Здравейте. Имам VW BORA 1.6 16V 2001 седан и днес ми смениха спирачния маркуч(беше напукан на 2-3 места) на задна лява гума. Струваше всичко към 80 лева, защото маркучите са в едно с тръбички. Майстора ме посъветва да сменя и на другата задна гума маркуча, защото има умора на материала и като едната е нова, то е добре и другата да се подмени. Иначе маркуча е съвсем здрав и аз не пожелах смяна. Гложди ме дали е правилно да се смени, дайте ми съвет.
Другото, което се чудя дали да си подменя задните пружини. От както съм взел колата и все ми се струва, че е клекнала от задницата, иначе праговете са на едно ниво. Пружините ми са поръждясали, но изглеждат здрави, дайте съвет, има ли смисъл от смяната, че и там ще отидат едни 180 лева.
Благодаря.
Bora 1.6 16V AUS Смяна на спирачни маркучи и задни пружини
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: VW BORA1.6 16V AUS Смяна на спирачни маркучи и задни пру
Ако двата маркуча са сменяни някога по едно и също време съвсем логично е и другият да е напукан. Според мен майсторът мисли правилно и е редно да се сменят и двата.
За пружините не мога да кажа, по-скоро си провери амортисьорите как са.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Балгодаря за отговора, но опипах другия маркуч и е напълно здрав, затова е не знам какво да направя. Наскоро претърпях и един инцидент с дупки на пътя и натоварена кола, при който ми се изкриви задния мост близо до лявата гума(сменен е) откъм напукания маркуч, та се чудя дали от това не се е напукал? Въобще оправдано ли е да са набият пари и да се смени маркуч, който изглежда напълно здрав?
stefan4o написа:Ако двата маркуча са сменяни някога по едно и също време съвсем логично е и другият да е напукан. Според мен майсторът мисли правилно и е редно да се сменят и двата.
- maerto
- Автомобил: VW Golf 4 2001
- Двигател: 1.6 16V AUS
Колега с опипване не можеш да определиш дали не е тръгнал маркуча.В тази система се достига голямо налягане все пак и ако е изтънял примерно маркуча не може да го хванеш визуално.По-добре го смени да ти е мирна главата 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ех, очаквах да чуя поне едно мнение да спестя някой лев, ама и вие сте ми едни принципни :), добре, прави сте, благодаря!
Относно спирачния маркуч,щом е заден и няма напуквания външни не е толкова страшно.Все пак,не е подложен на такива усуквания като предните.
Относно пружините,инвестирай в тях,но ако имаш възможност с амортисьорите,няма да съжаляваш.Стойката и возията на колата ще се променят коренно.
Относно пружините,инвестирай в тях,но ако имаш възможност с амортисьорите,няма да съжаляваш.Стойката и возията на колата ще се променят коренно.

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Re: VW BORA1.6 16V AUS Смяна на спирачни маркучи и задни пружини
Вдигам малко стара тема,та ще ме извините.
Вчера имах неприятности със заден ляв апарат на спирачките.
Поради износване на накладките до "0",буталото не се прибра до край и се понапече диска.
Та днес я оставям в един сервиз да видим какъв е проблема,тогава видях накладките.
Поръчваме нови,Феродо,обаче "мастера" успя да скърши тръбичката като връщаше буталото.
Обърнахме магазините,но само в Елит-а можеха да осигурят,но с доставка утре.Нещо което не ме устройваше.
Та докато ровехме и въртяхме телефони разгледах и в Интернет,няколко фирми предлагат индивидуално изработване на такива.Според спецовете в сервиза,за моя модел нямало как да стане,щото тръбичката става в маркуч преди апарата.
Взехме от морга в крайна сметка,но ми се иска да ги подменя и двете задни с нови.
Някой да има информация по въпроса,колата е тази от аватара,не е совалка.
Вчера имах неприятности със заден ляв апарат на спирачките.
Поради износване на накладките до "0",буталото не се прибра до край и се понапече диска.
Та днес я оставям в един сервиз да видим какъв е проблема,тогава видях накладките.
Поръчваме нови,Феродо,обаче "мастера" успя да скърши тръбичката като връщаше буталото.
Обърнахме магазините,но само в Елит-а можеха да осигурят,но с доставка утре.Нещо което не ме устройваше.
Та докато ровехме и въртяхме телефони разгледах и в Интернет,няколко фирми предлагат индивидуално изработване на такива.Според спецовете в сервиза,за моя модел нямало как да стане,щото тръбичката става в маркуч преди апарата.
Взехме от морга в крайна сметка,но ми се иска да ги подменя и двете задни с нови.
Някой да има информация по въпроса,колата е тази от аватара,не е совалка.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”