Давност на данък?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pkaramitev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Давност на данък?!

Мнениеот pkaramitev » Пет 31 май 2013 19:20

Здравейте вцицки! :11
А сега към сериозната част!
Питането ми е следното: мой приятел има едно Г2,купувано преди 7-8г.Заведено е в общината но не е плащан данък никога.Колата е 1.8 ГТИ-демек данъка е над 100лв.Колата вече е стара,и има доста проблеми и не си заслужава да се прави.До колкото знам аз, варианта за плащане е следният:подава се молба за плащане на данъка за последните 3г. НО само при условие че колата се бракува!
Има ли други условия които пропускаме? :gruebel

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: Давност на данък?!

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 31 май 2013 19:25

Няма давност на данъка, както се казва, от данъци и смърт бягане няма!
Ако искате може да си бракувате колата, дори и без данъка (Ако бъркам, да ме поправят)
В пункта за желязо ще ви подготвят документите за бракуването!
Ако искаш вече от там да отпишеш колата от КАТ и данъчното, трябва да имаш бележка за платен данък, съответно, те ще искат всички пари да платиш за всички години (дали на изплащане или на куп, ще се разберете) Но данъка няма давност, лихвата си върви всеки ден!

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 31 май 2013 19:29

5 години назад дължиш данък

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Пет 31 май 2013 19:51

Отиваш и я бракуваш ! В КАТ не искат бележки за платен данък ! После, като нямаш кола за какво да се напъваш да и плащащ данъка изобщо някога ? След време ако нещо се наложи да се плати данъка , ще се плаща само до датата на нейното бракуване.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пет 31 май 2013 19:59

Stoi написа:Отиваш и я бракуваш ! В КАТ не искат бележки за платен данък ! После, като нямаш кола за какво да се напъваш да и плащащ данъка изобщо някога ? След време ако нещо се наложи да се плати данъка , ще се плаща само до датата на нейното бракуване.

Това не е точно така, защото мен тази година ме върнаха 3 пъти (една и съща рошла), защото нямам бележка за данък. Началник КАТ казва "не ти трябва данък", в списъка с "необходими документи" не фигурира, ама рошлата се е зачепила и не дава. От 4 месеца обикалям с втори чифт номера в колата - ако изскочи зайчето да бракувам старата... Сега нямам време, може би края на юни ще има нов опит и ако тогава не стане... 'ше ги закрия

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 31 май 2013 20:09

Stoi написа: В КАТ не искат бележки за платен данък !

Колега, лично ти бракувал ли си кола досега? Защото аз съм и ти казвам, че КАТ изисква бележка за платен данък, и ако нямаш, няма да ти вземат талона и номерата и не можеш да отпишеш колата, нито от КАТ нито от Данъчното, защото те работят от 2009 година заедно, и всяка информация излиза и на двете инстанции!
А ако след години дойде ред да плаща данъка за над 5 години, парите които трябва да даде няма да му харесат!
Това го пиша от личен опит! :a045

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 31 май 2013 20:53

my heart iS iCe написа: Но данъка няма давност, лихвата си върви всеки ден!

Има давност разбира се-5 години. След изтичане на този срок подаваш молба и не плащаш (ключовото е че трябва да подадеш молба). И няма как да те накарат в бъдеще да платиш данък изтекъл по давност след като към днешна дата в закона е указано какъв е срока на давността.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 31 май 2013 21:06

stan4o_mc написа:
Stoi написа:Отиваш и я бракуваш ! В КАТ не искат бележки за платен данък ! После, като нямаш кола за какво да се напъваш да и плащащ данъка изобщо някога ? След време ако нещо се наложи да се плати данъка , ще се плаща само до датата на нейното бракуване.

Това не е точно така, защото мен тази година ме върнаха 3 пъти (една и съща рошла), защото нямам бележка за данък. Началник КАТ казва "не ти трябва данък", в списъка с "необходими документи" не фигурира, ама рошлата се е зачепила и не дава. От 4 месеца обикалям с втори чифт номера в колата - ако изскочи зайчето да бракувам старата... Сега нямам време, може би края на юни ще има нов опит и ако тогава не стане... 'ше ги закрия

КАТ Пловдив е уникален!
Само там могат да те попитат любознателно: Ама как така ти искаха подкуп ?!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 31 май 2013 21:07

dlug написа: След изтичане на този срок подаваш молба и не плащаш .

