Бойлер Теси или Елдом?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Бойлер Теси или Елдом?

Мнениеот feikot » Чет 09 май 2013 23:39

Като се замисля имам и един на Хром Силистра,този със сигурност е на поне 15 години и е по-малко ръждясал от Тесито.Ама май не произвеждат вече

Потребителски аватар
R.o.s.e.n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот R.o.s.e.n » Пет 10 май 2013 13:26

Имам бойлер Теси от година и малко, за сега няма проблеми.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Съб 11 май 2013 21:45

10-на години на Теси. Едва миналата година му изгоря нагревателя от прекалено много наслоен котлен камък. Едва го извади ел. техника. Купих един нов за 15-20лв. не помня, смениха ми го и е като нов.

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Съб 11 май 2013 21:58

Имахме елдом 80л с копче вкл/изкл и регулатор на температурата. Изкара сигурно 10-на години. Прокапа и за ден трябваше да го сменя.
Избирах по технически параметри и цена. Избора ми се спря отново на елдом 80л, но с 2 нагревателя, някакво там покритие, дето уж пазело от котлен камък по нагревателите и терморегулатор. В бонус имам и някаква джаджа дето мери нещо си.....Пълен боклук!!! До някъде се притеснявах, че мощността му е 2,4 KW по описание в магазина. Рекох си какво толкова и без това е на "нощна" По табелка се оказа, че всъщност е 2.8KW, което е с 0.2KW по-малко от стария.
В крайна сметка бойлера по не знам каква причина ми стига САМО да окъпем бебето и да измием чиниите. Вече се оглеждам за подмяна.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 11 май 2013 22:30

Syncro написа:....
В крайна сметка бойлера по не знам каква причина ми стига САМО да окъпем бебето и да измием чиниите. Вече се оглеждам за подмяна.

Поогледай малко бойлера, или извикай някой който знае какво да гледа. Не може бойлер 80л да произведе топла вода колкото да изкъпеш бебето си, макар че не познавам стила ви на къпане на бебе :biggrin , да е живо и здраво и вие покрай него :th_up !

Най-вероятно имаш проблем с настройката на терморегулатора!
Но да те питам сега дали си забелязал как работи бойлера, дали непрекъснато е включен и не успява да загрее, или включва за малко и бързо се изключва и т.н. според това което си написал по-горе за мен няма смисъл. Извикай някой, който има малко идея по тези въпроси, или както казваш - купувай си друг :biggrin !

Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Мнениеот Syncro » Нед 12 май 2013 22:22

Извинявам се, че ще разводним темата, но пак има какво да се научи.

Два три дена след като го инсталирах, алармата (демек жената) се включи.
Предисторията: Бойлера се включва вечер преди лягане и се изключва сутрин (след ставане) Така сме процедирали и със стария, така и с новия. Първото което си помислих е че има вътре копче за регулиране на температурата, или иначе казано до колко градуса максимум да топли. Едно време, старите бойлери имаха такова. Отворих го - няма. Проверих дали правилно съм го свързал - фаза/нула - правилно е.
След като се включи нагрява (за доста повече време от стария) и се изключва. Прави впечетление, че релето за включване цъква доста бързо/рано като пусна водата за миене/къпане след като веднъж е изключил.
Остава съмнението, че копчето на панела за терморегулиране не е поставено както трябва и неговата крайна позиция всъщност не е крайна - силно се съмнявам, защото след като изключи гореща вода има.
Съмнявах се, че изолацията хич му я няма тъй като го слагах зимата, но за съжаление и сега в топлото се държи по същия начин.
Съмнявам се, че не е обезвъздушен (ако това изобщо е възможно)
Вариантите са ми два: сменям го с друг, който не се използва в момента или вземам карантията от стария и го слагам на новия.

Бебето (да ми е живо и здраво, мерси) се къпе един път на ден с кофа и половина вода около 38'С. Чиниите не са много и не се мият като в казармата - с маркуча отдалеч.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 13 май 2013 9:21

Нарочно така ги правят колега.Аз като взех моя -същата работа Елдом.Вдига температура до 62 гр и изключва - мерено с термометър -живачен направо на водата и отделно на мястото на техните измислени термометри сложих сондата на мултицета ми.В книжката пише 72 гр - вдигнах валянката дойдоха от сервиза и казаха --ние ще го сменим ама пак ще е същата нарочно ги правят така за да не вдигат налягане и да си изкарат гаранцията ,че тенекията тънка.Викам им вий го сложете пък... е сложиха го.Оттам аз го свалям и на него има едно миниатюрно болтче /на българските терморегулатори е цапнато с червено за да не се върти но на този -чисто китайски и няма боя/което служи за регулиране.И така със сондата го настроих на 73 гр да изключва и вече 4 години е така.Изолацията е под всякъква критика.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 13 май 2013 9:32

Извод - новите, "по-добро", "по-икономични", по-едикакво си бойлери са "по-" от намаляне на температури и други трикове. Технически нищо не са подобрили, само опростяване и икономисване. Дано и откъм сигурност да не са така "подобрени".

