013 1:23

:th_up

Не бях се замислял, че това може да се случи, но си е напълно вероятно - вече ще го имам предвид.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Съб 02 мар 2013 1:37

Колега, wargod аз имам същия автомобил и след откачане на акумулатора правя адаптация на дроселавата клапа.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Съб 02 мар 2013 10:00

На моя голф 4 1.4 16V няколко пъти съм свалял акумулатора за дозареждане и автомобила е стоял до два дни без акумулатор. После проблеми не съм забелязал никакви, освен с радиото и часовника.
Малко встрани от темата, но искам да попитам - като се прави адаптация на дроселова клапа с ваг-ком, двигателя трябва ли да работи? И ако да, трябва ли да е загрял или няма значение? Тъй като мисля моята да я свалям за почистване и после ще трябва да се адаптира.
Колега, batmit, как се държи автомобила, ако не е адаптирана дроселовата клапа, питам от чисто любопитство.

Потребителски аватар
kc_3011
Автомобил: VW Bora Variant
Двигател: AUS 2000

Мнениеот kc_3011 » Съб 02 мар 2013 16:21

В техническото ръководство на Голф 4/ Бора (това което имам е pdf-ско и е на руски) в приложенията на стр. 345 е описано на какво влияе свалянето на акумулатора: а) автоматично заключване на вратите при наличие на централно
б) необходимост от въвеждане на кода на аудиосистемата
в) загуба на настройките на ЕКУ-то, което се усеща като неустойчива работа на празен ход на двигателя (описано е какво да се направи "самообучението" на компютъра да стане по-бързо)
г)необходимост от препрограмиране затварянето на люка и ел. прозорците (описано е как става това)
Това че някой не усеща разлика от преди и след като акумулатора е бил свален не означава че няма разлика ;) Така пише в "дебелата книга", а и от личен опит мога да потвърдя.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Съб 02 мар 2013 17:32

transform написа:Колега, batmit, как се държи автомобила, ако не е адаптирана дроселовата клапа, питам от чисто любопитство.

Коляга, правя си адаптацията на студен двг - сутрин. При мен разликата от това да не правя адаптация или адаптация на загрял двг е около литър газ на 100 км, който каквото ще да си разправя, при мен е така.
Относно това как се прави адаптация виж в темите за Vag-com там пише и има много други полезни неща, ако не можеш да ги намериш ще ти помогна.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Нед 03 мар 2013 0:19

batmit написа:Коляга, правя си адаптацията на студен двг - сутрин. При мен разликата от това да не правя адаптация или адаптация на загрял двг е около литър газ на 100 км, който каквото ще да си разправя, при мен е така.
Относно това как се прави адаптация виж в темите за Vag-com там пише и има много други полезни неща, ако не можеш да ги намериш ще ти помогна.

Благодаря за отговора. Имам клипче, където е показано как за секунди се прави адаптацията с ваг-ком, но ме интересуваше това, което питах по-горе, щото на клипа такава информация няма.
kc_3011 написа:В техническото ръководство на Голф 4/ Бора (това което имам е pdf-ско и е на руски) в приложенията на стр. 345 е описано на какво влияе свалянето на акумулатора: а) автоматично заключване на вратите при наличие на централно
б) необходимост от въвеждане на кода на аудиосистемата
в) загуба на настройките на ЕКУ-то, което се усеща като неустойчива работа на празен ход на двигателя (описано е какво да се направи "самообучението" на компютъра да стане по-бързо)
г)необходимост от препрограмиране затварянето на люка и ел. прозорците (описано е как става това)
Това че някой не усеща разлика от преди и след като акумулатора е бил свален не означава че няма разлика ;) Така пише в "дебелата книга", а и от личен опит мога да потвърдя.

Значи съм щастливец, защото моя голф това ръководство не го е чел и нито ми се заключва централното при поставяне на акумулатора, нито ми иска код за аудиосистемата(само си губи запаметените станции), нито се променят настройките на ел. стъклата, нито пък са неустойчиви оборотите на празен ход. Все пак съм съгласен, че някои настройки на ЕКУ, както и грешките записани в него се изтриват след сваляне на акумулатора. Иначе аз си ползвам това ръководство:
http://www.auto-book.bg/

Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Мнениеот wargod » Чет 07 мар 2013 3:08

Благодаря за отговорите на всички колеги. След слагането на новия акумулатор единственото, което ми се наложи да направя, бе да сверя часовника на таблото - всичко друго си е наред :)

П.П:
Freakylol написа:Абе автора ти не си ли свалял акумулатора за зареждане някоя зима? Същото е и като с нов .. или поне аз разлика не виждам...

Ами не, не ми се е случвало, тъй като това ми е първата кола ;)

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Чет 07 мар 2013 12:53

Много ми е интересно дали ще се намери някой колега да сподели още нещо след толкова много полезни и не толкова мнения по въпроса! icon_idea

Потребителски аватар
stilqn72
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMP 2006

Мнениеот stilqn72 » Пон 11 мар 2013 20:51

Днес си смених акумулатора.Откачих стария и сложих новия.Веднага ми показа грешки на ESP и на Кормилната уредба ,опитахме се да ги изчистим но нещо не се получи. Подкарах колата (Пасат 2006) и след 30 метра грешките от таблото изчезнаха, но все пак трябва да го прегледаме на ВАГ-КОМ защото не ми работи камерата за задно виждане. Може би е необходимо да се кодират на ново,не знам нямам идея ,на някой др да му се е случвало?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”