Самоосигуряване и записване в детска градина -счетоводен "?"

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Самоосигуряване и записване в детска градина -счетоводен "?"

Мнениеот rainheart » Чет 16 май 2013 16:52

Имам следният счетоводен проблем и не знам даже, какво точно трябва да извадя. Имам ЕТ от няколко години и там допреди няколко месеца съм внасял осигуровки, сега се внася само информация в очакване на по-добри времена, а дейност дефакто вече няма. Преди 2 месеца регистрирах ЕООД за активната дейност, но там все още нямам договор за управление и счетоводителката ме води още към ЕТ-то.
Хлапето ми го приеха в друга детска градина (вече е ходил година и половина) и благополучно си изтеглих документите от старата и при записването в новата ми поискаха или копия от платежните за последните 6 месеца или декларация от НАП, че се самоосигурявам, но така и не стана ясно, каква ОКД-5, декларация по чл.50 или друга.
Молбата ми е да ме насочите към най-удачната декларация/удостоверение, която да показва, че съм самоосигуряващ се, че от зор да ни е по-близо градината седнахме между 2 стола.
п.с. записването е до 12.00 утре и ще ми е необходима справка ставаща на момента :bowdown

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Re: Самоосигуряване и записване в детска градина -счетоводен

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 17:27

То на момента стават всички справки в ТД на НАП, всеки път като ходя има сума ти хора точно на гишетата за РЕГИСТРАЦИЯ, за които и аз чакам.
Само трябва да знаеш каква точно справка ти трябва.
От самата градина трябваше да питаш какво ги удовлетворява като справка, за да не извадиш нещо и като идеш и да ти кажат :h020 "Не е тва" и да се смеят през сълзи.

П.П.: Ако имаш електронен подпис може и онлайн да ги извадиш справките мисля :)

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Чет 16 май 2013 17:49

Старата директорка ми каза - "удостоверение, че съм активен самоосигуряващ се", новата директорка иска "платежни за 6 месеца ИЛИ удостоверение от НАП за осигуровките". Счетоводителката ми (безобразно праведна и честна) "правя ти платежните ти си приготви хиляда и канче... друг вариант няма". Познати счетоводители се колебаят между ОКД-5 или декларация по чл. 50. Приятел юрист ми каза "я им е@(^!(*$@, те каква институция са, че да ти искат чак такива справки)
От днес за утре няма, как да се разплатя с държавата, а особенно като ЕТ това няма, как да го избегна. Директорките и те не знаят, какво да искат - първата ни записа, когато по регистрация в системата на ИСОДГ бях гол сопол на граждански договор (макар че ЕТ-то тогава си го плащах, но жена ми си попълва по нейно усмотрение) и всичко си беше наред. Новата иска директно платежните, което според мен не е редно - самоосигурявам ли се - ДА, ама чак копия на платежните и всякакви удостоверения от НАП??? На 40-те процента циганета по социален критерии от самотни многодетни майки, който и молбата не могат да си попълнят и викат старейшината на маалЪта да им напишат имената дали искат справки, какви са и за какво се борят!?

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 18:31

Първо, имаш ли ПИК в НАП ? Ако имаш отиваш на тоя адрес и си принтиш квото виждаш -
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/login.pik?caller=selectService:6,15,rep.DECL1.pikHome
А в крайна сметка какви суми си внесъл по това самоосигуряване в ЕТ за 6 месеца назад ? По какъв начин си внасял - счетоводителката на каса или през фирмена сметка ? Ако си през фирмена сметка банката може да ти даде подписано извлечение за движението по сметката ти.
Иначе си прав, че няма от днес за утре как да стане, щото то и при тях е едно разнасяне, минават два-три дена докато го разнесат по параграфите :)))) Но пък ако си внасял редовно ще ти коства едно ходене до НАП (моя съвет е да отидеш по-рано и така ще избегнеш камарата хора). Оттам си вадиш ПИК номера за бъдещи справки и една справка за периода с печат от НАП. Платежните не са твоя работа да ги внасяш и пазиш, има си счетоводители за тази работа.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 16 май 2013 18:56

А защо не се пуснеш на ТД или договор за управление към ЕООД- то за няколко дни(или постоянно). Така в детската представяш само сл. бележка, че си на ТД или дог. за управление с месторабота района на градината. Нито искат платежни, нито други глупости. Само на сл. бележка искат изх. номер.

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Чет 16 май 2013 19:48

Не съм си вадил ПИК, счетоводителката ги нарежда парите от сметка, която ръчно захранвам, но захапвам само 1 месец платен, другите чакат субсидия :mhihi
Пост фактум и други ми подсказаха, че е трябвало да си пусна един ТД заради кандидатурата за друга градина, за да е най-чиста работата, но не очаквах, че ще ме вкарат във филм с осигуровките и начина им на внасяне. Хванах се в последния момент, понеже в старата градина не имало, кой да пука агнешко с ракия по празниците и таксите и съответно отписването миналата седмица не беше възможно и стана дълга и широка, ама като цяло аз съм заблян...
По темата - ако може конкретно удостоверение/декларация, че избора е голям, но кое ще ми свърши работа в случая.
Благодаря на отзовалите се!

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Чет 16 май 2013 21:04

http://kg.sofia.bg/isodz/manual

Код: Избери всички

Самоосигуряващите се родители при записване трябва да представят копие от платежно нареждане за  внесените осигурителни вноски най-малко 6 (шест) месеца преди заявяване на предимство в ИСОДЗ или данъчна декларация, заверена в НАП.

