Как възприемате отменянето на казармата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Мнението Ви относно отменянето на казармата.

Да,трябва да я отменят...губене на време е!
136
65%
Всеки уважаващ себе си Българин трябва да я премине!
73
35%

Общо гласове: 209
Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Пет 24 ное 2006 16:25

е не целя да обидя никой, просто казвам какви са ми масовите впечатления,
случвало ми се да си имам няколко пъти работа с тях покрай брат ми, който учи в чужбина, та от там и други случаи съм им набрал много

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Пет 24 ное 2006 22:22

Отмяна на казармата и да стане платена и да си я организират как му е реда и който иска да ходи ще има и стимул.
В този вид казармата е тотална скръб и загуба на време.

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Съб 25 ное 2006 11:36

Личното ми мнение - шестмесечна кома /служих вишист/.....зор не съм видял никакъв, не се оплаквам, храната беше на ниво, но просто ме откъсна от професията и после дълго наваксвах.Вместо да печатам кинти и да плащам данъци, се учих как да се "скатавам".Веднъж попаднал вътре, може да извлечеш и поуки за себе си, но те не са съпоставими с безмислието на това начинание....

Потребителски аватар
driver
Автомобил: diesel
Двигател:

Мнениеот driver » Съб 25 ное 2006 20:22

Казармата е една голяма глупост! Много хубаво, че ще я махат! Аз лично влязох за година и половина, но за мой късмет приеха закона за намаляне на службата и ме уволниха след 1 година! Сега мякар и по-кратка казармата е едно губене на време и пълно затъпяване! Пълно е с шапкари, които когато господ е раздавал акъл, те са били на учение. :evil:

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Съб 25 ное 2006 22:11

Служих в нашия чуждестранен легион - строителни войски . 2 години, 2 месеца и 20 дни. УЖАС, но .......,станах мъж.Не зная какво щеше да е ако не бях служил до преди 27 години, нямаше да мога да търпя, да чакам, да не мрънкам, да оцелявам. Зная, че щях пак да се науча, но аз точно там се научих.Трябвало е - бил съм.
На едно мнение с българския народ " Мъж, който не е служил не е мъж, жена, която не е раждала- не е жена".

Е, има и още една, но не съм сигурен че е българска и народна. " Който не храни своя армия, храни чужда"

Потребителски аватар
M4r1qn
Автомобил:
Двигател: C5 X7
Контакти:

Мнениеот M4r1qn » Съб 25 ное 2006 22:48

Не отговарям на анкета защото го няма моя отговор - 3-6 месеца след гимназия стегната подготовка няма да навредят на никого, но не и в сегашният и вид. Придобиваш умения които само там можеш да намериш - движение, моторика, самодисциплина и тн

Потребителски аватар
sin orel C20XE
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sin orel C20XE » Съб 25 ное 2006 23:07

И аз не съм ходил,ама се радвам,че не съм си губил времето-пулна простотия! mhihi :smackbum :roll:

Потребителски аватар
Memo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Memo » Нед 26 ное 2006 0:43

Само пропуснахте да кажете колко момчета са се самоубили по време на казармата, аз лично помня 2-3 случая и дали нямаше да са сред нас още ако не ги бяха натикали на сила там?
Който иска да си губи времето и да разправя после какъв мъж е станал да отива, аз лично не желая някакви шапкари да ми дават тон в живота и да ме унижават, просто защото не е редно да се случва в една демократична държава! Всеки трябва да има право на избор.
Тъй че много се радвам, че я махнаха, а и почти всички връстници, които познавам и които имат цел в живота се радват също.

Boro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Boro » Нед 26 ное 2006 23:05