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Пон 13 май 2013 11:56

Ние сме от 3-4 години с Дипломат(елдом) и наскоро само сменяхме нагервател по гаранция.Изолацията поне според мен е перфектна,държи много водата,има вода да се изкъпят 2 до 3 човека(зависи от къпането).Става въпрос за 80л бойлер.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 14 май 2013 8:37

Имам 6 бр. Елдомски между 5 и 6 годишни,засега нищо не е пипано по тях а на основния термореглатора му стои на 80% /никога не слагам бойлер на макс/ и се къпем тримата с детето един след друг без да свърши топлата вода ! Изглежда в последните години нещо са го подкарали през просото щом има толкова оплаквания тук icon_idea

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Вто 14 май 2013 13:49

До преди 5 години бях управител на един комплекс по нашето черноморие. Комплекса се състоеше от 54 апартамента, някои от тях с по две бани и два бойлера. Броя на бойлерите беше около 80 - 90, всичките на Елдом. На по-голямата част от тях се наложи да им сменяме терморелетата, писахме писмо до Варна, от там ни изпратиха един кашон с релета да си ги сменяме сами :thumb_down

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 15 май 2013 9:48

Датчика за температура от какъвто и тип да е боклера, обикновено се намира в близост до нагревателя. Освен това ако бойлера е от типа "бързонагряващ", той е с формиран отделен малък обем около нагревателя, частично свързан с останалия обем на бойлера. В всички случаи, ако е нагласена температура 60-70 градуса, изключването ще става много преди основния обем на бойлера "да е чул" :biggrin , т.е. загрял. Около нагревателя и датчика става 70 градуса и той изключва, макар че в страни е 50.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 16 май 2013 13:17

milmar написа:Датчика за температура от какъвто и тип да е боклера, обикновено се намира в близост до нагревателя. Освен това ако бойлера е от типа "бързонагряващ", той е с формиран отделен малък обем около нагревателя, частично свързан с останалия обем на бойлера. В всички случаи, ако е нагласена температура 60-70 градуса, изключването ще става много преди основния обем на бойлера "да е чул" :biggrin , т.е. загрял. Около нагревателя и датчика става 70 градуса и той изключва, макар че в страни е 50.

Това ще рече, че бързонагряващият бойлер е просто малък бойлер с камуфлаж от много "литри"

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Чет 16 май 2013 16:13

През 2010 г. бях пред същата дилема. Четох доста мнения тогава. Теси-то са със стъклокерамично покритие, Елдом са с емайлиран водосъдържател. На Елдом бойлерите са със пластмасова тръба за гореща вода, на Теси са с такава от неръждавейка. Това са им разликите. По електрическата част са почти еднакви - нагревателя и релето са един елемент. Разположени са наистина доста близо един до друг.
Тогава мислих много и накрая какво стана - отидох в магазин дето продават и от двата. Посъветваха ме да взема теси. Щото били с 5 години гаранция на балона, елдома били с по 3 години. И заради тръбата за топла вода. Взех го теси-то. 80 литра, с регулираща се температура. Доста лек е.
След няколко години ползване мога да кажа - първите 2 години работеше много добре. Бързо загравяше, водата свършваше доста бавно, лесно свързване към ел. и вода, никакви проблеми. В един момент започна да прави следното - включва релето, започва да загрява, след 10-20 секунди изключва. След около 30 секунди пак включва, грее 10-20 сек. и пак спира. И т.н.
В резултат на това топлата вода свършваше бързо. Бях чел в инструкцията, че трябва на всеки 2 години да се развърта фланеца и да се чисти от пясък, варовик и подобни. Особено ако се експлоатира в район с по-варовита вода. Какъвто е моят. Отворих го. Вътре беше станало на камък около нагревателя и пръчката на терморелето. Натрупан пясък, варовик, мамата си тракало. Изчистих всичко хубаво, сглобих го и започна да работи като нов. Това беше миналото лято. Сега гледам, че пак е за чистене.
Иначе е направен лесно да се отваря, фланеца е лесно достъпен, болтовете се развъртат с обикновен гаечен ключ.

Та такива ми ти работи.... Аз давам глас за теси-то. Мисля, че е по-малкото зло.

Потребителски аватар
vanbo
Автомобил: Passat 3 TDI
Двигател: 1. 6 SB 1992

Мнениеот vanbo » Чет 16 май 2013 20:22

Здравейте,
Почти същите одисеии. Понеже бойлерът ни бил "остарял"-почто 20г. вярна служба, се поведох по акъла на жената да купим 100 литров,да но пък имал и термометър -не е важно каква е колата, важно е цветът й да подхожда на тоалета.
И направих грешката: 100 литров, но в кожух на 80литра. То си нямаше никаква изолация и грееше като печка в банята - естествено, и топла вода толкова държеше.Да, ама/според нея/ имало термометър, който /според мен /си показваше каквото си иска. Здрав го изхвърлих и не ми се помисля за такива....Предисловието беше, колегата да не се излъже да си вземе такъв - 100 л.
По темата :На другия ден в магазина ме интересуваха само бойлери, които много тежаха - продавачите ме гледаха особено...Друго, което гледах, беше връзката ел. мрежа - бойлер. Избрах си някаква марка, която за първи път срещам -" Матев" - мисля, че в Южна България ги правят. Най- тежеше от другите, и връзката беше с винтчета, а не такава, която започваше да искри на първата седмица. Регулировката на температурата явно също я бяха оцелили.
Колкото до гаранцията от 2 и 5 г. - прочетете внимателно при какви условия се зачита и ще разберете къде е заровено кучето...
Та, момчета,всичко е въпрос и на късмет.
Имайте го!!!

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”