xploda написа:Maй и тук никой не може да каже съществена разлика между двата вида![]()
Ще взема да се пробвам колега!
ПВЦ и Алуминиева:
+ механична здравина на профила
+ дълготрайност на същия
+ водоустойчивост на профила
+ добро сцепление между профила и уплътнението
- наличие на обков и елементи в сглобките с неясна времева продължителност на експлоатация в зависимост от монтажа, експлоатацията, поддръжката
- необходимост от пълнеж- стъклопакет, ПВЦ или ПДЧ.
- по- голямата част от повърхността на дограмата е пълнежа, което е от съществено значение за звукоизолацията. От трите вида пълнеж най- добра звукоизолация се постига със стъклопакета, като се препоръчва В1- двоен с различна дебелина на стъклата и В2- троен с различно отстояние м/у стъклата. Но предвид тежестта на стъклопакета, силно се препоръчва по- качествен и масивен обков
- голям естетически компромис за жилище
Има цели ПВЦ врати, но лично мое мнение е, че са по- подходящи за офиси и помощни помещения.
Разбира се, можеш да лепнеш и на двата вида фолио и "работата да заспи". Имам и една фирма където шефчето се хвали, че може да направи печат върху всякакви повърхности. Сигурно има и други такива оптимисти.
При дървените врати е доста по- завъртяно. Зависи от дървото, качествата му, изработката(ръчна или "на конвейер"). Масовите са с дървена скара, пълнежа е велпапе на хармоника или пчелна пита и някакво ламинирано покритие. Вратите които се правят по поръчка са в пъти по- добри от всичко на пазара(говоря за качествените), но пък цените са от 400 до ... най- скъпо ми е попадала врата на 1800лв./бр. Кво има в тая врата- не знам.
+++ уют, комфорт и естетика
+ здрави сглобки
+ в зависимост от покритието, вратата може периодично да се боядисва
- повечето не търпят влага, за вода да не говорим
- сигурно има и други, но...
Оборудвал съм два блока с Classen. Цената е разумна, качеството приемливо даже доста прилично в сравнение с доста други в същия ценови клас. Единствения проблем тогава беше, че не бяха стандартни нещо и се налагаше да ги прерязват на височина, но пък се справиха страхотно. Шеста година карат и хората са все още доволни. Като звукоизолация също са добре, имат уплътнение и се затварят плътно. Това важи и за повечето масови врати.
За тези неща се сещам в момента.