Пасат B5 1,9 ТДИ 2000г. предни спирачни апарати

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
peshopetrof
Автомобил:
Двигател:

Пасат B5 1,9 ТДИ 2000г. предни спирачни апарати

Мнениеот peshopetrof » Съб 27 апр 2013 18:54

днес опитахме да сменим предните накладки на Пасат B5 1,9 ТДИ 2000г. Свалихме старите накладки, но при монтажа на новите се оказа, че долният държач (болта с маншончето) не се движи и е като залепен в гнездото. Така и не успяхме да го раздвижим с чукане, не се и върти. Игра с чука и малко WD - без резултат. Старите накладки затова и бяха неравномерно износени. Имал ли е някой подобен проблем и задължителна ли е смяната на целия апарат? :(

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Re: предни спирачни апарти Пасат 4

Мнениеот batVenci » Съб 27 апр 2013 20:39

При много заяли връзки се опитва с шоково температурно въздействие. Казано други яч, с газова горелка или писторет за горещ въздух загряваш връзката, след което шоково охлаждаш с вода. След няколко такива шокови термо атаки, шансовете да се разглоби връзката, стават много големи.

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Re: Пасат B5 предни спирачни апарати

Мнениеот penko_pulev » Пон 29 апр 2013 17:45

Както има и вероятност ако загряваш много, да разкажеш играта на спирачните апарати с рязкото охлаждане. За това си прави сметка как и до каква температура ще нагряваш! Но както е казал колегата, става по този начин :)

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пон 29 апр 2013 20:59

Разбира се, не трябва да се прекалява. Все пак спирачките в реални условия са подложени точно на такива шокови температурни въздействия (например при интензивно спиране последвано с преминаване през локва) и вероятно поради това тази връзка е спекла така. Затова заводски тези елементи задължително трябва да са преоразмерени за шокови термо въздействия.

Потребителски аватар
peshopetrof
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peshopetrof » Пет 03 май 2013 15:22

стана с една малка газова горелка, нагряване и развъртане/чукане навън. без да охлаждаме после. по болта имаше нещо като пресован нагар и ръжда. после с термо грес обилно и сега е 6.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 03 май 2013 18:45

Сваляш си апарата от супорта (желязото,на което седят водачите). Развиваш си двата болта от шенкела и си сваляш супорта навън. След това грееш, рязко охлаждаш, после пробваш с гайковерт дали ще се завърти. Или ще се скъса или ще се раздвижи и излезе. Ако го биеш много с чука, ще го изкривиш. Ако се скъса - сменяш супорта заедно с водачите. Ако пък се разглоби, почистваш всичко много хубаво, взимаш си ремонтен комплект с два нови водача и маншони и гресираш хубаво със специална грес (много високо температурна, тя си е за това) и си готов. След това отваряш и почистваш и от другата страна,преди да запече и от там по същия начин.
:beer

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Пет 03 май 2013 22:19

Хайде като заговорихме за ремонтен комплект ако можеш колега да споделиш от къде и колко?
В Порше Пловдив един водач за спирачен апарат струва 42 лъва. Само комплекта с гумичките и тапичките за водачите по спомен беше 31 лева когато ги поръчвах. Ако стане дума за стругар.... само да вметна, че работя в машиностроенето от доста години и предпочитам да си ги купя....
Поздрави

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 04 май 2013 8:53

Има ремонтни комплекти,каквито си пожелаеш,само че в София...при теб едва ли ще намериш. Общо взето се продават само гумички,продават се и гумички к-т с буталце,продават се и само маншони за водачите,както и маншони + самите водачи. Продават такива неща в Евро07 (от скоро внесоха на Ауто френ ремонтните к-ти),Скорпион 13 и още два магазина,които не знам как се казват,ама от единия съм купувал водачи за Голф 3 и за точно такъв Пасат и ремонтния к-т беше 40-тина лв (два водача + грес за тях + двата маншона).

sharkpayne
Автомобил: Passat B5 2.8 V6 4Motion
Двигател: AQD 1999

Мнениеот sharkpayne » Пон 12 авг 2013 10:30

Колеги, аз имам проблем с тези водачи, но при мен дертът е че имам по-голям луфт отколкото трябва и съответно подрънква апаратът на павете. Не съм го проверил още, но един от монтьорите в Дунев сервиза ме посъветва, че водачите като част са почти 100% еквивалентни с болт от полуоска на голф 3 например. Иначе цената само за маншона в Порше е 37лв за комплект от 2 маншона.

Върни се в “Passat”