Гуми за ШАРАН
-
- Автомобил: VW SHARAN
- Двигател: AJH Petrol 1999
- Контакти:
Гуми за ШАРАН
Колеги, отскоро се радвам на ШАРАН, и в началото на зимата ми възникна въпрос за гумите. Прочетох малко и доколкото разбрах трябвало гумите да са с индекс XL (extra load) или поне да са с малко по-висок тегловен индекс. Обиколих гумаджийниците и всички гумаджии ми казаха, че нямало смисъл от такива, че това било глупост. А аз не си карам само моя задник в тая кола ами и жена ми и детето, а те си държат на тяхното - че нямало смисъл и било глупост. Естествено нямаха гуми с индекс XL, дори и нямаха гуми с по-висок тегловен индекс от 91, та си помислих че просто ме убеждават в правотата си за да ме накарат да купя гуми от тях. Питам Ви глупости ли са това и някой от Вас спазва ли някакви правила в това отношение.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Гуми за ШАРАН
Толкова ли е трудно да пресметнеш дали тегловия индекс на гумата, която гледаш е подходящ за колата ти? Нужно е да знаеш максималното тегло на колата и да го разделиш на 4.
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
теглови индекс 91 е достатъчен ако не я товариш с камъни и тухли
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
на капачката на резервоара има лепенка с размерите на гумите и индекса.
В книжката на автомобил почти накрая има цял раздел за гумите и пак са дадени размери и индекс.
Нито си посочил годината на п-во, код /тип /на двигателя нито цолажа на джантите.
за 15" индекса на гумите е 95
Сам си отговори на въпроса каквo ще стане като влезеш в дупка с гума с индекс 91 при тегло на автомобил без пътници от порядъка на 1750 кг.
Ако караш на запад при пътища без дупки и напречни канавки може да минеш с гуми с индекс 91
В книжката на автомобил почти накрая има цял раздел за гумите и пак са дадени размери и индекс.
Нито си посочил годината на п-во, код /тип /на двигателя нито цолажа на джантите.
за 15" индекса на гумите е 95
Сам си отговори на въпроса каквo ще стане като влезеш в дупка с гума с индекс 91 при тегло на автомобил без пътници от порядъка на 1750 кг.
Ако караш на запад при пътища без дупки и напречни канавки може да минеш с гуми с индекс 91
Последна промяна от kris11 на Съб 18 май 2013 12:42, променено общо 2 пъти.
Колега, аз карам шаран и гумите са ми 205/45/15 с индекс 95 и съм много доволен, а колата се товари и няма никакви ядове.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Височината не е по предписание -205/60 R15 95H за джанта 6J.
При мен ЛетНите джанти са 7J ET59 и гуми 215/60 R15 95H
зимния к-т е на железни 6J ET55 джанти, 195/65 R15 95H
При мен ЛетНите джанти са 7J ET59 и гуми 215/60 R15 95H
зимния к-т е на железни 6J ET55 джанти, 195/65 R15 95H
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Сигурно са му останали от голф двойката, която е имал преди Шарана 

Българинът от всичко разбира и всичко може - като се запуши канал вкъщи, първо прави всякакви глупости, преди да си даде сметка колко много време е загубил напразно, без ефект. Затова, направо звънете на фирма за почистване на канали и ще ви е мирна главата.
Последна промяна от mucca на Чет 21 яну 2021 18:02, променено общо 2 пъти.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
mucca написа:По-добре е да е 95 индекса, че ако се качите повечко хора и може да имате проблеми.
To остави това , но сутрин минаваш и няма разкопано, вечер се прибираш , понякога и късно по тъмно и са изрязали асфалта на 5-10 см надолу с хубав прав ръб . А пък ще се преасфалтира или попълва някога си .
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”