Дневни светлини - габарити?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
julisimo
Автомобил: VW Passat DSG
Двигател: BMP 2006

Дневни светлини - габарити?

Мнениеот julisimo » Сря 24 апр 2013 14:10

Здравейте,

възможно ли е да се програмира с VCDS за дневните ми светлини да се включват габаритите, а не късите? В моя случай, Пасат Б6, късите са ми ксенони.. искам да включвам само габарити + под тях да си монтирам лед DRL светлини, които ще ги свържа към габаритите?

Ето едно примерче:
Изображение

Нямам халогени и на ключа ми също:
Изображение
В момента съм настроил автоматични дневни светлини чрез промяната на региона Скандинавия,но се включват и ксенона и габарита. И за да му удължа малко живота на ксенона...пък и малко оптичен тунинг :).. ми се завъртя такава идея.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Re: Дневни светлини - габарити?

Мнениеот mccoy » Сря 24 апр 2013 14:41

по закон DRL трябва да светят самостоятелно без други светлини
това което се опитваш да направиш е предпоставка за разправий с 'милиционерите'

Потребителски аватар
resousers
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот resousers » Сря 24 апр 2013 16:31

За да стане така както искаш трябва да си прекараш кабели за халогени (ако ги има още по-добре) и да вържеш дрл-а на тях. След това се активира с вагком-а че колата има инсталирани халогени, и активираш дневните светлини да са през халогените. И накрая си ги правиш дали само те да светят след пускане на ръчната спирачка (North America) или с подаването на контакт заедно с предни и задни габарити и таблото (Scandinavia). И последно ще ти трябва съпротивление което да лъже компютъра че няма изгоряла крушка, тъй като led-овете ще ги отчита като изгорели крушки :a045

Другия доста по-прост вариант е спираш с вагком-а всякакви дневни светлини и връзваш едно обикновенно реле което при подаване на контакт да ги пали дневните а при пускане на габарит или на фар да ги гаси (по твое желание). Ако не можеш да се оправиш с връзването му ми пиши да ти кажа кое как.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Сря 24 апр 2013 21:31

за да гаснат ледовете при вкл. на фарове ще трябва второ реле или има ледове с вградено такова

julisimo

Мнениеот julisimo » Чет 25 апр 2013 10:17

Здравейте момчета,
благодаря за бързите отговори.
mccoy написа:по закон DRL трябва да светят самостоятелно без други светлини
това което се опитваш да направиш е предпоставка за разправий с 'милиционерите'

Колега, в момента ми светят и къси и габарити.. не мисля, че ще има разлика ако бъдат ЛЕД и габарити..

resousers - халогени нямам, и ако трябва да прекарвам кабел, той трябва да стигне до някой контролер в крайна сметка, поне така си го обяснявам. А никакво понятие нямам кой къде се намира..и т.н. Малко разяснения ще ми дойдат добре. Именно поради тази причина снимах и ключа. Предположението ми е, че може би трябва да си сменя ключа с такъв, който има положение и за халогени...и от него да тръгнат кабелите за DRL?

За вторият ти вариант също ги мислех, но ми се искаше да е малко по-интелигентно :)

Иначе намерих едни, които се монтират на мястото на мигачите, и си светят постоянно, а когато дадеш мигач - гасне съответния лед и си мига оранжево. Стори ми се интересно, ама отново със връзването се притеснявам.
Ето един модел:
http://www.ebay.com/itm/DRL-led-Daytime-Running-Lights-Signal-Indicators-VW-Golf-mk5-mk4-Passat-B6-/170932022462?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item27cc57acbe
Интересното е, че са от България...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 25 апр 2013 12:57

[quote="julisimo"]
Колега, в момента ми светят и къси и габарити.. не мисля, че ще има разлика ако бъдат ЛЕД и габарити..

Да но фаровете ти и габаритите са ти фабрично монтирани. ЛЕД овете са допълнително монтирани и там са полицаите на ход.

@mccoy би трябвало да стане и с 1 реле / нп не съм го пробвал/, ако габаритите са с нормални лампи , а не ЛЕД и реле с мижава консумация . Релето не се свърза към маса , а към + са на габаритната лампа .

julisimo

Мнениеот julisimo » Чет 25 апр 2013 13:43

kris11 - разбрах те, благодаря.