Тука много народ се изказа колко истинска била казармата преди 99г, ето малко лични впечатления от УВО 83.
По-тъп и изпразнен от съдържание не съм бил. Не можех да говоря с хора които не са се уволнили скоро. За 2 години се чувствах все едно цял живот съм живял в казармата. Година сънувах само казарма, след това сънувах, че ме взимат запас.
Относно боеспособността:
Дадоха ми едни въшкарници за доста по дебел и нисък човек /не само на мен а почти на никой не ставаха/. Пратиха ме при шивача, който им удари по един тигел от двете страни, поне по 2Х10см. убра. В следствие на това дъното им беше почти на коленете и едвам ходех и краката ми се прежулиха. Дадоха ни и цинтари- убувки с набити по подметката "пирони с големи глави"/цинтове/. По тревогите ставаха масови подхлъзвания и мелета. Като ходиш половин час по снега, на свивките излизаше вода като от гъба и останалият час и половина си с мокри крака. Добре, че след няколко месеца нашите ми купиха кубинки. Дадоха ни КП Судаев. Страшно оръжие ако с противника сте в една стая и не ти засече :lol: .
Основно бях радист към централения команден пункт на ВВС. Абе ние в мирно време едвам се чувахме а във военно със смутители, не знам. От всичките нарушения на въздушното пространство незнам една цал да прихванаха. Пускат дежурна двойка и обекта или изчезва в облаци или е ято птици. Една нощ се появява самолет, който стига почти до София. От три станции го засича само една и предава гршни координати, накрая се оказва граждански. Имаше едно отвличане на самолет от летище София, докато го въртяха над България се оказа, че военните тотално не знаят къде е и излъчват и за Москва :?: грешни данни.
А за офицерите ... . Абе такива нещастници не съм срещал. Като видят някой по-ниш го мачкат както могат, като доиде шефа са мижитурки и той ги мачка. Абе това 5г воено училище и цял живот казарма хич не се отразява добре на психиката. Те и си дружаха все с военни. Двама полковници дето отговарят за цялото ни небе и взимат по "една фуражка пари" ме викат да им купя безалкохолно от кафето. След 10 минутен спор дали е 6 или 7 ст. взимат соломоновско решение да ми дадът 12 и ако е 14 да доплатя и после да додадът по една стотинка, всеки си плаща неговото. Научавало се нещо? Да, толкова простотия на едно място няма другаде. Една седмица сме търкали паркета със счупени стъкла, защото един умник реши преди ремонта да махнем паркетина и мръсотията се наби в дървото. Чувствах се като в турски затвор. От непрекъснатото стоене клекнал и на колене, краката ме боляха ужасно и като се изправех ми се виеше свят. Накрая го бяхме преполовили и те се отказаха. Втората половина си остана мръсна. Те в мирно време трудно взимаха правилни решения а при война ... . На изпит за клас изпитвщият ми обяснява как съм объркал една обратна връзка в приемника а зводният приглася. След изпита отивам при зводният с учебника и той ми обяснява: "Не мога да кажа на полковник, че не е прав?" Ами ако от това зависеше човешки живот дали щеше да му каже?
Старите-имаше две, три лайна /без извинения/ дето си мислех, че ще ги удуша ако ги видя навън /вече не/.
Три дена мияч на двеста човека. Знаете ли как се мие лой почти без топла вода, без ръкавици, с настърган сапун. Ако намереха чиния или вилица да не скърца, продължаваш още три дена. На третия едно лайно взе една немита лъжица и откарахме още 3 дена.
Абе измокрен, гладен, уморен /така се пее във военният химн/ ама хич не велик.
Идва един лайнар посред нощ да си купи кола от кафето щото е пийнал с приятели и докато му ги донесът ни действа да ставаме и лягаме за време, като чудесно знае, че всички сме дежурни "втора нощна". Официално трябваше да спим по 4- 5 часа на денонощие в продължение на повече от година. Като си бил дежурен до среднощ те те дигат сутринта на физзарядка. Абе то не можеш да ходиш те те карат да тичаш, а като закусиш се почват политическа подготовки и прочие простотии. Ако те хванат да спиш, пет дена арест в гарнизонният. Там се държат като с престъпници. 10 часа тежък физически труд, по устав. Спане на голи дъски, кръста ме болеше по цял ден. Извеждачите бяха "високо интелигентни" и не спираха само до боя. Имаше връзване на ръката високо, с белезници. Един циганин го хванали по ризка с къси ръкави и цяла нощ вие в последната килия без одеало, а печката е на другия край на коридора и караула седи до нея със шинел. Тези който бяха с повече дни ги пращаха в Сливница при сержанта Пит и казваха, че гарнизонният арест е песен.
Като се уволних срещнах един от новобранците, оплака се, че му дали арест защото спял на дежурство. А той от три месеца бил първа нощна на ЗАС-а, втора на ценралата, а през деня разнася пощата и за обяд сменя двамата сержанти.
Да не говорим за нещата които разправяха хора служили в "триъгълника на смърта" Елхово, Грудово, Звездец. Само ще спомена за един командир на потделение чиято любима фраза била "За мен войнишкият живот няма значение" Присетих се и за нашият, който казваше пред строя "За такива бой с върбови пръчки по ташачите" и един който издаде командата "За сваляне на знамето с песен ходом марш", "песента" отдавна е обявена за Химн на България и на нея не се марширува. Абе жалка история.
Тук някой щеше да воюва с Турция? И тогава и сега ни газят отвякъде. Многото танкове дето ги имахме едвам излизаха от потделенията и половината оставаха по пътя /справка Чирпан/.
Не ме питайте за какво гласувах. :lol:
В казармата трябва да влизат агресивни и мотивирани хора а не като един колега дето му беше жал да убива хлебарките в Студентски град. Сещам се и за едно момче о ОХР-то, което явно не ставше. Държаха го караулец докато не минаха двама туристи посред бял ден през поста му и се оказа, че се е скрил в гората да не му вземат автомата :shock .