Направо седнах между двата стола :banghead

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 16 май 2013 21:49

Сетих се, че още при самата кандидатура попълваш на кво си- ТД, договор за управление, самоосигуряващ се и на базата на това получаваш точки. Следователно, ако тогава си се пуснал като самоосигуряващ се, дори и да представиш ТД няма да го приемат. В обратния мейл който сте получили от системата при потвърждаване са изброени документите които да представиш и ако там пише, че трябва да представиш копие от платежно нареждане за внесените осигурителни вноски най-малко 6 (шест) месеца преди заявяване на предимство, значи трябва да ги представиш. В най- лошия случай, явно трябва да внесеш осигуровките. Дали не може да се помисли за някакво частично плащане по месеци, колкото да са валидни платежните.

Потребителски аватар
haplio
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haplio » Пет 17 май 2013 9:19

Самоосигуряващите се родители при записване трябва да представят копие от платежно нареждане за внесените осигурителни вноски най-малко 6 (шест) месеца преди заявяване на предимство в ИСОДЗ или данъчна декларация, заверена в НАП.

Ако си подвал декларация в НАП(годишна) - копирай я и отиди да ти сложат един печат и би трябвало да е това.

П.С. Само в нашата държава това че дължиш вноски не е достатъчно на всички и ги искат и платени.. ама какво да правиш - мила родна действителност

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Пет 17 май 2013 17:46

Оказа се, че нищо не мога да направя, дори и да ми бяха платени изрядно осигуровките, понеже съм посочил в системата месторабота ЕООД-то, а то няма 6 месеца история и трябва първите месеци да са покрити от ЕТ-то, което пък няма осигуровки, а предложението, че нямам договор за управление, понеже не се осигурявам през ЕООД-то, но затова пък правно съм се самоназначил за управител при регистрацията по няколко члена от ТЗ също беше отхвърлено, "дирекция образование" вдигнаха ръце от мен, за директорката да не говорим... и така от недочитане доброволно се отписахме и сега ще чакаме някога, някъде пак да ни приемат. Другата седмица си оправям осигуровките и ми остава само старата форма (която вече и продавачите на чорапи на пазара не ползват) и чакаме. А мерките са затегнати от шуробаджанашки истории - обявяват се, че работят някъде, приемат ги и после на 17-ти носят служебни бележки, че са на договор от 15-ти, а 5 месеца и 29 дни преди това са били безработни.
Така че колеги имайте едно на ум, какво ще пишете и как ще го доказвате и благодарности на отзовалите се :beer

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 17 май 2013 19:51

ами... чета и разсъждавам, понеже съм в подобна ситуация.. мисля, че има жокер обаче - фотошоп му викат. не може държавата да те шиб@ когато и е кеф, а човек да не може да извади удостоверение за липса на задължения. днес това правих, обаче греда - излезе неплатен фиш за 20 кинта от 2011. бива, ама аз тоя фиш съм го платил 4 дни след издаването му, съоветно имам и платежно. обаче познайте - на администрацията са нужни до 45 дни, за да ме оневинят. а от ОДЦ дали ще чакат? - не, няма да чакат! при това положение ще си помогна сам! съветвам те и ти да постъпиш така, колега! :beer

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пет 17 май 2013 19:59

+1 .. никой никъде не проверява нищо .. "рисувай" смело :th_up
П.С. .. това ти го казвам като собственик на счетоводна кантора :deal

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пет 17 май 2013 20:08

май навсякъде си измислят каквото им скимне, на мен ми искаха декларацията за самоосигуряване ИЛИ платежно /последното/ и аз това им дадох

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 17 май 2013 21:03

rado_mit написа:+1 .. никой никъде не проверява нищо .. "рисувай" смело :th_up
П.С. .. това ти го казвам като собственик на счетоводна кантора :deal

Аз не като собственик, а като лице теглило кредит също мога да потвърдя, че НЕ проверяват, а и нямат ЗАКОНОВО право да проверят личните ти финансови отношения. Е те затуй ти искат да им дадеш хартийката сам, че после да не можеш да кажеш: Вие къде сте ровили дето не ви е работа?
Реално ти давайки я тая декларация, че се осигуряваш и подписвайки я ти носиш отговорност за декларирани грешни данни. Защото ако реално се осигуряваш ти подаваш декларация и тези осигуровки си ги дължиш вече като поп, но никоя институция не може да каже - осигурителя защо не ги е платил...

Потребителски аватар
rainheart

Мнениеот rainheart » Пет 17 май 2013 21:55

Еми факта е, че в старата градина малкия го записахме с граждански договор (по запис в системата), но нещата уж са ги затегнали и сега с жена ми ще си ги гледаме на смени, докато пак ги приемат някъде, някога. Даже твърдят, че ще отписват деца, на чиито родители не са им платени осигуровките, независимо дали са самоосигуряващи се или работодателя ги бави. И общо взето поредната институция, която те смачква заради бюрокрация и щом сам си подписваш и подпечатваш документите вече си в графа измамник... и какво ми каза директорката "и малцинствата си подготвят по-добре документацията". То при тях е лесно - самотни майки, без доход, на социални... не е като сам да се бориш, да се осигуряваш, да откриваш работни места, да се опитваш да бъдеш честен :banghead :death

Върни се в “ОФФ-Топик - други”