Помощ при избор на VW Golf
Помощ при избор на VW Golf
Здравейте предстои ми скоро покупка на първи автомобил.Модела към който съм се насочил е Голф.Бюджета с който разполагам е 3700 4000 макс.Искам съвет относно кой модел да избера за тези пари Дали да е 3 или 4 Кои двигатели са най-безпроблемни? Държа също и на сравнително евтина подръжка и да влиза в ниския данък.Предпочитам да е бензин. Само да вметна че колата ще се вкарва от мой познат в Гемания.
- crossofdeath
- Автомобил: Golf MK4 1.6 16v
- Двигател: AZD 2002
Re: Помощ при избор на VW Golf
за тези пари голф 3ка, за бензин 1.6 или 1.8 моно на газ, а дизела 1.9 90 коня, всички са в малкия данък евтини за поддръжка. Щом ще се докарва от чужбина за 4000 абсурд 4ка, като почнеш гражданска, данък, винетка, регистрация и евентуално обслужване много ме съмнява да си намериш добра 4-ка. С една 3ка запсиват нещата може и пари да останат за газ. Друг вариант е автомобил от друга марка, но по-нов, че тия 3ки са вече на 20 години, макар че ако случиш на добра бройка няма да имаш никакви ядове. (Баща ми кара 3-ка 1.6ми, преди да си взема 4ката карах 3-ката, много здрава машини, но след 7 год. вече бере душа горката, хлопа и тропа, тъй като се ползва за работа и се товари с по 200-300 кг желязо в багажника, освен амортисьорите и консумативи друго не сме барали по нея, икономична е извънградско, няма електроника да се чупи като на 4-ката)
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
crossofdeath написа:за тези пари голф 3ка, за бензин 1.6 или 1.8 моно на газ, а дизела 1.9 90 коня

По темата - ако искаш малкия данък, само четворка с 1.4 75к.с. версията е вариант. Всичко останало е над 100к.с. Тва бензина. Дизела имаш 2 варианта 1.9 SDI 75к.с. и 1.9 TDI 90к.с. Но за 4000 дизел трябва много да внимаваш, че 99.99 ще е за Надин

- crossofdeath
Колегата пита между 3-ка и 4-ка, затова предложих 3-ка защото 4000 са малко за добра 4-ка, като добавим и разходите по регистрация и първоначално обслужване от 4 да не станат над 5 хил лв. Затова и споменах и варианта за друга марка, по-нова от 3-ката, че даже и от първите 4-ки. Аз като търсих 4-ка беше голямо приключение, такива салми се продаваха за космически суми.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
1.6 101 коня е в малкия данъй, щото е 74 kw. 1.6 105 коня е в големия данък, но е по добрия вариант - въпреки че карам АКЛ.
Само да отбележа че бюджета който съм дал не включва разходите за пъвоначално обслужване.Иначе знам че за около 4000 може да се вземе и голф 4 1още повече че ще се вкарва от германия и би трябвало да ми излезе по тънко.При този мотор 1,4 ме притеснява най вече това дали е достатъчно здрав не толкова че е слаб така или иначе аз съм млад щофьор и целта ми е да си взема кола на която тепърва ще свиквам да карам след 2,3 години ще си взема по хубава :)Друго което ме интересува е дали е много голяма разликата в цените за части и обслужване на Г4 и Г3
- ingenera7
- Автомобил:
- Двигател:
crossofdeath написа:Колегата пита между 3-ка и 4-ка, затова предложих 3-ка защото 4000 са малко за добра 4-ка, като добавим и разходите по регистрация и първоначално обслужване от 4 да не станат над 5 хил лв. Затова и споменах и варианта за друга марка, по-нова от 3-ката, че даже и от първите 4-ки. Аз като търсих 4-ка беше голямо приключение, такива салми се продаваха за космически суми.
Доста си прав, допълнителните разходи се налепват към цената и тя става друга.

