За качествата на старите зимни гуми при високи температури.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Re: За качествата на старите зимни гуми при високи температури.
добре де , аз казвам при мен как е , с зимните на високи температури 14 ,сложих летните 10.5/11 ... може да е щото съм 4х4 ...
- ddd82
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: За качествата на старите зимни гуми при високи температу
Зимните гуми са по-добри защото сцеплението им е по-голямо не само при по-ниски но и при по-високи температури от която и да е лятна гума. Може би доста от вас си мислят, че скърцашия звук от асвалта означава приплъзване, повече от нормалното, но това не е вярно просто сцеплението е със пъти по-голямо. Доста по-безопасно е да карате със зимни гуми лятото - единствен недостатък е по-бързото износване.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
ddd82 написа:Зимните гуми са по-добри защото сцеплението им е по-голямо не само при по-ниски но и при по-високи температури от която и да е лятна гума. Може би доста от вас си мислят, че скърцашия звук от асвалта означава приплъзване, повече от нормалното, но това не е вярно просто сцеплението е със пъти по-голямо. Доста по-безопасно е да карате със зимни гуми лятото - единствен недостатък е по-бързото износване.
Сериозен ли си?
Как тогава ще обясниш факта, че със зимните дори на сухо колата си я хлъзгах както си поискам и то без да й давам много зор, а с летните се поозорва видимо повече да попревърти гумите на 1-ва и 2-ра предавки?
В спирането е също фрапираща разликата в полза на лятната гума. Със зимните като натисна малко повече спирачката и блокирам колелата (нямам АБС). Летните още не съм успявал да ги блокирам, опитах веднъж-дваж без да скачам докрай на спирачката ама си се държат, а не като зимните.
Смехотворно е да твърдиш, че зимната гума има по-добро сцепление при топъл асфалт от лятната. Да не споменаваме на мокър асфалт зимната гума, че става почти като лятната на лед. Моля ти се

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Със стари зимни гуми си караш като пич лятото и те боли фара ако не си летец изпитател-лично пробвано ! А че разхода се качвал с литри....и един мармот завива шоколада със станиол 

- 20vTurbo
- Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
- Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
- Контакти:
Карането със зимни гуми през лятото поражда ред проблеми:
> Гумата се изпича от топлината и губи пластичността си. Може да има грайфер, но стане ли студено се втвърдява и не държи на сняг и лед.
> Зимните гуми по-принцип са с доста по-меки стени и материал и това означава че са много по не прецизни в завоите.
> Както всички знаят имат удължен спирачен път през лятото и много по-малко сцепление.
> Всички знаем също и да гледаме ДОТа на гумите когато ги купуваме точно по причините изброени горе, летни или зимни материала остарява и изсъхва. Карането на зимните гуми през лятото ускорява износването и остаряването на материала многократно.
> Гумата се изпича от топлината и губи пластичността си. Може да има грайфер, но стане ли студено се втвърдява и не държи на сняг и лед.
> Зимните гуми по-принцип са с доста по-меки стени и материал и това означава че са много по не прецизни в завоите.
> Както всички знаят имат удължен спирачен път през лятото и много по-малко сцепление.
> Всички знаем също и да гледаме ДОТа на гумите когато ги купуваме точно по причините изброени горе, летни или зимни материала остарява и изсъхва. Карането на зимните гуми през лятото ускорява износването и остаряването на материала многократно.
- martincho
- Автомобил: VW Golf MK3 1.6GT
- Двигател: AEK 1996
ChimeyJimmey написа:На мен ми е по-интересен въпроса какво е усещането ЗИМАТА със ЗИМНИТЕ гуми, карани през ЛЯТОТО... mhihi
Ами аз карах едно лято със зимни гуми Deyton и зимата нямах никакви проблеми един път не съм затънал тръгвах без проблем спирах без проблем е виж вече ако караш 3 лета зимните накрая няма да стават за зимата но за 1 - 2 лета не е фрапантно
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Vlad777 написа:Като стане жега зимните гуми губят сцепление. Лични наблюдения.
Четири години по-късно имам сериозен опит със зимни гуми през лятото - вече второ лято. Изводите са ми следните:
1. Зимни гуми, които са карани лятото не стават за зимата, но все пак държат повече от летни гуми на сняг. За зимата си имам нови зимни гуми.
2. Зимни гуми, които имат доста грайфер - от 4 мм и нагоре доста се пързалят през лятото, особено преди да са се "изпекли". Ламелите се огъват и кривят и се губи сцеплението - както странично, така и при спиране. Също така при агресивно каране директно се откъсват част от ламелите, като остават дупки по грайфера.
3. Зимни гуми, които вече са износени и са с грайфер под 4 мм са страхотни за лятото. Последно карах по завоите от Асеновград към Смолян преди 3 седмици със зимни гуми Dunlop WinterSport 3D, които карах и миналото лято - само размених предни и задни. Доста трудно ми беше да пързалям колата с висока скорост в завоите, защото беше като залепена за пътя. Реално сместа на зимните гуми е доста по-мека и загрява доста по-добре. Като слязох от колата и ги пипнах пареха - работеха като сликове. минусът е, че така като гледам няма да издържат особено голям пробег, особено с агресивен стил на каране.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Vlad777 написа:...Последно карах по завоите от Асеновград към Смолян преди 3 седмици със зимни гуми Dunlop WinterSport 3D, които карах и миналото лято - само размених предни и задни. Доста трудно ми беше да пързалям колата с висока скорост в завоите, защото беше като залепена за пътя. Реално сместа на зимните гуми е доста по-мека и загрява доста по-добре. Като слязох от колата и ги пипнах пареха - работеха като сликове. минусът е, че така като гледам няма да издържат особено голям пробег, особено с агресивен стил на каране.
Точно този модел е изключително твърд и нерядко см виждал да се карат и лятото (дори мой роднина го практикуваше до скоро

