Изпарител

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Изпарител

Мнениеот haga » Пет 24 май 2013 8:34

Здравейте колеги!
Имам няколко въпроса относно изпарителя BRC AT90E.От как съм купил автомобила повече от 7 години не съм обръщал специално внимание към него.Газовата и слагана 5 години преди покупката.Автомобила е PASSAT B4 с мотор ABS 90 к.с.
Необходимо ли е да ремонтирам изпарителя или да го заменя с нов?
Кога се сменят мембраните(на колко време,километри или по какъв признак)?
Засякох разход градско 12.5 -13.5 литра,а извънградско 8.6 - 8.9 литра.
Трябва ли да направя необходимият ремонт?
Очаквам съвети.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Изпарител

Мнениеот Iezekil » Пет 24 май 2013 8:59

Нещо докато върви не се бута.Признака за смяна на мембрани е като спре да реагира изпаритела на настройки.Разхода сякаш е нормален.

Потребителски аватар
vankatagb
Автомобил: Vw Passat B 5.5
Двигател: AZM 2001

Мнениеот vankatagb » Пет 24 май 2013 9:04

Колега ще ти кажа как процедирам аз - щом не ми прави проблем едно нещо, не го пипам, появи ли се проблем обаче, веднага ремонт. Мисля, че разхода ти е нормален и ако нямаш проблеми от типа на прекъсване, невъзможност за запалване, глъхнене и загуба на мощност тогава една профилактика не е излишна.
Ако си доволен от изпарителя, не го заменяй с нов, а само смени комплекта мембрани, а мембраните се сменят или ако имаш някой от изброените по горе проблеми, или на километри преход, но на колко беше ще те излъжа. Това разбира се е мое мнение и не задължавам никого с него! :love.vwclub

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Пет 24 май 2013 19:57

Колеги съветвате ме да почакам нещо да се промени.
Разхода да се повиши,мотора да почне да прекъсва, колата да не върви добре. :eek :gruebel
Все пак колата съм я карал 7 години и съм изминал 70000 км.
Не е ли разумно да се направи профилактика на системата?
Моля за още мнения.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пет 24 май 2013 20:49

Колега какво да ти кажем.Значи на години и километри си го докарал до смяна,но разхода който казваш,примерно ако е 130-140 на магистрала и градското ти е на къси разстояния и в задръствания ,тогава числата са добри.Познавам го тоя мотор ,карал съм го на голф 3,на венто на пасат ,в мойте крака горе долу градско дава 10-10.5 ,извънградско 7.5-8.5 но зависи кой как кара.В смисъл ако ти е мерак нарпави профилактика няма да ти струва повече от 50-60лв за тове успокоение.Ако се получи добре разхода ти може да падне до лътър и ще избиеш процедурата за 5-6 хиляди км като пари.
Стария изпарител няма да те остави изведнъж просто постепено ден за ден ще ти се повиши разхода значително и за едно две зареждания ще го хванеш че не е наред плюс симптоми като нестабилен празен ход,трудно палене евентуално и тн.Няма да те остави колата на пътя ,така че можеш да караш и като се разбъзика съвсем да го оправиш.Ако искаш да си спокоен ремонтирай го сега и карай спокоен.Не са толкова пари,ако ще ти достави спокойствие действай смело :)

Потребителски аватар
Emo19888
Автомобил: Golf 4
Двигател: ALH TDI

Мнениеот Emo19888 » Пет 24 май 2013 22:23

Колеги съжалявам, че ползвам темата и за мен си - и моя мотор е ABS 1.8 Голф 3 - имам колата от няколко месеца, но не мога да си проследя историята на газовата и нейните части. Разхода който ми дава е около 8/100 извънградско и около 13-14 градско, като даже може би малко повече като вися по задръстанията. Отскоро имам следния проблем - като я пусна по инерция изключена от скорост или задържа съединителя оборотите падат на 200-400 за минута, доста често и гасне сама по светофарите като спирам. Възможно ли е да е от изпарителя защото ми го казаха 2-3ма души или да търся проблема другаде?