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Нед 26 ное 2006 23:27

Boro написа:Не можех да говоря с хора които не са се уволнили скоро

:ahoy :037: :applause:

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 26 ное 2006 23:44

Служих последният двугодишен набор УВО90. Да кажа че е било ... хубаво значи да излъжа. Но не съжелявам за времето прекарано в казармата.Научих много,много неща. Неща за които в цивилният живот би ми трябвало много повече време. С риск да ме освиркате(като гледам процента на гласуване)лично за мен мъж който не е служил е "мамино детенце" 8)

Във всяка армия е "гърч" и в немската, английскато, френската(да не говорим за легиона им!!!) та даже и в американската...

http://www4.army.mil/armyimages/armyimage.php?photo=11761
http://www4.army.mil/armyimages/armyimage.php?photo=11809
http://www4.army.mil/armyimages/armyimage.php?photo=11756
http://www4.army.mil/armyimages/armyimage.php?photo=11747
http://www4.army.mil/armyimages/armyimage.php?photo=11500

Boro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Boro » Пон 27 ное 2006 0:01

tyo написа:С риск да ме освиркате(като гледам процента на гласуване)лично за мен мъж който не е служил е "мамино детенце" 8)

Във всяка армия е "гърч" и в немската, английскато, френската(да не говорим за легиона им!!!) та даже и в американската...

То по тая логика по- добре да те пратят в каторга та ептем да възмъжееш. Ако изпростяването е възмъжаване значи много съм дръпнал в казармата.
А тия всичките отдавна са отрекли наборната служба.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 ное 2006 0:21

Аз също служих навремето, за което не съжалаявам, но - има едно НО в цялата работа. Мен не ми тежеше казармата, колкото факта, че някой определя аз какво ще правя година и полвина :idea: Който иска в армията - и сега може, хората набират платени войници, обаче такива задължителни мероприятия ги мразя от малък. Това бригади, пионерска организация, комсомол, казарма - бЕгай от тука!

П.П. За чавдарчетата нищо лошо не казвам, защото тогава бях още малък и прост и се кефех на синята връзка ... но пионерството ми дойде нанагорно ... mhihi

П.П.П. Казармат освен, че прави от младежите мъже, ги и пречупва - това е и основната и цел. Малцина от нас (отслужилите, особенно в по-ранните години) ще си признаят, че преди казармата мечтите им са стигали много далеч, а след казармата са се оказали "реалисти" :idea:
Голяма вина да сме не народ, а стадо, има казармата, която ни е възпитала в търпение, послушание и скатаване - това са основните добродетели на остлужилия мъж :idea:
Според мен живота е достатъчно мъдър и не е нужна казарма, за да бъдеш мъж. Даже на някой хора казармата им помогна доста в "обратна" посока mhihi

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 27 ное 2006 2:03

Аз гласувах ПРОТИВ казармата. Не съм служил. Бех на общежитие преди това ...там се служи 5 години :lol: Ма наистина се служи. Като заек ме скъсваха. След това аз скъсвах. Любимото ми беше 4-цилиндров мотор.

Редиш 4 заека които са буталата и почват да клякат и да стават като бутала....петия заек бръмчи а шестия държи едно шише с вода и е ОХЛАЖДАНЕТО.

Купуване на дъвки орбит от спирката на дръжета ма да се донасят една по една.

Държиш 3 часа антената в центъра на стаята щото иначе пустото ВЛИКО ТЪРНОВО не лови телевизия!

Кви ли не подигравко немаше че и бой ама това се търпи от всеки.

За боравене с оръжие.....кво да кажа аз и сега имам оръжие (огнестрелно) и се научих да боравя с него.

Мъж се става като се сбъскаш с живота...ама сам да си....па ако може и далече да си та да нема кой да помага.

За справка: Слязох на гарата в Берлин с 300 гроша в джоба и сак със дрехи. Без познати без жилище без роднини абсолютно сам. (как ревах тогава :twisted: ) все едно си наулицата. Като минеш неколко такива неща и разбираш "Как се сади пиперо" си наясно че не казармата и не задълженията мъченията и заповедите те праат мъж а самият живот.

......ма смятам че всеки това го знае :wink:

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Пон 27 ное 2006 16:41

И аз като тебе изкарах 2.5 години "казарма" в Германия :twisted: Обаче накрая ми дойде в повече и се "уволних"

Върни се в “ОФФ-Топик - други”