- crossofdeath
ice_cold написа:Само да отбележа че бюджета който съм дал не включва разходите за пъвоначално обслужване.Иначе знам че за около 4000 може да се вземе и голф 4 1още повече че ще се вкарва от германия и би трябвало да ми излезе по тънко.При този мотор 1,4 ме притеснява най вече това дали е достатъчно здрав не толкова че е слаб така или иначе аз съм млад щофьор и целта ми е да си взема кола на която тепърва ще свиквам да карам след 2,3 години ще си взема по хубава :)Друго което ме интересува е дали е много голяма разликата в цените за части и обслужване на Г4 и Г3
В такъв случай колега 4-ка, мотора ти си го избираш, 1.6 акл е в малкия данък, но имали проблем с кутиите. За частите може да провериш в някой магазин за авточасти какви са цените на консумативите, защото другото е на късмет, без значение 3-ка или 4-ка почне ли да се чупи парите хвърчат, на 4-ката до сега освен консумативи и гуми друго не съм барал, това е за 1 година и около 15 000 км. Така или иначе всичко си е до късмет, ако е поддържана колата няма да имаш ядове дори и на 20 год да е. Пожелавам ти успех и да покажеш после какво си взел.

- martinesto
- Автомобил:
- Двигател:
Съвет от мен преди да тръгнеш на оглед за какъвто и да е било автомобил задължително вземаш човек който разбира и може да открие замаскирани интервенции и прочие.
Покрепям мненията на колегите и мисля,че за тези пари оптималният вариант е Голф 3. Преди месец избрах на един приятел едно Голфче 3-ка 1.6 АФТ 101 коня GT изпълнение 97.г.Не мога да открека,че нямаше забележки,но все пак има климатроник,пълен ел.пакет,4 лети джанти BBS и най-важното мотора работи като часовник.Напук на всички негативни изказвания за 1.6 моторите,този на въпросната 3-ка е на 260 хил.км (уж реални) и набира задоволително,няма да тресе,да играят обороти,ходовата част не се чува.Цената му беше 2 500 лв ( за тези пари толкова).Отностно твоят бюджет за тези пари Голф 3-та трябва да е кукла.Аз съм с 4-ка 1.6 АКЛ,който е по-новият от този на 3-та и имам само добри впечатления,чудесен двигател за ежедневни нужди,добър разход,малък данък,доволен съм от динамиката.Голямо внимание обърни на факта за какво точно ще използваш автомобила,ама ако мислиш да вземаш Голф до 100 коня и да караш само в критичните,по-добре се насочи към по-мощен мотор,просто не са проектирани за състезание.Точно този казус,голяма част от хората го пропускат и влизат в един омагьосан кръг ! За това,скоростните им кутии заминавали,биле боклуци,не биле бегачки и т.н . Като за първа кола и за тези пари 3-та е твоят автомобил.Голф 4 под 5,5500 е вече съмнителен,като цяло по читав таралясник отива към по-стабилна сума,както е казано в предишните постове,въпрос на "късмет" и технически поглед. Желая ти успех и едно високо оборотно лято !
Покрепям мненията на колегите и мисля,че за тези пари оптималният вариант е Голф 3. Преди месец избрах на един приятел едно Голфче 3-ка 1.6 АФТ 101 коня GT изпълнение 97.г.Не мога да открека,че нямаше забележки,но все пак има климатроник,пълен ел.пакет,4 лети джанти BBS и най-важното мотора работи като часовник.Напук на всички негативни изказвания за 1.6 моторите,този на въпросната 3-ка е на 260 хил.км (уж реални) и набира задоволително,няма да тресе,да играят обороти,ходовата част не се чува.Цената му беше 2 500 лв ( за тези пари толкова).Отностно твоят бюджет за тези пари Голф 3-та трябва да е кукла.Аз съм с 4-ка 1.6 АКЛ,който е по-новият от този на 3-та и имам само добри впечатления,чудесен двигател за ежедневни нужди,добър разход,малък данък,доволен съм от динамиката.Голямо внимание обърни на факта за какво точно ще използваш автомобила,ама ако мислиш да вземаш Голф до 100 коня и да караш само в критичните,по-добре се насочи към по-мощен мотор,просто не са проектирани за състезание.Точно този казус,голяма част от хората го пропускат и влизат в един омагьосан кръг ! За това,скоростните им кутии заминавали,биле боклуци,не биле бегачки и т.н . Като за първа кола и за тези пари 3-та е твоят автомобил.Голф 4 под 5,5500 е вече съмнителен,като цяло по читав таралясник отива към по-стабилна сума,както е казано в предишните постове,въпрос на "късмет" и технически поглед. Желая ти успех и едно високо оборотно лято !

