Потенциална кражба на ток

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Потенциална кражба на ток

Мнениеот ALESYZ » Чет 16 май 2013 11:51

Здравейте колеги. От известно време насам, имаме наблюдение, че май нашите съседи над нас, системно ползват ток за наша сметка. Моята съпруга на няколко пъти експериментира следното, след вече неколко месечно ежедневно наблюдение на показанията на електромера, сметките и вкл. уреди. Особенно в наше отсъствие. Когато съседката горе пусне пералнята да пере и същата започне да центрофигура(шумна е), това се чува през панела, у нас. И жена ми излиза и спира захранването на нашият апартамент от таблото в коридора. Пералнята горе също спира, даже се чува как спира от високите обороти постепенно. Това вече 3 пъти. На мен ми мирише на повече от чисто съвпадение, да кажем, че е свършил цикъла и просто е нацелен тоя момент. Ама 3 пъти чак, не вярвам. Писах на Енерго Про, нашият доставчик, описах им съмненията си, те ме отрязаха. Не се занимавали с установяване на такива кражби на ток. Да съм търсел фирма, която се занимавала с инсталации. То у нашия град, прескачат се такива фирми. Нейсе. Аз като що годе технически грамотен човек, се замислям, че ако има прикачане към нашата инсталация, то е станало някъде по нашия таван, някой кръг на осветлението. Обаче по-интересният моент е, как се доказва и установява това. Щото аз у съседа ей тъй не мога да вляза и да му кажа имам еди какви си съмнения, дай да проверя. Та то се е видяло че май сам ще се оправям с доказването, но не съм чак толкова грамотен с ел. инсталациите и затова пускам тази тема. Има ли как да разбера със сигурност, дали съседа ме краде, без да влизам у съседа? Предполагам, таблото в коридора не може да даде инфо, даже и да се отвори, то прикачването е някъде в апартамента, не тръгва от таблото. Обаче как се установява това, някак може ли да се замери или какво, признавам че не знам. Някой ако може, да удари едно рамо със съвет, благодарен съм за всякакви насоки.

P.S. Позната на моята жена й споделила, че като си купили апартамента(на първия етаж е), имало прокарани жици, включени в кръга на мазите, готови за прикачване и ползване. Явно не е много трудно.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Re: Потенциална кражба на ток

Мнениеот lokva » Чет 16 май 2013 12:38

от инсталациите с които съм имал допир по панелките само осветлението минава по пода на комшията отгоре. Това което можеш да направиш е да спреш захранването на всички елктроуреди вкъщи за времето когато няма никои вкъщи и да засечеш показанията на електромера. това със смятането на евентуалната консумация не е правилно според мене.

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Чет 16 май 2013 12:39

Сваляш всички предпазители и гледаш електромера

Потребителски аватар
lokva

Мнениеот lokva » Чет 16 май 2013 12:45

ако интервенцията е във веригата на осветлението то тя е след бушона и няма как да се отчете консумация при свалени предпазители. Въпроса е да се засече има ли консумация при изключени електроуреди преди пооследващото търсене къде е прикачването

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Чет 16 май 2013 13:35

тия комшии не перат ли по често ?
Следващия път като чуеш пералнята сваляй предпазителите един по един и след като чуеш че пералнята спира можеш да установиш на кой кръг са ти се вързали
п.п:Ако съм на твое място и разбера че всичко е така както казваш само да чуя пералнята и сядам на на таблото и почвам да си играя с предпазителя вкл-изкл така няколко пъти подред и ще престанат да я пускат в тоя контакт

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 16 май 2013 13:40

Правилно са казали колегите. При панелките инсталацията върви по пода освен осветлението ама там фазите трябва да са след ключ т.е. и да се е хванал за някоя лампа като я угасиш трябва и при него да спира. При нас ублагодетелстяни са тези в среднити апартаменти защото магистралните проводници ми нават по техните стени ама пак трябва да е на същия етаж или по-долен за да се прикачи точно към теб.

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Чет 16 май 2013 13:48

radi_nrj написа:Правилно са казали колегите. При панелките инсталацията върви по пода освен осветлението ама там фазите трябва да са след ключ т.е. и да се е хванал за някоя лампа като я угасиш трябва и при него да спира. При нас ублагодетелстяни са тези в среднити апартаменти защото магистралните проводници ми нават по техните стени ама пак трябва да е на същия етаж или по-долен за да се прикачи точно към теб.

Колега така е но нали се сещаш че ако са връзвани ключовете в черен вторник от някой пиян жичкаджия може да е прекъснал и нулата а не фазата с ключа тогава пичовете отгоре нула могат да си хванат отвсякъде

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 16 май 2013 13:50

djofar написа:Колега така е но нали се сещаш че ако са връзвани ключовете в черен вторник от някой пиян жичкаджия може да е прекъснал и нулата а не фазата с ключа тогава пичовете отгоре нула могат да си хванат отвсякъде

Абсолютно съм съгласен :th_up

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Чет 16 май 2013 14:02

djofar написа:тия комшии не перат ли по често ?
Следващия път като чуеш пералнята сваляй предпазителите един по един и след като чуеш че пералнята спира можеш да установиш на кой кръг са ти се вързали
п.п:Ако съм на твое място и разбера че всичко е така както казваш само да чуя пералнята и сядам на на таблото и почвам да си играя с предпазителя вкл-изкл така няколко пъти подред и ще престанат да я пускат в тоя контакт

Е това ме посъветва и един познат преди малко. Каза, че след като се установи в кой кръг е закачането, имало някакви детектори, дето можели да установят. Предполагам, консумация. Пералнята е в кухнята по принцип. Ще проверя осветлението на кои предпазители е и следващият път, първо от тях се почва. Жената има малко дете и често пере, главно сутрин.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Чет 16 май 2013 14:58

Кръгът за осветление обикновенно се пази от 6А предпазител.Вярвате ли, че автоматична перална ще работи на 6А предпазител?

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Чет 16 май 2013 15:53

Незнам какво да вярвам. Вярвам на ушите и на очите си.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 16 май 2013 15:58

амперклещи тока през фазите след бушоните. Бушоните горе, твойте консуматори изключени.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 16:01

toshara написа:Сваляш всички предпазители и гледаш електромера

Колега, точно това е метода, ако на свалени предпазители ти върти електромера викай ония от ЕВН и почвайте патардията :)

Иначе има и друга опитна установка - изключваш всички консуматори от контактите и пак гледаш, имал съм познати с разни окъсявания, даже наскоро колега от форума беше писал за дефектирало подово...

vladovelin написа:Кръгът за осветление обикновенно се пази от 6А предпазител.Вярвате ли, че автоматична перална ще работи на 6А предпазител?

Моите са на 10А, а пералнята пише, че иска 16... Теоретично може и да остиска :)

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 16 май 2013 16:45

azrod написа:... викай ония от ЕВН...

Колега, чез мез и патарез се занимават с кражби преди електромера. Всяка такава след него им е добре дошла.
Това, че той се съмнява , че съседа му го краде, са бъдещи гражданско-правно отношения.
На евн им е през заземителния кол, в случая.

Потребителски аватар
lokva

Мнениеот lokva » Чет 16 май 2013 17:04

vladovelin написа:Кръгът за осветление обикновенно се пази от 6А предпазител.Вярвате ли, че автоматична перална ще работи на 6А предпазител?

ако е от таблата които са поставяни по комунистическо време може да издържи и електрожен :death

Върни се в “ОФФ-Топик - други”