Днес с колегата ventotdi разнищихме конспирацията при засилването на моя 1.6тд.
Опит №1

Пускаме повечко нафта, в резултат турбинката прави бууст в по - малки обороти 2000-2100 и на втора върти гуми, обаче тези много газове нали трябва да напуснат горещата турбинка, но тъй като тя е Гарет т2 и има малък диаметър на изхода а сме пуснали повечко нафта и се получава явление наподобяващо `тапа` на изхода и турбото грее и както тръгва рано също спира да надува рано още на 3600-800 оборота се усеща липсата на турбо ефект. Има пушеци, колата загрява по баири, педала е много чувствителен, някои я намират тежка за каране по този начин. С такава настройка ми дава разход градско 6-7 на 100 извънградско 4.5-5.5 на 100 средно каране, не е в преразход въпреки неправилната работа на мотора.
Опит №2

Намаляваме количеството порция нафта, в резултат турбинката прави бууст по - късно след 2500 оборота започваме да усещаме залепяне за седалката вече до 4000-4200 оборота, какво се получава ?. Като намалим нафтата, намаляваме количеството на изгорелите газове, и е нужно да подадем по - голям дебит изгорели газове чрез повишаване на оборотите с педала за газта затова вдигаме повече обороти, и тъй като сме намалили нафтата, на изхода тапа не се получава и турбото е така да се каже разтоварено, няма тапа на изхода, няма черни облаци отзад и колата ускорява по смело на високи обороти, но на ниски обороти не желае да превърти гумите.
Какво искам ще ме попитате. Вече съм за бой знам
Искам турбото да тръгва от възможно най - ниски обороти за мотор с предкамерно пълнене и на високите обороти да е разтоварен.Имам два варианта :
1. Сменям турбината с такава, която се развърта от по - малък обем газове, по неприемлив вариант
2. Сменям турбината с такава, която има по - голям диаметър на изхода, който ще ми позволи да пусна повече нафта, която от своя страна ще накара турбото да тръгне на по - ниски обороти, и тъй като изхода е широк няма да има проблеми при напускане на по - голямото количество газове и турбината ще бъде разтоварена при по - високо налягане.