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Съб 25 май 2013 11:43

Колеги благодаря Ви за отговорите.
Ще послушам съвета и ще почакам за рециклирането на изпарителят.
Какъв трябва да е нормалният разход на този автомобил , градско и извънградско?
Благодаря Ви предварително.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 25 май 2013 13:03

Градското никога не е критерий,за това ще чуеш много и различни числа.Зависи от града,маршрута,предавателните числа на кутията и прочие.Моята гори 14 градско и 8-9 извън с нормално каране.С напъване по магистралата на макс съм стигал и 11/100.
Emo19888,еднозначен отговор няма.Трябва да забележиш постоянно ли го прави или само като натискаш спирачката например.После трябва да провериш на бензин има ли този симптом,за да ни е по-лесно гадането.Ако изпаритела е сложен правилно/надлъжно/,то примерно можеш да пробваш с една проста регулировка.Провери на място да разклатиш моното,да не дърпа въздух от някъде.Абе изобщо има много неща дето трябва да се проверят,така няма как да набедим изпаритела без да сме се убедили,че всичко останало е наред.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Съб 25 май 2013 13:56

Ми колега, градското много зависи,аз му докарвам на тоя мотор между 9 и 11,но това звиси много.Извънградско примерно както казваш 8.6 ако това е на Тракия примерно със 130 е добре,ако е някъде другаде по равно с 90 е множно.С 90 трябва да е поне литър надолу.
Предполагам че с добра настройка и изправна елетрическа система и нов въздушен филтър може да се свали около литър надолу,но много зависи без да съм я карал лично твоята кола да я знам в какво състояние е всичко и да съм те виждал как точно караш няма как да се каже.
Като цяло според мен нямаш някакъв отявлен проблем по колата и газовата, но ако ще те успокои направи една профилактика на изпарителя,виж свещи ако са на 2-3 години и 30тина хиляди купи нови,въздушен филтър нов сложи.Свали капачката на делокото, забърши нагара вътре.Ако не усещаш голяма разлика между мощността на бензин и газ завърти тойника на маркуча на изпарителя с до половин оборот да го стегнеш малко и покарай така.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пон 27 май 2013 8:04

Аз също не бих го пипал. Карай си колата.
Разхода е приличен.

А колкото до колегата с голфа, мисля че изпарителя ти е за смяна или поне смяна на мембраните.
Както се казва, са се одървили :Mr Green Fun Тъпото е, че няма как да провериш без да го отвориш.
Газовата система е един изпарител и два клапана и едно две релета(как са ме мъчили, мамка им). Четейки, не ти електрически проблема (или работи или не, ако е такъв), значи е в изпарителя. Пробвай да вдигнеш малко оборотите на празен ход от изпарителя, на загрята кола, като след всяко въртене (1/4 оборот, обикновено на ляво) на винта я форсирай, а преди това бележи на самият винт, положението му. Това ще ти е изходната точка. Падат ли ти бавно оборотите и какъв е този изпарител?
Разходът ти ми се вижда леко висок, ако караш нормално без настъпвания. Ако си сменил въздушният филтър скоро, значи и той е от изпарителя. И си пускай тема, не пиши в чужди. Добронамерен съвет.

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Пон 27 май 2013 15:53

Благодаря Ви за съветите! :bowdown

Golfuuu
Автомобил: G3
Двигател: 2.0 GTI
Контакти:

Мнениеот Golfuuu » Пон 27 май 2013 20:07

Колега,

Профилактиката на изпарителя е 60-80лв., ако си навил 70 000км. на колата, то една профилактика не е излишна, а и дали ще дадеш днес 60лв. или след още 10 000 ще ги дадеш същите пари е все тая, по-добре си прегледай колата. А това с новия изпарител го забрави, целия изпарител е една черупка с малко пластинки, пружинки и мембрана, които си вървят в комплект.

Поздрави,

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 28 май 2013 13:20

Много странно мнение бих казал.Нито би трябвало една проФилактика да е 60-80 лв.,нито пък при това положение можем да кажем"не е излишна"...При положение,че тоя изпарител е 100 лв,то аз предпочитам да си купя нов,отколкото да дам 80лв. за профилактика...и то в случая напълно излишна.Според мен до този момент може да се стигне след 3-5 години,как да е "все тая"кога ще ги дадеш?

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Вто 28 май 2013 14:31

Една прафилактика е 25 лв + 20 лв работа.Колега казваш че нов е 100 лв и би си взел нов сложи още 20 лв работа и сметката не излиза къде са 45 къде 120 .Всеки си има мнение но според мен финасовата обосновка е важна .Защото целта на алтернативното гориво е да даваме по малко пари за придвижване .

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 28 май 2013 20:41

Да колега,всеки може да смята и си прави калкулациите.Като корекция мога да добавя само,че мембраните на въпросния изпарите почват от 33 лева.Към това бих добавил,че едва ли сменени мембрани ще изкарат колкото оригиналните,а именно 100 000 и повече км.За това време всеки може да сметне дали си заслужава нов или да си кара със стария изпарител.

Върни се в “Автогазови уредби”