Какви задни 3-лентови тонколони да сложа?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Hint
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1.6 1999

Какви задни 3-лентови тонколони да сложа?

Мнениеот Hint » Пет 24 май 2013 21:36

Здравейте, искам да сложа трилентови тонколони на мястото на решетките, които се виждат на снимките. Моделът е Поло 1999, комби. Доколкото знам, има оставени кабели фабрично до решетките, но няма монтирани тонколони вътре. Моля за съвет за трилентови тонколони, които мога да се сложат на мястото на съответните решетки в момента.

В Техномаркет и Технолопис гледах овални тонколони, които са с вградена решетка над тях, която предпазва от прах. Искам нещо подобно, защото повечето са с открити говорители не ми се мисли как се почистват във времето. Надявам се да се намерят тонколони, вписващи се горе-долу в размерите вече определени фабрично, даже и конусът да излиза извън тях, за да не се налага дълбане и разширяване. Наложи се да понамаля резолюцията на снимките, за да ги кача, но дължината на решетките, виждащи се на снимките е около 8-9 см., а ширината около 5, по памет го казвам.

Аудиото е Алпайн 137BTi, 4 х 50 вата.

Мерси предварително.
Прикачени файлове
20130524_182238.jpg
20130524_182215.jpg
20130524_182249.jpg

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Какви задни 3-лентови тонколони да сложа?

Мнениеот radi_nrj » Съб 25 май 2013 11:59

Там се монтират елипси с размер 4 на 6 инча и мисля, че само Pioneer имаха един що годе читав модел. Потърси в Авител или Авал и не се занимавай с технобозите.

Потребителски аватар
wishsalor
Автомобил: Passat B5 variant x2
Двигател: AFN 97-98
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Съб 25 май 2013 22:08

Не са само Pioneer, има и на JBL.
Пионерките са добри, свирят чисто и отчетливо, дори на моменти ти се струва че и басово.
Джибиелките са убави, арни са, ама малко сухички. Пищялките са супер, за разлика от пионерите имат и доста силни среди-но баса им куца(то от тези размери е трудно да се очакват ниски честоти под 80хц....)
Допълнителната защитна "мрежичка, покривало и прочее" част-лесно се прибавя от подръчни средства, но там винаги ще има прах-не бой се, има от де да се намъкне.
Съвета ми е за Pioneer, скоро гледах свалени от демо борд на сносна цена.

Hint

Мнениеот Hint » Съб 25 май 2013 22:48

Отпред съм с фабричните тонколони, две видимо по-големи по вратите и две по-малки на таблото. Предполагам са най-евтините и смотаните, които VW е намерил, но след доста работа с аудио контролите успях да подкарам много добър бас, при това на доста ниско усилване. Още ме дразнят някои високи и средни честоти при определени тракове (хаус предимно) - по-изразени са от нормалните такива, но ще трябва още игра и искам да взема и задните, за да мога да направя 'финалните' настройки.

radi_nrj, виждам, че си с подобно шаси, ти фабрични тонколони ли използваш? За сега субуфер няма да слагам, то и без това успях да докарам що-годе ставащ бас от съществуващите колони.

wishsalor, а от какъв размер според теб и същестуващите възможности може да се очаква ставащ бас? Хардуерът си е важен, софтуерните настройките така или иначе само лъжат ухото.

Последно, може ли да препоръчате конкретни модели? Бюджетът ми е примерно до 300 лв. за двете, разбира се, ако няма кой знае каква разлика в съотношението цена/качество, няма защо да се ръся повече. Между другото, днес видях, че размерите на решетките отзад са по-големи, отколкото си мислих - някъде около 12 см. дължина на 7-8 ширина.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 25 май 2013 23:38

Аз даже бях виждал само синия вариант от custom fit серията дето е 150лв ама ме изненадаха с това:
http://www.aval-bg.com/car-audio/pioneer/govoriteli/pioneer-ts-a4613i

Шах с пешката - и Hertz са пуснали 4/6":

http://www.avitel-bg.com/hetrz_dcx_460-3_2-way-customfit

Потребителски аватар
wishsalor
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Нед 26 май 2013 10:10

Custom fit made-с други думи си преработваш мястото за монтаж на по големички говорители.
Последното поло, което направих беше на същия хал-сега има 6х9инча елипси и бая добре си му свирят. Има и вариант за 165мм на Херц - но ще са бая скъпички.
Всичко останало е илюзионен халюциноген, причинен от покупната цена на скъпоструващи и несвирещи ниски честоти малки елипси. Пробвано.
С други думи, питай Радо-колегата над моя пост, за неговата предна линия-доста сполучлива и сериозна изработка и смея да твърдя за прилична цена.

ПС Тези малки херцове(4"х6") ги чух(в голф 2) и определено ми харесаха, но тез 65хц и на хай пас им идват в повече....

Hint

Мнениеот Hint » Пон 27 май 2013 17:41

Няма да ги слагам аз сигурно и леко съм наплашен от т. нар. преработки. Че майстори, и майстори!

