До какви обороти коригира широколентова ламбда сонда !

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bmwww
Автомобил:
Двигател:

До какви обороти коригира широколентова ламбда сонда !

Мнениеот bmwww » Вто 28 май 2013 19:31

Ами това е въпроса ... някой казват ,че тя регулира до 25% смесите и участва в целия диапазон на обороти в смесообразуването ,а някои казват ,че на високите обороти компа я игнорира !

Потребителски аватар
teddy
Автомобил: golf 4
Двигател:

Re: До какви обороти коригира широколентова ламбда сонда !

Мнениеот teddy » Вто 28 май 2013 21:27

разбира се че участва през целия режим на работа на двг-то. Особено при тези ламбда сонди с повече от 4 кабела информацията към компа е много по-точна, както през целия температурен режим на мотора, така и през различните му обороти.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Вто 28 май 2013 21:46

А тия сонди имат ли некакви йонни помпи в тех ли са не знам си какво ... моята дава грешка на некаква помпа , също така съм я наблюдавал ,че до 90 градуса не работи по Ваг Ком,а чак като загрее колата почва и после на високи обороти ми забива тая грешка Pump curent time !

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Сря 29 май 2013 7:33

И забравих да питам...широколентовата ламбда сонда участва ли в работата на колата на ГАЗ(газов инжекцион)?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 29 май 2013 7:37

Четох материали в нета и ще споделя това, което мисля, че съм разбрал. Може и да не съм го разбрал правилно, така че е възможно да получа корекции.
С помощта на ШЛС могат да се коригират смесите в МНОГО точни граници, за разлика от теснолентовите, които подават инфо на компира - бедна или богата смес (доколкото зная в реални условия е почти непостижимо да стане стехиометрична).
Относно газта - тук не съм много сигурен, но по-старите поколения ползват "наготово" живите данни от бензиновото ЕКУ на колата, което пък от своя страна следи и сондата. Ламбда сондата е фактор, който е нужно да работи коректно при ГИ, за да гори и върви оптимално автомобилът.
Отделно - ШЛС доколкото разбрах е ненужно да се ползува постоянно, а само при настройка на даден автомобил (например, когато той е с къстъм електроника), като след това се премахва. Което има логика, понеже и тя предполагам има някакъв ресурс, който в някои случаи е безпредметно да се харчи на вятъра.
ШЛС работи в целия диапазон на работа на мотора.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 29 май 2013 9:45

teddy написа:разбира се че участва през целия режим на работа на двг-то. Особено при тези ламбда сонди с повече от 4 кабела информацията към компа е много по-точна, както през целия температурен режим на мотора, така и през различните му обороти.

Сигурен ли си?! Това, че дава данни към компютъра в целия оборотен диапазон означава ли, че той се съобразява с тях постоянно? :wink :a045

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 29 май 2013 10:25

А, баш! :icon_lol
Всяка сонда, като си достигне нужните 350*С, си работи в целия диапазон на мотора, че и след него.
Вече дали някой ще й обърне внимание - това зависи само от програмистите, дето са писали софтуера на компа, не от самата сонда icon_idea

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 29 май 2013 10:44

сондата не участва в работата на газ.Много газаджии си спестяват свързването и,а без нея се настройва по-трудно(не че е супер точна като цяло де)Другата особенност по спомен е ,че обикновенната сонда дава сигнали с бедно/богато и компютъра прави средна стойност постоянно(не знам колко пъти в секунда),докато широколентовата показва сместа с точната и стойност в даден момент директно,без да има плаващи импулси.Общо взето не на всички мотори е фактор.Има ли дебитомер колата в повечето случей ламбдата не е фактор,но не при всички е така.Ако колата няма обаче дебитомер почти винаги е фактор.Виждал съм няколко АБФ-фи които са супер спънати и след смяна на ламбда се оправят.Подгрева на сондите е както казва колегата по-горе 350гр.Ако не си забелязал на ПХ доста често се случва подгрева да се вкл и изкл постоянно ,за да поддържа температурата.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Сря 29 май 2013 11:31

И участва или не при газовия инжекцион ... понеже мисля да слагам ама моята нещо ми дава грешка ?

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Сря 29 май 2013 12:29

Единственото нещо което я взима под въпрос е бензиновият компютър,а той от своя страна си коригира времената и понякога бърка газовите такива,но всичко зависи от това колко ти е скапана сондата.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”