Голф 3 комби Питане за смяна на задни лагери.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Re: Питане за смяна на задни лагери.

Мнениеот galyaradeva » Съб 03 юли 2010 2:24

Комплекта го взех за 18 но странно защо нямаше грес. Както и да е. Сложих бързооборотна все пак голфчето е бегачка. :063: Това за фаската него знаех благодаря ти pas1.8mi ще сваля гумата зада проверя как съм я сложил. :beer

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 03 юли 2010 8:51

Ето как се "натяга" такъв лагерен възел,само за пример си позволявам няколко снимки от книга.Ами и на други коли го има!

Лагерния възел:
Изображение

Как се мери "хлабина"
Изображение

Максимална хлабина:
Изображение
Литература(за любознателни)
Изображение

И който желае,може да попрочете за "запънати" и "подпрени" лагери.Има го в "Наръчник на инженера"..от миналия век.Който не разбира руски,да си го намери в немски вариант.
Не твърдя всичко да е точно за VW,но ТАКА СЕ ПРАВИ!И Жигата си отиде от тоя свят с оригиналните лагери.

Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Нед 04 юли 2010 11:10

Емо, ако кажеш и от каде да се намери този уред с манометара :wink: Аз имам една книга за Голф и Венто, и там са дадени всевъзможни уреди и уредчита, ама иди ги търси на битака :)

http://zimber.bg/
http://www.insmetal.net/default.aspx/nachalo/bg

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 04 юли 2010 15:03

galyaradeva написа:Емо, ако кажеш и от каде да се намери този уред с манометара :wink: Аз имам една книга за Голф и Венто, и там са дадени всевъзможни уреди и уредчита, ама иди ги търси на битака :)

http://zimber.bg/
http://www.insmetal.net/default.aspx/nachalo/bg

Уреда не е манометър. Това е часовник микромер. намерил го е от някой стругар или фрезист.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 04 юли 2010 15:22

Да,това е микрометър(всъщност достатъчно е да има клас на точност 0,01-"една стотна").По-ценното в случая е стойката,има универсални-магнитни.Посочил съм пример за "перфектен" подход към подмяна и натягане,като "натъртвам" :lol: на мисълта,че не е никаква "космическа" технология.Опитен монтьор "усеща" тая монтажна хлабина-беше го писал някога един колега.И още нещо,да знаете,не всичко идва от Германия,току-виж и руски лагери може да "паснат" там.Ама това е друга ,обширна тема.Току-що ,например, подмених високоволтовите запалителни кабели на Г3(ABS) с едни стари,но годни "силиконови" такива,остали ми от Ладата.Ми работят добре,не ме бие ток от тях,даже дължините са достатъчни(за 5-те).За последното ще дам подробности в тема по тоя въпрос

Потребителски аватар
pecata12310
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pecata12310 » Вто 05 мар 2013 19:25

Здравейте колеги!
И на моя голф задните лагери започнаха да вият. Тия дни и аз смятам да ги подменя. Ходих в магазина и ми предложиха на FAG за 25лв. комплекта. Какво ще ме посъветвате за марката?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 комби Питане за смяна на задни лагери.

Мнениеот ktamen » Вто 05 мар 2013 21:42

FAG са един от най-добрите производители на лагери, обаче имат и доста ментета. Последно като сменях и аз сложих такива и на подобна цена и колата си отиде заедно с тях - около 100 000км.

Потребителски аватар
pecata12310
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pecata12310 » Сря 20 мар 2013 15:46

Благодаря!
Последвах съвета и ги смених с FAG. Старите бяха ръждясали и леко кафяви на цвят. Обрах луфта съгласно горните постове. След 500 километра ще проверя за наличие на хлабина.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 21 мар 2013 14:20

pecata12310 написа:Благодаря!
Последвах съвета и ги смених с FAG. Старите бяха ръждясали и леко кафяви на цвят. Обрах луфта съгласно горните постове. След 500 километра ще проверя за наличие на хлабина.

Първо провери по метода на плъзгащата се шайба.Второ провери веднага фали главинат е топла при каране с около 100 км/ч за 10-15 мин.След 500 км ще е късно!

Потребителски аватар
pecata12310
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pecata12310 » Съб 23 мар 2013 16:42

Благодаря за съвета!
Вече ги проверих за греене след пробягани 250 километра. Температурата беше на пипане около 25 градуса - усещаше се леко затопляне според мен от употребата на спирачката. При монтажа на слух и на ръка нямаше претоварване - съвсем гладко се въртеше.
След пробега от 500 километра проверих за луфтове и открих наличие на 0.2mm. Свалих капачката и с помощта на импровизиран динамометричен ключ го натегнах с 2Nm съгласно преписаното в инструкцията.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”