Ауди 80 1.6ТД Няма мощност Решено! Следва напомпване

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kompresor
Автомобил: Audi 8D Avant
Двигател: AEB 1996
Контакти:

Re: Ауди 80 1.6ТД Няма мощност Решено! Следва напомпване

Мнениеот kompresor » Вто 14 май 2013 19:12

Усеща се значително как и е по леко на колата и в ниски и във високи, сякаш се грабва една идея по добре на ниски обороти. Страшно силния звук го има само при рязко подаване на газ.

Филтъра го мисля от доста време но ме е страх, че като махна филтъра ще тръгне още повече и ще ме накара да сложа спортен а тъй като нямам 160лв за K&N ще сложа менте от 30лв и ще влизат боклуци в мотора.

Казаха ми да сложа филтър директно с кутията от някой бус защото самия филтър бил по - голям и имал по - голяма пропусквателна способност но е филтър не оня рехав плат на тия конуси за 30лв.

Реших да не влагам много пари в генерацията тъй като колата няма да бъде за гонки ами просто да е малко по - пъргава от стоковите 80 коня и естествено да се чува турбото :biggrin .

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Вто 14 май 2013 19:23

Тъй като имам трите уреда от ауди 90 и доста колеги ме питат как да си ги свържат след като ги закупят нарисувах схемичка която може да помогне за свързването им. Това е схема за уреди от ауди 90 б3 и ауди 80 б3 , понеже те имат клеми на самите уреди, докато на 90 б4 и б4 купе имат букса с 6 клеми и те са по - рядко срещани.
img4902a.jpg

Уредите са за налягане и температура на маслото и волтметър. Супер са полезни и дават инфо за маслото колко е менте кога колко качва помпата и колко и кога прегрява :mhihi и в какво състояние ви е динамото и акомулатора. Освен трите уреда са нужни камбаната (датчика за налягане на маслото който е комбиниран с датчика за лампата която трябва да светне ако налягането падне под нужното да се мажат карантиите в главата ) и един датчик за антифриз до 180`С който да мери темп. на маслото.
Ето заповядайте схемичката.
Схема за свързване на трите уреда.JPG

Потребителски аватар
WOB
Автомобил: Vw Golf mk2 GTD
Двигател: JR 1984

Мнениеот WOB » Вто 14 май 2013 21:33

kompresor написа:Имам 2 литра 10 на 40 и от него сипвам по 50 грама на 10литра. Работата на мотора поомекна ама пак си е шумен.

Аз слагам двутактово, то има ниска пепелност... такова ти трябва. :wink

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Сря 15 май 2013 17:05

двутактово :th_up
по-малко сажди

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Вто 10 сеп 2013 23:44

Ето тук http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=388817&start=30 има продължение по развиването на колата.
Тук също http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=356466

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Сря 25 сеп 2013 22:22

Днес с колегата ventotdi разнищихме конспирацията при засилването на моя 1.6тд.

Опит №1 :arrow Пускаме повечко нафта, в резултат турбинката прави бууст в по - малки обороти 2000-2100 и на втора върти гуми, обаче тези много газове нали трябва да напуснат горещата турбинка, но тъй като тя е Гарет т2 и има малък диаметър на изхода а сме пуснали повечко нафта и се получава явление наподобяващо `тапа` на изхода и турбото грее и както тръгва рано също спира да надува рано още на 3600-800 оборота се усеща липсата на турбо ефект. Има пушеци, колата загрява по баири, педала е много чувствителен, някои я намират тежка за каране по този начин. С такава настройка ми дава разход градско 6-7 на 100 извънградско 4.5-5.5 на 100 средно каране, не е в преразход въпреки неправилната работа на мотора.

Опит №2 :arrow Намаляваме количеството порция нафта, в резултат турбинката прави бууст по - късно след 2500 оборота започваме да усещаме залепяне за седалката вече до 4000-4200 оборота, какво се получава ?. Като намалим нафтата, намаляваме количеството на изгорелите газове, и е нужно да подадем по - голям дебит изгорели газове чрез повишаване на оборотите с педала за газта затова вдигаме повече обороти, и тъй като сме намалили нафтата, на изхода тапа не се получава и турбото е така да се каже разтоварено, няма тапа на изхода, няма черни облаци отзад и колата ускорява по смело на високи обороти, но на ниски обороти не желае да превърти гумите.

Какво искам ще ме попитате. Вече съм за бой знам :mrgreen
Искам турбото да тръгва от възможно най - ниски обороти за мотор с предкамерно пълнене и на високите обороти да е разтоварен.

