Голф 4 2003 г. ламбда сонда???

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Hercules4o
Автомобил: VW Golf 4 1.6 16v
Двигател: BCB

Голф 4 2003 г. ламбда сонда???

Мнениеот Hercules4o » Сря 15 май 2013 23:50

Привет, колеги ("колеги", написано с гордост, защото от няколко дни съм притежател на Golf 4 1,6 16v 2003 година)!
Първи ден: Голфът е събран от КАТ, всичко много добре, Голфа върви, напълних за 20 левчета гориво.
Втори ден: Голфът е все така добре, аз в добро настроение, докато късния следобяд не се появи и първата грешка, която ми изкара ангелите. Говори ми на италиански все още от компютъра и ми изписа Gas Scarico Officina и светна Check Engine лампата. Паника. Ровене по форума - намерих тази тема - http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=200726, както и няколко други, в които идеята беше, че проблемът може да е с ЕГР клапан, ламбда сонда или просто нещо горивото, задръстило някой филтър. След като колата постоя малко докато аз ровех през телефона във vwclub на по цаца и картофи, тръгнах да се прибирам много притеснен, но отвратителното съобщение не светна и се прибрах поживо по здраво. Колата не издава по никакъв начин, че има някакъв проблем, върви си като преди.
Ден трети: Днес сутринта ставам и карам към сервиза да ми сменят маслата и филтрите(предвидено обслужване като за нова кола), както и да им обърна внимание за тази грешка, с която настоях да започнат. Всичко супер, следобяд си взимам колата и тия ми казват, че са я качили на диагностика и такава грешка не е отчетена, сигурно няма никакви проблеми след като са я палили и не е изкарвало грешки. Доверих им се, покарах 4-5 километра и точно да паркирам и светна първо някаква друга грешка, която започваше със "Mit. ..." нещо си, не можах да го запомня, светна EPC лампата и светна отново check engine-a, последвано от съобщението от предния ден - Gas Scarico Officina. Почивка за колата 1 час, при следващото запалване пак грешката за scarico officinata с еngine-a. Пак каране 6-7 км, зареждане за 20 лв. След запалване на бензиностанцията, грешката я нямаше.

След ровенето по форума, най-вероятно ми се струва да е ламбда сондата, но все пак ще оценя вашите идеи!!! :beer

Извинявам се за дългия роман, но се опитах да опиша всички факти по събитията с цел по-лесно установяване на проблема! :a045

uomoto
Автомобил: MK4 PD
Двигател: 1.9 TDI 131

Re: Голф 4 2003 г. ламбда сонда???

Мнениеот uomoto » Чет 16 май 2013 7:53

Ако върви добре нищо й няма. Може да напръскаш буксите с контактен спрей. Доста помага. ;)

Потребителски аватар
Hercules4o

Мнениеот Hercules4o » Чет 16 май 2013 10:01

Благодаря за отговора, колега, но няма да го остава така, не искам тотално нещо да се прецака и да стане по-голям мазаляк, за да го оправя тогава. Грешката EPC явно предвещава нещо да се случи и ще се радвам и още някой да се включи с мнение! :smile Достатъчни основания ли са тези грешки направо да отида някъде и да им кажа - сменете ми ламбда сондата?

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 16 май 2013 10:12

След като поизхабиш малко бензина, налей 100 октаново бензинче и добавка за почистване на дюзи (прочети упътването, за да знаеш колко гориво да сипеш). Изкарай я на някой прав участък и давай газ смело да продуха малко, даже ако можеш я покарай повечко на по високи обороти.

uomoto

Мнениеот uomoto » Чет 16 май 2013 10:19

Не трябва да се бърза със смяна на сонда. Все пак не са евтини. На мен два пъти ми даде грешка , като я напънах до 4000 оборота, понеже карах само в града до 2000. Напръсках буксата и я напънах на прав участък , никакви ядове. Добре е да се закачи на компа да се видят грешките на голфчето. ;)

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Чет 16 май 2013 10:38

Не е лошо от време на време по някой критикал на бензинките, да може малко да се отушат, че с тия бензини където ги продават в БГ :bishop Аз на моя голфец си слагам само 100октанов бенз. Лошото гориво запушва дюзи и кара колата да не работи равномерно, за това предложих на колегата това което съм написал в горният си пост, при мен на старата ми кола помогна и от тогава слагам само от най хубавото гориво. Реално с него колата ти дава по малък разход и по добро изгаряне което води до по качествена и дълголетна работа на мотора и всичко по горивната система (поне според мен). Затова винаги слагам само от 100окт. бенз.

