Миналото лято, като си купих Леона, климатроника работеше доста слабо и не ми харесваше. Препоръчаха ми един сервиз, където да го закарам за диагностика и се оказа, че фреона му е по-малко от необходимото, заредиха го, замериха за течове и ми казаха, че няма никакви течове, перфектен е. Наистина около месец го ползвах и работеше перфектно.
Днес го пуснах за пръв път за тази година и ме изненада, че изобщо не работи, духа направо топло. Въпроса ми е дали трябва д се изчака да поработи или да се направи нещо по-специално като за първо пускане след осем месеца почивка или ако е наред трябва да си започне работа веднага и просто си е отново за ремонт.

Леон климатроника не иска да заработи - РЕШЕНО !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: климатроника не иска да заработи
Колега какво очакваш ?
Миналата година ти е бил зареден и напълнен и ти цяла зима не си го пускал.
Случайно да ти обясниха,че климатик особено зимата трябва да се пуска да поработи по 10мин седмично,тъй като в системата има масло която смазва едни гумички и като цяла зима нее пускан от студа те се нацепват и при първата по-голяма пукнатина изтича фреона.
Ето как да го провериш въпреки,че щом духа топло 100% системата е празна.
Като пуснеш климатика тръгва ли компресора изобщо тъй ако има под 120грама няма да тръгне.
АКо все пак тръгне даваш го на 18градуса не на LOW ,правиш го да духа през централните отвор на степен 2 на перката и държиш 1800-2000оборота.ако след 10 секунди духа жега то значи системата е празна
Миналата година ти е бил зареден и напълнен и ти цяла зима не си го пускал.
Случайно да ти обясниха,че климатик особено зимата трябва да се пуска да поработи по 10мин седмично,тъй като в системата има масло която смазва едни гумички и като цяла зима нее пускан от студа те се нацепват и при първата по-голяма пукнатина изтича фреона.
Ето как да го провериш въпреки,че щом духа топло 100% системата е празна.
Като пуснеш климатика тръгва ли компресора изобщо тъй ако има под 120грама няма да тръгне.
АКо все пак тръгне даваш го на 18градуса не на LOW ,правиш го да духа през централните отвор на степен 2 на перката и държиш 1800-2000оборота.ако след 10 секунди духа жега то значи системата е празна
- flameman5
- Автомобил: Polo + Leon TDI
- Двигател: AHW 2000 + ALH 2004
Re: климатроника не иска да заработи
Абсолютно си прав колега. Наистина не знаех, че трябва да се пуска зимата да поработва. И майсторите ми казаха същото. Вече е зареден и е о.к. За напред ще знам. Благодаря!!!
Re: Леон климатроника не иска да заработи - РЕШЕНО !
откриха ли ти пропуск или ?До година пак ли ще даваш пари за зареждане
- flameman5
Търсиха, но не откриха. Много странно от къде е изтекъл стария фреон. Верно, че зимата не знаех и не си пусках компресора, но все пак си мисля, че за да изтече трябва някъде да има пробив в системата.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
е ти всеки сезон ли ще даваш 60лв за зареждане
я смени майстора и иди някой с мозък да ти погледне колата - "търсиха" с какво го търсиха тоя теч - с куче търсач или на ухо дали фъщи от някъде?

я смени майстора и иди някой с мозък да ти погледне колата - "търсиха" с какво го търсиха тоя теч - с куче търсач или на ухо дали фъщи от някъде?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=44549 Това е твоя човек, да ти оправи течовете, не с куче и на ухо, а с техника
до края на сезона ако изкара пак ще е добре . С какво са го търсили този пропуск , че ми стана интересно
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=44549 Това е твоя човек, да ти оправи течовете, не с куче и на ухо, а с техника

На никой друг не давам да бара по климата

- flameman5
Аз си мисля, че сервиза е добър, защото ми го препоръча колега спец в техниката /не климатичната, но все пак.../. Източиха остатъка от фреона в една машинка на колелца, мисля че надуха системата по някакъв начин, после пръскаха с една пръскалка по тръбите, връзките и т.н., търсиха теч с едно приборче и някакви слушалки на ушите, изчакаха доста време и най-накрая изпуснаха това, което беше вътре и го заредиха. Странното е наистина, от къде е изтекъл фреона за една зима при условие, че няма теч?
- freshenero
- Автомобил: Sharan
- Двигател: ADY 2000
Имен ме чака тоя ...И аз не го бях пускал отдавна и сега дисплейа не реагира на нито едно копче.Като дам на контакт започват да мигат некакви маймунски 8-ци за около 5 сек. и после се оправя,но не реагира.
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
При мен като го напълниха сложиха оцветител във фреона. Така следващия пък като изтече, се отваря и се гледа със специялни очила къде е оцветено по системата.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Само ми е много интересно като го пускаш климатика зимата всяка седмица за по 10 мин какво точно правиш освен че цъкаш копчето понеже на студено компресора НЕ ТРЪГВА така че няма как да завърти фреона с маслото и да ти смаже каквото и да било
Просто на повечето от старите ни кочини си има миниатюрни пропуски и от края на лятото до началото на следващото фреончето си изфирясва постепенно ако ще да се пробваш да го пускаш всеки път като сядаш в колата !

- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
При климатроник поне (както е в случея) ,зимата на включен преден прозорец работи и компресора.
И на мене включва компресора зимно време, може защитата да не работи нещо, или да няма такава не знам... Всичките ми датчици за температурата уж работят...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”