Мерси на всички които се опитват да ми помогнат. Като цяло и аз си мисля че в рамките на този бюджет е по добре да взема запазен Г3 макар че ме притеснява това че след 2 3 години ще се продаде по трудно отколко Г4:)Все пак да попитам какво е вашето мнение и за ауди А3 Гледам че цените им са малко по-ниски отколкото на Г4 Дали са много по скъпи за подръжка от голф 4 и дали имат същите проблеми със скоростните кутии както Г4 1,6SR :)
- martinesto
- Автомобил:
- Двигател:
ice_cold написа:Мерси на всички които се опитват да ми помогнат. Като цяло и аз си мисля че в рамките на този бюджет е по добре да взема запазен Г3 макар че ме притеснява това че след 2 3 години ще се продаде по трудно отколко Г4:)Все пак да попитам какво е вашето мнение и за ауди А3 Гледам че цените им са малко по-ниски отколкото на Г4 Дали са много по скъпи за подръжка от голф 4 и дали имат същите проблеми със скоростните кутии както Г4 1,6SR :)
Колега,все пак това евентуално ще ти е първият автомобил и целта му е да те научи да шофираш,а не да правиш сметки за покупко-продажби.Мисля си,че този модел,макари вече морално остарял все ще има някаква стойност спрямо марки като Фиат,Форд,Рено,Ситроен.Вземай си някой читава машина и си свиркай,всичко е преходно ! Има доста изписано отностно последните върпроси във форума,използвай търсачката и ще добиеш детайлна представа. :)
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Аз съм на мнение, че за 1ва кола по добре читава 3ка от колкото 4ка (лично мнение, надявам се да не ме освирквате). Първа кола трябва да може да се кара без притеснение дори и да се ожули леко някъде, чукне и т.н. Малка, но има разлика в цената по ходова част и обслужване при 3ка и 4ка, за мен лично 1вата кола трябва да е някоя за която не си дал много пари и да не те е жал ако я изпраскаш някъде. Не че нещо, но винаги 1вата кола се удря до 2-3 години поне 1 път, независимо кой е виновния и ако е сериозно положението я меташ на НАДИН. Един вид си взимаш временна кола на която да се научиш да караш и да свикнеш с движението по улиците. То е ясно, че след години ще искаш друга, дали ще е 3ка или 4ка след 3-4 години и за 2те трудно ще ти дадат парите който си дал за нея. В момента в който купиш 1 кола цената и пада :D или поне аз съм останал с такова впечатление.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Не е важно дали колата е първа, втора или пета, важното е какъв е шофьора. Моята (подчертавам тази дума) първа кола я купих преди няколко месеца, като преди това имам 9 години стаж, през които съм навъртял над 100 000 км. И моя бюджет не беше много голям, затова търсих доста време докато успея да намеря добра кола на добра цена. И аз го мислех тоя вариант вместо 4ка да взема някоя запазена тройка от последните години с всички екстри, но мисълта да купиш нещо проектирано преди 20+ години ме отказа от това. Поради това препоръчвам на автора да не бърза и да изчака да изпадне нещо добро. Ясно ми е че за под 5-5500 хубави четворки почти няма, ама все пак си заслужава да се изчака и да потърси малко повечко.
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
ice_cold написа:Мерси на всички които се опитват да ми помогнат. Като цяло и аз си мисля че в рамките на този бюджет е по добре да взема запазен Г3 макар че ме притеснява това че след 2 3 години ще се продаде по трудно отколко Г4:)Все пак да попитам какво е вашето мнение и за ауди А3 Гледам че цените им са малко по-ниски отколкото на Г4 Дали са много по скъпи за подръжка от голф 4 и дали имат същите проблеми със скоростните кутии както Г4 1,6SR :)
А3 е Г4 с различна опаковка. Отдолу всичко е същото - двигатели, скоростни кутии, спирачки и т.н. Различното е по-добрия интериор на Ауди и външния вид. Та поддръжката е 1:1.
- EasEr
- Автомобил: 1990 VW GOLF 2
- Двигател:
колега 3 ките са вече доста стари не си стуват парите
един Голф 4 1.6 бензин купе примерно са околко 3500 - 4000 лв по си стува от колкото на 20 години ЗА 3ка и ЕНГ то си казва думата в повечето случаи

един Голф 4 1.6 бензин купе примерно са околко 3500 - 4000 лв по си стува от колкото на 20 години ЗА 3ка и ЕНГ то си казва думата в повечето случаи

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”