Имам два варианта :
1. Сменям турбината с такава, която се развърта от по - малък обем газове, по неприемлив вариант
2. Сменям турбината с такава, която има по - голям диаметър на изхода, който ще ми позволи да пусна повече нафта, която от своя страна ще накара турбото да тръгне на по - ниски обороти, и тъй като изхода е широк няма да има проблеми при напускане на по - голямото количество газове и турбината ще бъде разтоварена при по - високо налягане.

shanadjiqta
Автомобил: Audi 80 B4
Двигател: 1994 1z

Мнениеот shanadjiqta » Чет 26 сеп 2013 19:39

стига се чуди,ами си сложи си една к24 :wink губиш ниски,но получаваш перфектни високи

Потребителски аватар
WOB

Мнениеот WOB » Чет 26 сеп 2013 21:31

:th_up

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Нед 29 дек 2013 14:36

Колеги, казаха ми, че разпределителен вал от 1.9турбодизел 75 коня AAZ мога да сложа на моя 1.6турбодизел RA и ще постигна още по добра динамика на двигателя. Какво мислите за това ? Как ще се променят фазите на газоразпределение ако сменя разпределителния вал ?

Междо другото очаквам турбина к14 , и ако я монтирам успешно, искам да знам дали ще се отрази добре ако направя дюзите на 160-165 бара ?

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Пон 06 яну 2014 18:56

Колеги намерих си вал от AAZ. С колегата samo_pechka установихме че вала от AAZ държи смукателните клапани по - дълго време отворени или на технически език - затваря ги 6 градуса по - късно. Следователно ще постъпва повече въздух в двигателя. Питам - сега както турбото ми прави пик 1.2 бара при пълна газ когато сложа вала от AAZ мога ли да стопя някое бутало ?

Потребителски аватар
WOB

Мнениеот WOB » Пон 06 яну 2014 22:05

пусни и горивце малко да изпушва леко, тва нали пазело двигатела, или? :smile

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Пон 06 яну 2014 23:49

kompresor написа:Колеги намерих си вал от AAZ. С колегата samo_pechka установихме че вала от AAZ държи смукателните клапани по - дълго време отворени или на технически език - затваря ги 6 градуса по - късно. Следователно ще постъпва повече въздух в двигателя. Питам - сега както турбото ми прави пик 1.2 бара при пълна газ когато сложа вала от AAZ мога ли да стопя някое бутало ?

още ли не си го сложил?нищо няма да стопиш, монтирай и се радвай на колата си.

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Пет 10 яну 2014 20:23

Сложих разпределителния вал от AAZ.
Като резултат се получи малко по добро изтегляне до 2000-2200 оборота някъде, и спря да пуши в турбодупката. Можеби точно защото клапаните пропускат по голямо количество въздух в цилиндрите което вече спомага да се свърже с всичкото гориво и да изгори без пушеци.
Обаче ще трябва да пусна още гориво от цикловата порция, да си пропушва, защото със стария вал като я направех да Не пуши се спъваше от към вървеж, а като и бях пуснал да си пропушва черно в турбодупката вървеше много добре.
Забелязах и друго пак със стария вал - когато я наглася да пропушва отзад турбото се включва по - рано и двигателя става по агресивен, и в резултат извънградско натискам педала много малко и карам със 80кмч което ми допринася за нисък разход.
Който има 1.6турбодизел да слага разпределителен вал от AAZ няма да съжалява, това е добра стъпка към засилване на двигателчето.
Голямо БЛАГОДАРЯ на колегата Ifidik че ме `светна` да си сложа такъв вал, и също голямо БЛАГОДАРЯ на колегата Радо (samo_pechka), който издири информация за разпределителните валове та да видим на теория какво ще стане, голямо БЛАГОДАРЯ и на адаша (ventotdi) който ми даде кураж да слагам вала и ми обясни на практика какво ще се случи в двигателя.

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Пет 10 яну 2014 20:54

:th_up

Потребителски аватар
kompresor
Контакти:

Мнениеот kompresor » Съб 11 яну 2014 21:10

40лв нафта на цена 2.68лв литъра от бензиностанция Петрол са 14.92литра нафта. С това количество гориво изминах 230 километра, което се равнява на разход 6.4/100. Тези 230 километра са 90 километра градско със многократно палене и изгасяне на мотора, почти без работа на място. После 150 километра извънградско със скорост до 100кмч.
Този разход е след като сложих вала от AAZ. Разхода на гориво остана същия както със стария вал, обаче тъй като този вал пуска повече въздух в цилиндрите пушеците отзад намаляха. Можеби ако я настроя на същите пушеци в турбодупката ще започне да върви повече. Сега през зимата мисля да не пипам горивото защото разхода е идеален.

Върни се в “Дизелови агрегати”