Лошото в случая е, че при по-рязко спиране гумата не държи... Всяка една гума (лятна/всесезонна/зимна) ще се търкаля безпроблемно по топлия асфалт, но като се наложи да спираш - тогава виждаш разликата между лятната и зимната. А ако колата ти е по-тежичка

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Няма проблем .Карайте си и не се кахърете .Но ако имате летни си ги сложете.Немотията ни кара да го правим и всеки знае ,че не е редно.Карал съм и карам в момента и не усещам разлика .
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
логически погледнато меката гума(зимната) не трябва ли да има по-добро сцепление от твърдата(лятна)?
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Smeagol написа:Лошото в случая е, че при по-рязко спиране гумата не държи...
Тук не съм съгласен. Не държи когато е дълбок протектора и ламелите се огъват. Когато намалее протектора и ламелите са почти изчезнали си спира перфектно гумата, защото е като слик. Проблемът е че много бързо се износва.
- stefan4o
- Контакти:
vinixxx написа:логически погледнато меката гума(зимната) не трябва ли да има по-добро сцепление от твърдата(лятна)?
Не. Практически изпитано

Vlad777 написа:Когато намалее протектора и ламелите са почти изчезнали си спира перфектно гумата, защото е като слик.
Същата тая гума, като слик, какъв ефект получаваме като бонус ако преминем с прилична скорост през наводнена повърхност? Започва с аква и завъшва на планинг

Предлагам да спрем с опитите да се самозаблуждаваме, че зимната гума едва ли не не отстъпва на лятната през топлите дни

Последна промяна от stefan4o на Съб 18 май 2013 22:48, променено общо 1 път.
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Ако не си състезател ,няма никакъв проблем .Това е !
- stefan4o
- Контакти:
Ако не бързаш, можеш и да се качиш на колело, пак ще стигнеш.
Звучиш точно като баща ми. Казвам му:
-Гумите, които си ми завещал тресат ужасяващо след 80 км/ч, щото са криви, нищо, че са на един сезон.
Получавам следния отговор по телефона:
-Не ти трябва да вдигаш повече от 80 зимата...
При което съответно му затворих и му теглих една
Та и вашата работа същата - ако не си състезател - стават

Имам чувството, че никой от вас не е карал със зимни, дори на един сезон, на дъжд
Много е забавно. Дори и да НЕ си състезател.

Звучиш точно като баща ми. Казвам му:
-Гумите, които си ми завещал тресат ужасяващо след 80 км/ч, щото са криви, нищо, че са на един сезон.
Получавам следния отговор по телефона:
-Не ти трябва да вдигаш повече от 80 зимата...
При което съответно му затворих и му теглих една

Та и вашата работа същата - ако не си състезател - стават

Имам чувството, че никой от вас не е карал със зимни, дори на един сезон, на дъжд

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
За поведението при дъжд е доста важна шарката и възможността за аквапланинг. Съответно надлъжни канали и отвеждане на водата.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”