Ще минавам изцяло на SMD LED лампи за осветление
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Re: Ще минавам изцяло на SMD LED лампи за осветление
За съжаление милене от тях най съм доволен от тези със плавното светване в рамките на 2-3 минути да отидат на 100% -разбирай само тя оцеля и една на осрам.Иначе скоро ше модифицирам халогенните лунички в спалнята със 3 ватови разляти от ибей ама още не съм ги поръчал и да ги тествам.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Аз само ще кажа - не вземай нищо над 3500 келвина. Поне мен бялата светлина ме дразни много сериозно, а топло бялата не ми прави проблеми.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
30лв за една крушка ми се струва много...
Аз май към ebay ще се ориентирам, но не мога да разбера как да търся LED заместител на халогенни крушки

Аз май към ebay ще се ориентирам, но не мога да разбера как да търся LED заместител на халогенни крушки

-
Читавите диоди са скъпи. Трудно ще намериш читава LED крушка с добра светлина на ниска цена.
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Така е аз имам 10 ватова луна на V-Tac и струваше 40 и няколко лева,а ще ми трябват още 2.Но това си е оригинална луна ако сам си я правя с части от ибей ще е наполовина по евтина.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Идеята е че ако в едно помещение имаме - E27 LED крушки Samsung 12W , 3к - 1055 Лумена, би трябвало да е осфетено перфектно, и цената от 30лв ще се избие със сигурност -
Ако някой вече ползва същата да драсне как е като "осветеност"

Ако някой вече ползва същата да драсне как е като "осветеност"
-
Като недостатъци на тази крушка мога да видя два - насочеността и охлаждането.
За насочеността - нормалната крушка свети на всякъде. И дори да я сложиш легнала (май е по-често срещаният вариант) - проблем няма. Тази LED лампа обаче не е подходяща за тела където седи монтирана хоризонтално. Нито вертикално ако гледа на горе. Та това трябва да се съобрази иначе ще сети странно. Луничките този проблем го нямат, защото те по дизайн са насочени. Ама тука не е точно така.
Второто е охлаждането - живота на диодите и КПДто им пада с покачването на температурата. А тук като гледам радиатора е малък за 12 вата.
За насочеността - нормалната крушка свети на всякъде. И дори да я сложиш легнала (май е по-често срещаният вариант) - проблем няма. Тази LED лампа обаче не е подходяща за тела където седи монтирана хоризонтално. Нито вертикално ако гледа на горе. Та това трябва да се съобрази иначе ще сети странно. Луничките този проблем го нямат, защото те по дизайн са насочени. Ама тука не е точно така.
Второто е охлаждането - живота на диодите и КПДто им пада с покачването на температурата. А тук като гледам радиатора е малък за 12 вата.
- hooligans
Такава поръчах от ebay, да видя заслужава ли си

Base Type: E27 Voltage: AC110-230V
● Light source: 60 5050 SMD LED
● Power: 12W
● Size:Approx. 120MM (L)*50MM(D)
● Frequency: 50Hz
● Light angle: 360 degree
● Luminance: 800-1000LM
● Light weight and low heat generation
● Life: Normal usage around 50,000 hours
● LED work tempetature: <65°C
● Life Time: >50,000 hours
● Safety compliant: CE & RoHS
● Color: Warm white (2800K-3500K)
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Похвали се като се получи за да знаем, аз се каня на същата реално от по-горния линк 

- hooligans
Тая дето я поръчах е такава

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Това с тези подобни на картонени кутийки ламБи е примитивна работа. Сигурно ще се достигне ниво на развитие на LED-a, така че да е изполваем, но още не е.
Проектирал съм платка за LED-ламба, ако така може да се нарече,не с 60 ами със 700 LED-a. Свети доста, но за вкъщи не става, светината е ужасна.
Проектирал съм платка за LED-ламба, ако така може да се нарече,не с 60 ами със 700 LED-a. Свети доста, но за вкъщи не става, светината е ужасна.
- treniora
- Автомобил: Passat 3B5
- Двигател: AJM
milmar написа:Това с тези подобни на картонени кутийки ламБи е примитивна работа. Сигурно ще се достигне ниво на развитие на LED-a, така че да е изполваем, но още не е.
Е щом си проектирал, трябва да знаеш защо е ужасна светлината..... Широчинно-импулсна модулация, с тези ниски честоти на трептене направо се опича мозъка, а от там идва и икономията на електроенергия...

- hooligans
Енергоспестяващите били вредни, тия опичали мозъка
Значи от жичката по-добро нема?

Значи от жичката по-добро нема?
-
treniora написа:milmar написа:Това с тези подобни на картонени кутийки ламБи е примитивна работа. Сигурно ще се достигне ниво на развитие на LED-a, така че да е изполваем, но още не е.
Е щом си проектирал, трябва да знаеш защо е ужасна светлината..... Широчинно-импулсна модулация, с тези ниски честоти на трептене направо се опича мозъка, а от там идва и икономията на електроенергия...
К'ви ниски честоти? ШИМ-а (то даже не е ШИМ, щото ширината на импулсите май е константна) е на много висока честота и на практика трептения не се забелязват.
И тия 700 диода ... малко множко ми се виждат. Аз ползвам 10 - http://dx.com/p/cree-30w-3000k-2300lm-warm-white-led-emitter-aluminum-plate-silver-dc-30-37v-157033 . 700 диода ще заемат бая площ, а това с тая плочка спокойно влиза на мястото на крушката. За захранване пък ползвам това - http://dx.com/p/1000ma-30w-power-constant-current-source-led-driver-85-265v-55364 . Май е крайно време да снимам лампата, че тука от форума ми подариха един П образен профил дето беше липсващият елемент в охлаждането.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”