Какво мислите и за следните предложения:

Kenwood KFC-M6932A 6"x9" 3-way Flush Mount Speakers http://www.amazon.co.uk/Kenwood-KFC-M6932A-3-way-Flush-Speakers/dp/B001AXG96A/ref=pd_vtp_ce_14

Pioneer TS-A6914i 6 X 9 4 - Way Speaker Accelerate 550w Max http://www.amazon.co.uk/Pioneer-TS-A6914i-Speaker-Accelerate-550w/dp/B004GHNQAE/ref=pd_vtp_recspk_2

Pioneer TS-A6913is 6 X 9 3 - Way Speaker Accelerate 500w Max - http://www.amazon.co.uk/Pioneer-TS-A6913is-Speaker-Accelerate-500w/dp/B004GHNQA4/ref=pd_vtp_recspk_1

Кенуудът не е скъп и коментарите за звученето са много добри. Пайънирът е по-голям и странно, 4-лентовият говорител е по-евтин от 3-лентовия, поне в Амазон.

И какво значи '550 watts Max Output', да не са пак някакви маркетингови стойности? Нямам усилвател, а ще се използва само централната аудио конзола. Мерси отново.

Потребителски аватар
wishsalor
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Пон 27 май 2013 17:59

Всичките елипси които си описал са 6х9инча, а на теб ти трябват 4х6инча, това за отзад(при уговорката, че ще ползваш оригиналните места за вграждане, без да преправяш нищо)
Отпред във вратите си със 170мм говорители.
Ще е добре и да си определиш бюджет, за да знаем какво да те съветваме.
Това за ватовете, горе на раздела има закачена тема " Приказка за 1001ват", прочети я и ще ти се изяснят доста от нещата. Иначе да , това са илюзорни мощности и нямат нищо общо с реалността. Освен ватове, обаче, се използва и понятието чуствителност-то е доста важно. Мери се в db-децибели. Колкото са повече, толкова е по-чуствителен говорителят, и свири по-силно....Разликата в 3дб се равнява на усещането за два пъти по-силен звук, в определени случаи-повечето.
Марката за твоята кола е Херц или Пайнер. Херца са една идея повече за качество, като Пайнер наблягат на "грубата" сила-но също предлагат качество, при тях просто цената за истинското качество е солена, ама наистина солена-и има защо.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 27 май 2013 19:38

Аз сега като се замислих съм малко объркан. Почти 99% съм сигурен, че тоя пасат трябвя да има място за говорители в задните врати. Поправете ме ако греша.

Потребителски аватар
wishsalor
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Пон 27 май 2013 19:42

И колегата написа "Здравейте, искам да сложа трилентови тонколони на мястото на решетките, които се виждат на снимките. Моделът е Поло 1999, комби."
Аз имам пасат бе Радо, ама е Б3, та и той е прескрипан откъмто задните врати в това отношение....
Я сега кажи на момчето за твоите херцове, обясни му за начина ти на слушане, и за предпочитанията ти-ако вдене и те послуша ще доволен, ама много ....СПОРЕД МЕН ПОНЕ!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 27 май 2013 19:46

Ааааааа така става като чета по диагонал. Сега видях, че е поло, а през цялото време си мислех, че е пасат :)

Потребителски аватар
wishsalor
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Пон 27 май 2013 19:49

Ся ако обясниш и за херцовете ти, и начина ти на слушане колегата ще получи златен съвет(дано те послуша)

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пон 27 май 2013 20:16

Какво да му обясня освен, че аз задните колони ги пускам само и единствено като се вози някой отзад. За мен както и за много хора, които поне малко отбират от тая материя най-важни са предните колони защото шофоьора тях слуша. Ако колата е достаъчно тиха предните колони може да изкарат предоволно бас - при мен това е трудно защото колкото и бас да изкарат не могат да надвият вибрациите от дизеловия мотор та съм ги подпрял със субуфер. Иначе двигателя като е спрян става лудница. Това е само на предни колони като моите са 13cm:

Последна промяна от radi_nrj на Пон 27 май 2013 22:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
wishsalor
Контакти:

Мнениеот wishsalor » Пон 27 май 2013 21:12

Това имах предвид и аз, но ти си го описал по-нагледно. Предната линия е наистина важна, отзад и да има говорители, те ще са за украса и допълнение, не е хубаво да се натрапват, изключвам суб-а(това вече е по - индивидуално), те просто досвирват към предната линия. И колкото и егоистично да звучи - системата трябва да е ориентирана към водача, все пак той е основната фигура в автомобила.

Hint

Мнениеот Hint » Пон 27 май 2013 21:38

Леле, колеги, живи и здрави много години :beer

wishsalor, златен си, ще прочета темата за ватовете и със сигурност ще ми се изяснят нещата. Най-малкото, поне дотолкова, че да не задавам 'умни' въпроси. Принципно съм аудиофил, но досега не съм се занимавал с кар аудио и всичко ми е доста мътно...

Значи решено, ще се придържам към препоръките ти и ще реша за Херца или Пайънира. От коментарите ти, май ще се ориентирам към Пайънира 6 х 4 за отзад. И пак мерси и на двамата за коментарите, навеждащи към наистина важните колони, тези отпред. Определено ще послушам и двамата и сигурно ще се ориентирам точно към същия модел, дано да го намеря. Първо ще сменя тези отзад, за да има още две колони и после ще го направя с тези отпред. Не знам колко ще излезе. Ради, гледам, че си от София, направо можем да се видим, ако имаш малко време, за нагледен нетуъркин :)

Само едно нещо ме интересува доста силно. Не, че ще правя всеки ден циганска сватба, но с тези концерти вътре, не стават ли поразии? Чувал съм, че колата постепенно почва и тя да танцува из пътя, болтчета, гайчици, разхлабвания?

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”