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Чет 16 май 2013 10:58

Като за начало или си направи дисплея на английски че с този италиански не се разбира нищо, или издебни да прочетеш грешката с Вагком докато свети чека.

Потребителски аватар
Hercules4o

Мнениеот Hercules4o » Чет 16 май 2013 13:20

Благодаря, zografski, uomoto! Днес като я карах нормално нищо не светна за радост! Ще я понасиля малко на околовръстното утре на път за университета, а може да пробвам и тези добавки, но мисля да си карам с 95 - някакъв V-Power Racing или гледам, че Шел са пуснали някакъв Nitro+, което цитирам
създадено да предотвратява натрупването и да чисти отлаганията, които намаляват ефективността. Съдържа специални добавки, които не позволяват наслояването на замърсявания около всмукателните клапани и инжекторите, и така помага на двигателя да работи по-ефективно.
?. Има ли проблем ако се смесват обикновен 95 с уж по-качествен Racing / Nitro?

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Чет 16 май 2013 14:25

Няма проблем, слагай смело и газ до ламарините :mhihi

владислав
Автомобил: Seat Leon ST
Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC

Мнениеот владислав » Чет 16 май 2013 14:52

Пише че са сменяни филтри, горивния сменен ли е?
Преди да се слагат добавки и бензин с добавка е хубаво да е нов.Трябва диагностика едва ли е горивото.

Потребителски аватар
Hercules4o

Мнениеот Hercules4o » Чет 16 май 2013 15:02

Дам, горивният филтър също го смених, ако утре след продухването ми изкара пак грешка, ще я карам на диагностика отново, но ще се радвам, ако препоръчате сервиз някъда за западна София - люлин, красна поляна, овча купел, че там където ходя принципно явно не се справят с диагностицирането.

Потребителски аватар
zografski

Мнениеот zografski » Чет 16 май 2013 15:37

Не че хората не се оправят просто като ходиш грешката я няма. Трябва когато се появи да не гасиш колата, а директно да отидеш и да я закачат докато не е изчезнала.

uomoto

Мнениеот uomoto » Чет 16 май 2013 16:07

Ми само в града като се карат на ниски обороти се затлачват тези машини. Макар да лапа яко гориво, Аз на седмицата веднъж я лющя до 4500-5000 оборота, разбира се след като загрее двигателя. И не бързай да сменяш сонди според мен. На мен около 8 пъти някъде ми вади грешки и на двете сонди. Чистих и пръсках буксите с контактен спрей само. :beer

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Съб 18 май 2013 7:17

Здрасти колега и добре дошъл в сектата.

Като начало грешката Gas Scarico Officina е съобщение за проблем в отработените газове. Причините могат да са доста, за това е най - добре да се направи читава диагностика. Като се почне от EGR, минеш през дебитомер, проверка за missfires и живи даннни на ламбдата. Няма никакъв шанс да нямаш записана грешка в моторната електроника. Тая кола е 2003 и ще има доста подробна информация за обстоятелствата, при които е настъпил проблема. След това помисли какви са ти свещите и от кога не са сменяни. И не на последно място да се погледне тази кола има ли катализатор или не. Ако някой е изтърбушил катализатора, тази грешка непременно ще бъде на дисплея докато не се измами втората ламбда сонда.

Потребителски аватар
krisbul
Автомобил: VW Golf 4
Контакти:

Мнениеот krisbul » Съб 18 май 2013 9:28

Колега карам година вече точно 1,6 16V BCB и това съобщение ми го дава или от кофти гориво или от редовно каране в ниски обороти (стила ми на каране е такъв. Просто от време на време я дръж в обороти- не е казано че трябва да летиш на околовръстното или където и да е другаде. Достатъчно е на ниска предавка да я понастъпиш на 2ра или 3та. И аз минах на 100 октана бензин. И е факт че не ми е светвал чека с тази грешка вече половин година. Имаш съвременен мотор пълен с датчици който си съобщава за всичко включително и гадно гориво. Карай си и честито, а от смяна на ламда си много далеч ако е само това според мен.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”