Мнение за захранване на 1000 вата рмс !!!
Мнение за захранване на 1000 вата рмс !!!
Здравейте колеги ,музиката ми е 1000 вата рмс ,но имам проблем със захранването ,трябва да направя едно хубаво захранване.Въпроса ми е колко фарада трябва да е кондензатора (1ф или 1.5ф дали ще е достатъьно) и колко амп трябва да е акумулатора, кабели и т.н Благодаря ви предварително 

- Luki87
- Автомобил: Passat B5.5
- Двигател:
Re: Мнение за захранване на 1000 вата рмс !!!
1.5 фарада ще ти свършат работа ако си с един усилвател и кабела задължително ПОНЕ 20 квадрата. С колко усилвателя си ?
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
1000W изходна са минимум 1200W консумирана мощнос у то при усилватели клас д. При клас АБ може да стигне и до 1700W консумираната мощност, а това са си едни грубо 120А ток на 14V. Ама я по-добре кажи какви са усилвателите да не си чеша само екрана на телефона.
Със един усилвател съм ето го http://www.sonicelectronix.com/item_17514_Power-Acoustik-STAX-2300-4-STAX2300-4.html и незнам дали е от зна4ение ето го и характеристиката на баса http://www.pioneer.eu/uk/products/25/131/201/TS-W3001D4/specs.html и със 16 квадратов кабел съм 

- radi_nrj
Така си и мислех, тука има някаква адска измама с тоя Power Acoustik. Машината е оборудвана с 2 предпазителя по 25A, което означава, че ако дръпне повече от 50А гърмят бушони. Ся ще си играем малко на математика и физика и по точно на закона на Ом.
Да речем че успяваш на клемите на усилвателя да поддържаш 14V и усилвателя при макс натоварване той дърпа 45А (защото вече казахме, че от 50A нагоре ще гърмят бушони). Та 14*45=630W идва максималната мощност, която може да консумира. Типичното КПД за усилвател клас AB е 60% и като сметнем 630*0,6=378W.
Според мен тия 16квадрата са ти напълно достатъчни...
Да речем че успяваш на клемите на усилвателя да поддържаш 14V и усилвателя при макс натоварване той дърпа 45А (защото вече казахме, че от 50A нагоре ще гърмят бушони). Та 14*45=630W идва максималната мощност, която може да консумира. Типичното КПД за усилвател клас AB е 60% и като сметнем 630*0,6=378W.
Според мен тия 16квадрата са ти напълно достатъчни...
Благодаря ти колега ,но можели да ми кажеш колко фарада трябва да е кондензатора и колко амп акумулатор 

Благодаря ти колега ,но къде видя тия предпазители 2х25А този усилвател е оборудвана със 3х30А предпазители 

- radi_nrj
3x30A по-бива ама пак е далече от истината. Това 2х25А го пише на линка, който си постнал и ще да докаже, че не е добре да се вярва на всичката информация в нета

При 3х30А трябва да си горов да закараш поне 80A ток до "прасето". Аз при това положение бих сменил захранващия кабел с 33 квадрата, бих ревизирал връзките на алтернатора и акумулатора и ако се наложи ще ги подменя с по-дебели кабели. На края, но не на последно място бих сменил алтернатора с 120A ако е по-малък.
Кондензатор не бих сложил защото до сега при изрядна ел. инсталация на колата не съм видял кондензатор, от който да има какъвто и да е осезаем ефект.
Акумулатора ако е добър играе много добре ролята на кондензатора и филтрира падовете на напрежение. От капацитета на акумулатора единствено зависи колко дълго ще можеш да слушаш при изгасен двигател.

При 3х30А трябва да си горов да закараш поне 80A ток до "прасето". Аз при това положение бих сменил захранващия кабел с 33 квадрата, бих ревизирал връзките на алтернатора и акумулатора и ако се наложи ще ги подменя с по-дебели кабели. На края, но не на последно място бих сменил алтернатора с 120A ако е по-малък.
Кондензатор не бих сложил защото до сега при изрядна ел. инсталация на колата не съм видял кондензатор, от който да има какъвто и да е осезаем ефект.
Акумулатора ако е добър играе много добре ролята на кондензатора и филтрира падовете на напрежение. От капацитета на акумулатора единствено зависи колко дълго ще можеш да слушаш при изгасен двигател.
- Luki87
- Двигател:
Според снимките на усилвателя са 3х30 А според характеристиките 2х25.... нещо китайско има тука...
Хора само на мен ли ми прави впечатление че тоя усилвател е 4 канален ?
Можеш ли да качиш снимки или да обясниш, как точно си го вързал към говорителя, че говорителя виждам че ти е 2х4 ома, значи го слушаш или на 2 или на 8 ома на един канал ?
Надявам се, че не си свързал двете намотки на 2-та бриджа..
Хора само на мен ли ми прави впечатление че тоя усилвател е 4 канален ?
Можеш ли да качиш снимки или да обясниш, как точно си го вързал към говорителя, че говорителя виждам че ти е 2х4 ома, значи го слушаш или на 2 или на 8 ома на един канал ?
Надявам се, че не си свързал двете намотки на 2-та бриджа..
- radi_nrj
Luki87 написа:Надявам се, че не си свързал двете намотки на 2-та бриджа..
А подозирам, че точно това е направил

Последна промяна от radi_nrj на Чет 29 авг 2013 21:38, променено общо 1 път.
- Luki87
- Двигател:
radi_nrj написа:А подозирам, че тоно това е направил
И аз така мисля пък и този усилвател може да работи на 2 ома само на единичен канал бриджа му е на 4 ома до колкото виждам... и пак ще го товари дори да го върже правилно...
Съвет : Смени си усилвателя колега. Реши с колко говорителя ще си, и си вземи моноблок, те хората за тая цел са го измислили , а този усилвател които имаш в момента можеш да го използваш за говорителите в купето.
- radi_nrj
Говорителя е 4+4ома
ама пак не харесвам идеята канал-намотка.

Колеги ,свързах 2-та бриджа на 2-те намотки незнам грешно ли съм свързал ?Ако да кажете как да го свързвам 

- radi_nrj
На теория може да работи така, но сигнала и настройките на 2-та бриджа трябва да са перфектно еднакви. В реалния живот обаче перфектни неща няма и вероятността да се повреди говорителя е голяма.
С този 4 канален усилвател си захрани говорителите в купето, а за суба си намери мощен моноблок!
С този 4 канален усилвател си захрани говорителите в купето, а за суба си намери мощен моноблок!
- Luki87
- Двигател:
Както каза колегата търси си нов усилвател! Говорителя ти може да работи нормално на 2 или на 8 ома, усилвателя ти може да работи на 2 ома само на един канал (което не те устройва)или на 4 ома на бридж, съответно или ще товариш усилвателя или говорителя,а мощността и на двете остава НЕИЗПОЛЗВАЕМА !
Търси някои за бартер или го закачи за говорителите в купето тоя усилвател и си купи моноблок, за да можеш да слушаш тоя говорител на 2 ома .
Търси някои за бартер или го закачи за говорителите в купето тоя усилвател и си купи моноблок, за да можеш да слушаш тоя говорител на 2 ома .
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”