Ако е регистрирана 2008.
Последните 5 години се плащат, каквото и да сучеш и въртиш.
С кой модел рег. табели е приключила тази кола?

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Пет 31 май 2013 21:12

my heart iS iCe написа:
Stoi написа: В КАТ не искат бележки за платен данък !

Колега, лично ти бракувал ли си кола досега? Защото аз съм и ти казвам, че КАТ изисква бележка за платен данък, и ако нямаш, няма да ти вземат талона и номерата и не можеш да отпишеш колата, нито от КАТ нито от Данъчното, защото те работят от 2009 година заедно, и всяка информация излиза и на двете инстанции!
А ако след години дойде ред да плаща данъка за над 5 години, парите които трябва да даде няма да му харесат!
Това го пиша от личен опит! :a045

Лично преди два месеца бракувах кола на която никога не бе плащан данък. Бракувах я само с номерата и талона. В закона никъде не пише , че се иска данък. Пише , че се искат номерата и талона...ТОЧКА ! Ако се опитват да ви изнудват на някакво гише просто вдигнете скандал и ги заплашете със съд за превишаване на правомощия на длъжностно лице. То на гишето каката може да ни поиска и гащите :icon_lol Няма да и ги даваме я само щото се прави на важна !

Потребителски аватар
pkaramitev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pkaramitev » Пет 31 май 2013 22:16

Въпросната кола е с новите регистрационни табели "СА"
Преди година друг мой приятел бракува една стара жигула,която от 20г нищо не и е плащано,а не е спирана от движение.Искаха им много пари,и от него знам че се са им казали че се подава молба за плащане само на данъка който се дължи по давност,останалият не.Но той не помни дали са били 3,или 5г. и дали става въпрос само при бракуване на кола,или и при всички останали случай-например при продажба.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 31 май 2013 23:00

давността за данъци-всякакви-5 години

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 01 юни 2013 15:49

Stoi написа: Пише , че се искат номерата и талона...ТОЧКА ! каката може да ни поиска и гащите :icon_lol Няма да и ги даваме я само щото се прави на важна !
Колега, при тебе ако е минало това със скандала, на някоя млада или нова служителка, при мен не мина! Просто ми потърсиха и платен данък, за да може да отпише колата, от системата, и да вземе номерата! След това платих на банката, до гишето на КАТ, някаква такса бракуване на автомобила, (дупчат се талоните) 3 лева! След това в данъчното с бележките от КАТ, и колата се отписва от данъчното, пуска се формуляр, че колата е дадена на вторични. Ако не се пише къде е на съхранение! Ако нямаш платен данък, как ще отпишеш колата от данъчното, да приемем, че в КАТ мине номера (примерно) кво правиме? 5 години ще чакаш да минат давността на данъка?? И когато ти пратят писмо, до вкъщи, че имаш за плащане за 5 години данъците на колата? Ще чакаш още 5? :no
dlug написа:Има давност разбира се-5 години. След изтичане на този срок подаваш молба и не плащаш (

Това питам и аз, не се заяждам, ако ти пратят писмо до вкъщи? Че дължиш данък за предходната година, и отидеш на гишето и ти кажат сума 500 лева и за другите години?? :gruebel

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Мнениеот ilia_d008 » Съб 01 юни 2013 15:55

А с лихвите какво се случва?Аз не бях плащал няколко години и ме удари на съвест,отивам да си плащам и ме удариха с парен чук само лихвите бяха почти 300лв.!

Потребителски аватар
jorostamenov
Автомобил: golf 3
Двигател: abs 92 1.8mi 90k.c

Мнениеот jorostamenov » Съб 01 юни 2013 16:03

имам кола която не е плащан данък от 2002 до 2005 г отписана е от кат и данъчното 2005г и все още ми седят в системата дължима сума 525 лева подадох молба в свободен текст за давност и ми отговориха че немогат да ми ги премахнат но и нямат законово право да ми ги искат НО ако сега реша примерно да си продам апартамента и отида за данъчна оценка познайте какво следва трябва да сиплатя задълженията иначе няма да ми дадат оценката на апартамента

Върни се в “ОФФ-Топик - други”