Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
84
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
64
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
1%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
8
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 337
Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот siso_k » Съб 06 апр 2013 18:26

От днеска отпред съм с две нови Pirelli CINTURATO P1 a отзад със старите ми MICHELIN Energy.

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Чет 11 апр 2013 20:51

Да се похваля и аз , днес ми доставиха две от тези.
Времето ще покаже да ли са подходящи!
http://www.gumi-online.net/product/27253/185-65r14-86t-t-trac-2-vredestein.html

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Чет 11 апр 2013 23:10

Някой има ли впечатления от тези гуми http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/toyo/22545-p-64268.html ?

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 апр 2013 13:53

БФ Гудрич ,въобще не е в класацията !!А си е много добра гума.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Съб 13 апр 2013 19:53

Здравейте, интересен момент се получи при мен с Dunlop SP Sport 01. Това бяха летните гуми с които купих Кади-то. Но бяха в багажника.На място ми сложиха зимни Nokian от които съм меко казано очарован. От вчера сложих Dunlop-a и разхода ми е 0,4 нагоре.От първите метри вървят мудно, на педала натискам една идея повече което е видно и по разхода.

Абсурдна е идеята зимна гума в топло време да се държи по-добре от лятна но е факт. Тъпото е ,че имат доста каране може би 2 сезона..

Dunlop SP Sport 01 не е Вашата гума.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 апр 2013 20:02

И аз усетих същото като сложих зимните Дебица!Мислех си ,че си внушавам ,но сега го казваш и ти.
ппСамо ,че при мен е обратно!От Мишлен Енерджи към Дебица.

al3xbg
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL 98

Мнениеот al3xbg » Нед 14 апр 2013 8:39

Колеги,
бях се спрял на избор м/у BluResponse и PreimumContact 5, но случайно видях индекса на износването на Enery Saver Plus.
Въпроса ми е наистина ли толкова бавно се износват, понеже по числата излиза, че издържат около 70% повече от Continental-a, а другите характеристики са сходни ...
Мерси предварително.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 апр 2013 9:10

Звучи логично че за да бъде една гума горивоспестяваща сместа и трябва да е по-твърда от там идва и по-бавното износване,остава вече въпроса как са направили така че да докарат сцеплението като на по-меката гума /ако е възможно изобщо това нещо/ :question

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 14 апр 2013 12:07

al3xbg написа:Колеги,
бях се спрял на избор м/у BluResponse и PreimumContact 5, но случайно видях индекса на износването на Enery Saver Plus.
Въпроса ми е наистина ли толкова бавно се износват, понеже по числата излиза, че издържат около 70% повече от Continental-a, а другите характеристики са сходни ...
Мерси предварително.

Мда, около 2 пъти по-голям пробег има мишлена от контиту.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 14 апр 2013 12:15

Зависи много и от стила на каране .При мен по ,малко от 50 000 км гума не изкарва.Въпреки ,че карам с нисък клас гуми.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Нед 14 апр 2013 13:06

Stivi написа:Звучи логично че за да бъде една гума горивоспестяваща сместа и трябва да е по-твърда от там идва и по-бавното износване,остава вече въпроса как са направили така че да докарат сцеплението като на по-меката гума /ако е възможно изобщо това нещо/ :question

Не е възможно. Иначе всички щяхме да караме вечни гуми с характеристика на сликове :) .

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 14 апр 2013 18:53

Мда, някак не се връзват нещата - хем да са корави, хем да имат добро сцепление на асфалта.
Останах много приятно изненадан от новото си Конти ЕкоКонтакт 3 - не се усеща, че има гуми отпред - няма никакви шумове. Държат се отлично и имат много добро сцепление, тествано по завоите на прохода Хаинбоаз днес. Ако и гумаджията беше се справил по-добре с баланса чувството щеше да е още по-хубаво. Ще ходя да правя рекламация утре :mhihi Общо взето на фона на присъщите шумове от стара 30-годишна кошница гумите не се чуват изобщо. Препоръчвам ги силно на хората, които държат на тишината :a045

liolioto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liolioto » Пон 15 апр 2013 14:40