А по въпроса
resousers - халогени нямам, и ако трябва да прекарвам кабел, той трябва да стигне до някой контролер в крайна сметка, поне така си го обяснявам. А никакво понятие нямам кой къде се намира..и т.н. Малко разяснения ще ми дойдат добре.
А именно поради тази причина снимах и ключа. Предположението ми е, че може би трябва да си сменя ключа с такъв, който има положение и за халогени...и от него да тръгнат кабелите за DRL?
има ли някакъв шанс?

Или да се прави по нашенски...

Потребителски аватар
resousers
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот resousers » Чет 25 апр 2013 13:53

Значи провери за кабели отпред, ако няма трябва да си прекараш по 1 плюс до модула под волана. Мисля че и без смяна на ключ би станало, но не съм сигурен. Ако наистина си навит да го правиш така мога да ти кажа точните пинове къде трябва да се вържат кабелите ако няма и как да се кодира. Но първо провери за инсталация че цялата схема ще стане много лесно.

julisimo

Мнениеот julisimo » Чет 25 апр 2013 16:40

resousers написа:Значи провери за кабели отпред, ако няма трябва да си прекараш по 1 плюс до модула под волана. Мисля че и без смяна на ключ би станало, но не съм сигурен. Ако наистина си навит да го правиш така мога да ти кажа точните пинове къде трябва да се вържат кабелите ако няма и как да се кодира. Но първо провери за инсталация че цялата схема ще стане много лесно.

Благодаря колега,
въпроса ми беше "е ли е възможно да се програмира друга светлина, освен късите да са DRL" и от твоя коментар разбирам, че има шанс, стига да откарам кабели до под волана, ако нямам такива. Там отдолу съм виждал едни релета, предполагам за тях говорим.
Исках да се подсигуря, преди да закупя някакви светлини.
Сега започвам да търся.. и щом имам готовност ще те потърся за съвет.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
resousers
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот resousers » Пет 26 апр 2013 7:29

Ето до този модул трябва да се опроводи ако нямаш инсталация. Само че пинчето на снимката което е за халогените не е показано.
Имай и в предвид че трябва и съпротивление да си намериш, което да лъже компютъра че няма изгоряла крушка, тъй като след активирането на халогените ще започне да ги проверява и ще ти светне лампата на таблото.
Прикачени файлове
oct33.jpg
Снимката е от друга тема за дневни светлини

julisimo

Мнениеот julisimo » Пет 26 апр 2013 9:20

:beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 26 апр 2013 9:28

Най-лесно е без да се теглят дълги кабели, да се вземе +12В от двигателния отсек - някое реле на което има +12В на контакт.
От КОнрад 1 реленце Rayex LEG 12F-15A/125V с 1 превключващ контакт. 15х18/9х15 мм,консумация 29-30 мА.Цена 1 лв.

julisimo

Мнениеот julisimo » Пет 02 авг 2013 16:23

Здравейте,

да подновя малко темата с още няколко въпросчета.
Намерих си едни светлини, успях да ги монтирам
Изображение

Но с кабелите установих следното:
- нямам окабеляване за халогенни светлини, така че се отказах да дърпам кабели до релетата в купето, защото ми се стори много трудоемко, а и въобще не зная откъде трябва да минат.
- пуснах си кабелите до двигателния отсек, взех си едно реле
Изображение
и сега идва момента откъде да взема +12волта, когато е на контакт.
В таблото с предпазителите, всичко е с постоянни 12В, без да е на контакт:
Изображение

Опитах от алтернатора, тази букса - има +12в когато е на контакт, но като включа релето, въобще не включва. може би тока е слаб?? (сега се сещам, че не съм пробвал да запаля колата, но понеже тествам с откачена букса... нещо може да изпищи?!?)
Изображение

Дайте идея откъде мога да взема +12 волта, когато е на контакт или когато запали двигателя.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 02 авг 2013 16:41

С една пробна лампа пробвай на тънкото кабелче от алтернатора,когато е запален двигателя.
Би трябвало да има 12 волта.Но със закачена букса.

julisimo

Мнениеот julisimo » Пет 02 авг 2013 16:58

А къде точно е това тънко кабелче?
Изображение
Че не ми се иска да режа/оголвам тази букса (струва ми се, че може да създава проблеми)...

Върни се в “Направи си сам!”