Въпрос относно нотариус ?!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: Въпрос относно нотариус ?!

Мнениеот Asko VW » Вто 28 май 2013 12:09

Айде и аз да се опитам да внеса малко яснота като обобщя и систематизирам казаното по-горе.
Та както казаха колегите, данък МПС се плаща за календарна година (това е периода от 01 Януари до 31 Декември на съответната година), като периода за заплащане е от 01.03 - до 31.12 на текущата година за която е данъка. Може да се плати на веднъж или на 4 равни вноски (по тримесечия), за отстъпките и лихвите, по-горе вече го споменаха.
При изповядването на сделката за покупко-продажба, нотариусът е длъжен да изиска квитанция за платен данък от предишният собственик (друг е въпроса, че някои не го правят). Ако сделката е в периода 01.01 - 28/9.02. се представя квитанция за предходната година, тъй като дори и да иска предишният собственик няма как да е платил данъка за текущата година в този период. Ако сделката е след 01.03 (включително) се изисква квитанция за текущата година - цялата или поне за изминалите тримесечия (вкл. започналото).
След сключване на договора (и регистрация в КАТ), новият собственик отива в данъчна служба и регистрира автомобила на свое име, като му се начислява данък от месеца на придобиване до края на годината, за предходен период, в който той не е притежавал МПС-то никой не може и не му търси данъци. Тук има и една подробност, ако преди продажбата старият собственик е платил данъка за текущата година в пълен размер, новият може да поиска копие от квитанцията и при регистрацията в данъчното да я представи, так му отпада данъка до края на текущата година и почва да плаща от следващата.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Вто 28 май 2013 13:24

...Данъка ти е платен за 2012г. и с тази бележка сте минали през нотариуса! След като си заведеш закупената кола в общината ще трябва ти да си платиш данъка за 2013г. и следователно всичко си е както си му е реда! Никой не те е измамил можеш да спиш спокоен!
А колкото до това за представянето на данък когато прехвърляш кола пред нотариус мога да ви кажа, че има 1 вратичка с която става и без представянето на данък и този начин също е легален, но трябва да имаш човек в кат който да ти подаде такива документи в КАТ, че все едно колата днес или вчера е влязла в страната (т.е. в България). Който не е разбрал на къде бия ще го кажа малко по лесничко, та данък не се изисква от нотариус при прехвърляне на МПС когато автомобила е вкаран в страната в някакъв кратък срок (не помня вече какъв беше срока). На мен така ми го прехвърлиха голфа! Колата се пререгистрира в КАТ все едно в този ден влиза в БГ, веднага след тази операция в КАТ, се отива с всички документи при нотариуса прехвърлят ти колата с покупко-продажба (като не си длъжен да представиш данък, защото няма как да имаш платен данък за кола която УШ сега влиза в страната), след разправията в нотариуса отидох отново до КАТ и вече си я прехвърлих на мое име. Още на другия ден отидох и си я заведох в общината и си платих данъка. Собственика преди мен не я беше завеждал в община и следователно не беше плащал данъци, а легално ми прехвърли колата по този начин.
До автора - стига пеНЯ за тая страна, ясно е че не живеем в рая, като не ти харесва грабвай куфарЯ и черта към по топлите страни да миеш чинии за жълти стотинки и да се отнасят с теб като с парцал щом си мислиш, че там ще ти е по-добре...

MarinKK
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MarinKK » Вто 28 май 2013 19:53

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ СЪРДЕЧНО ЗА ОТГОВОРИТЕ ! :love.vwclub Сега вече ми е ясно, до 31.12.2013 щя трябва да внеса данък за 8 месеца, от толкова ще имам колата все пак :)
П.П До пича който ме на хули, да аз съм глупак, и МРАЗЯ ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА ! С Икономическо Образование не мога да и си намеря работа, и ме караш да я обичам. НЕ мога да си позволя най обикновени неща а трябва да се кефя че съм в тази държава ли ?! НЕ БЛАГОДАРЯ !
Благодаря колеги още веднъж за отговорите ! :love.vwclub :beer

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 28 май 2013 20:53

Ще отговоря с две поговорки:
За икономическото образование и работата - "На кривия ... ....... му пречи".
За това, че си купил кола, а не можеш да си позволиш най-обикновени неща - "На гол тумбак - чифте пищови".
Емигрирай и ни спести мъката да ти четем глупостите!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 28 май 2013 22:59

Мноого оффтопик, за което се извинявам: ти си с икономическо образование, сефте чуваш от форум, че данък се плаща на календарна година и въпреки това мислиш, че държавата ти е скапана? :gruebel :gruebel Хубаво поне, че не си лекар...

Потребителски аватар
stigaawee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stigaawee » Сря 29 май 2013 6:56

icoico написа:Мноого оффтопик, за което се извинявам: ти си с икономическо образование, сефте чуваш от форум, че данък се плаща на календарна година и въпреки това мислиш, че държавата ти е скапана? :gruebel :gruebel Хубаво поне, че не си лекар...

:lol Доста добре казано :th_up

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”