Карам Мишлен Пилот Екзалто ПЕ2 размер 205/55/16 91 V вече 3 години като на година им навъртам по около 12х км. Преди това карах Бриджстоун Туранца ЕР300. След 3-те години с Мишлена съм решил,че друга гума няма да сложа никога на колата си. Това обаче не означава,че е най-добрата гума,просто най-пълно отговаря на моите изисквания. Какво имам предвид - няма по-добра гума за каране в завои,дори и на предно предаване. Това заради твърдия страничен борд - пипал съм борд на доста марки гуми,е на толкова твърд не съм попадал. На сухо сцеплението се доближава до семисликовете,на мокро (за разлика от повечето гуми,перфектни за сухо,визирам главно японските модели) също са страхотни.В аквапланинг не съм попадал никога с тези гуми,а карането ми не е като на баба. За спирането също е на супер ниво - на мокро много трудно активирам АБС-а(той си работи,спирачната система също функционира много добре) и усещам много добра спирачна сила. Износването пък няма изобщо база за сравнение с всички останали гуми - след тези навъртяни км-ри грайфера им е почти наполовина,тоест над половината. Като цялостен баланс за една гума е за мен най-добрия избор...за който може да си я позволи.Като търсих Екзалтото,това беше най-скъпата нормална гума за този цолаж. Четох по-голямата част от темата за Тойо,Бриджстоун,Йокохама...дори за Гудиър Ийгъла,който го водят най-добрата лятна гума.Еми не съм съгласен - сцеплението му може да е малко по-добро от на Мишлена,но според мен на мокро не може изобщо да се мери.Само като се види шарката и е достатъчно. Затова и подчертавам - за сухо има доста добри гуми - Тойо,Бриджстоуна,Йокохами и т.н...,но всички те на мокро отстъпват за мен. НА мокро най-добрата гума е Континентал от години...всичките и модели са ориентирани за максимално сцепление,особено при спиране на мокра настилка. Но пък страничния борд на един Континентал не може изобщо да влезе в класа на гумите с борд - прекалено мек ми се струва на мен.Отделно на сухо Континентала никога не е бил номер 1. За износване е ясно.
Яд ме е само,че го спряха този добър модел Екзалто от производство и сега не мога да намеря нещо новопроизведено. Затова съм се насочил към наследника и - Пилот Спорт 3. Като известен недостатък на гумата мога да кажа,че не е премиум тиха гума,каквото се очаква от гума на такава цена.
Малко и за Бриджстоуна - невероятно тиха гума и колата с нея вървеше доста леко. Но за някакво страхотно сцепление на сухо и мокро не мога изобщо да се ангажирам. Предимството пред Мишлена е,че са доста твърди,с ниско съпротивление при търкаляне(което и обуславя недостатъчното сцепление на моменти),изминават доста километри(но не повече от Мишлена със сигурност)и са по-тихи.
Още нещо важно за мен - дори и след 3 години каучука на Мишлена е хубав и мек(карам ги само лятото,зимата са на сухо и студено складирани) и не само каучука,а и качествата им са се запазили в доста голям процент,което е доста важно и за хората,които искат да направят и икономии.

П.С: Макар,че темата е за летни гуми....мнението ми е,че няма добра ЗИМНА японска гума(произведена в Япония!) за лек автомобил!!!

Потребителски аватар
tisho-psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho-psg » Сря 17 апр 2013 10:23

Вече 2-3 седмици карам с новите си Мишелин Енерджи сейвър плюс. Никакви забележки,тиха гума. 195/65/15 е размера,още не мога да кажа какво се случва с разхода на гориво след смяната на зимните ми (мишелин алпин А4).
На брат ми 307-цата от вчера е с нови Континентал Премиумконтакт 5,пак 195/65/15. Не мога да сравня представянето на мишелина с контито като сцепление,комфорт все още,но знам,че моите ще имат живот х2 в километри :Mr Green Fun
В силен дъжд и наводнена магистрала енерджито+ ми направи силно впечатление-не усетих аквапланинг или друга нестабилност въпреки високите скорости,но като се има предвид,че е нова гумата е нормално...предполагам
:beer

al3xbg
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL 98

Мнениеот al3xbg » Сря 17 апр 2013 11:05

Колеги, какво ще ми препоръчате м/у Vredestein Sportrac 5 и Fulda Ecocontrol HP ?
Ако ги няма налични, ще се назоря за BluResponse, но мисля че на моя АКЛ ще му е твърде густо с тях :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”