Golf 4 1,9 ASZ тресе на празен ход при студен двигател

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
piffcho
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: ASZ - 2003

Golf 4 1,9 ASZ тресе на празен ход при студен двигател

Мнениеот piffcho » Съб 08 юни 2013 23:15

Здравейте,
Преди време имаше подобна тема за Ауди:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=380657&hilit=%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
"Здравейте колеги, изчетох доста неща за тресенето на празен ход за този двигател и се обърках съвсем та реших да пусна една тема. Колата е ауди а3 2002 1.9, 131 конски сили. Двигателя на колата тресе на празен ход само когато е студена, тресенето се усилва и става видимо когато нямам гориво и съм по средата на резервата. Когато натисна съединителя до долу тресенето на двигателя изчезва. При нормално загрял двигател не се забелязва тресене. Първоначално като четох из темите реших че може да е от прецакана дюза, та утре съм си наумил да взема една добавка за прочистване на дюзи. Реших преди малко да запаля колата и да натисна съединителя да видя какво ще стане и наистина тресенето изчезва, в момента имам половин резервоар нафта, така че изчакам да вляза в резерва, тогава тресенето става още по- осезаемо и ще видя, дали ще изчезва и тогава при натискане на съединителя.

Edit: Пропуснах да кажа, че понякога когато двигателя тресе, докато е студена колата забелязвам едно леко играене на стрелката на оборотомера, но трябва много внимателно да се вгледам в нея за да го видя. Също така тресенето вътре в купето почти не се усеща, ако не го търсиш умишлено."
Проблема с моя двигател е 1:1 с гореописаното от колегата. За съжаление в темата нямаше заключение с решение.
Опитвам се да рефрешна темата с надежда някой с подобен проблем да сподели опита си и евентуалното разрешение.
Аз лично съм пробвал с няколко вида добавки. Резултат - никакво подобрение.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Re: Golf 4 1,9 ASZ тресе на празен ход при студен двигател

Мнениеот juve » Нед 09 юни 2013 9:38

Ще похвърчиш, ще похвърчиш... и пак на скапан демферен маховик ще кацнеш... :beer

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 09 юни 2013 10:08

juve написа:Ще похвърчиш, ще похвърчиш... и пак на скапан демферен маховик ще кацнеш... :beer

:th_up Отива на маховик.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Нед 09 юни 2013 10:16

Не е сигурно, че е маховик.. в ауди форума един каза, че е сменил маховика и пак си му е тресало така ;) При мен също е така обаче пък нямам никакви проблеми с него освен това.. стръмни баири от място с 3ма и багаж си тръгвам без ядове.
Иначе ако те дразни пускай климатика и спира да тресе. :mhihi

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 09 юни 2013 10:43

Ами може, да, ама като гледам все пак на демпфера водят нещата. Гледам че се насочва колегата към добавки и дюзи... значи на моята нещата са почти подобни - нямам грижи засега, но си подрънква и сутрин според времето си претриса и т.н , а като натисна съединителя всичко спира и си заработва добре. Ще кажете - може и ти да си я с дюза , я за нещо друго...да, ама при мен , покрай проблемите преди чипа се свалиха дюзите, сложиха им се 4 чисто нови разпръсквача, минаха стенд и ... тресенето си го има и толкова. Затова залагам на съединителя и неговия "безплатен" консуматив - маховика... :11
п.с Вярно , че не съм с ПД, и все пак с толкова общи симптоми.... :a045

rostislav1998
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rostislav1998 » Нед 09 юни 2013 11:36

Повечето мнения в форума са ,че п.д.не тресе от разбит маховик.Трябва да прегледаш синхронизацията и показанията на дюзите на ваг ком.Не е изключено да е от вала ,махни капака на клапаните и провери за износване.МОже и да не са регулирани дюзите.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 09 юни 2013 13:48

...а най-добре да не доглеждаш толкова,освен ,ако нямаш излишни пари за даване да сменяш части, докато се оправи(или не)...познавам такъв един човек :mhihi

piffcho

Мнениеот piffcho » Нед 09 юни 2013 14:45

Може би трябваше да уточня, че преди точно 10 000 км. смених целия комплект съединител с оригинален (около 1000 лв) ...или поне се надявам да са го направили, тъй като не мога да съм сигурен, ако не го видя с очите си, а аз не можах защото когато отидох при майстора, той вече сглобяваше кутията. Върна ми друг стар съединител, който уж бил моя. Беше доста ръждясал и клеясал. Не ми се струваше да е току-що свален работещ, но ... УВИ...
Трябва да го потърся този майстор да видим какво ще каже. Уж даваше някаква гаранция, пък ще видим. Не тая големи надежди :)
Все се надявам проблема да е в о-пръстени на дюзи, но като ли ме е шубе да разглобявам. Засега, освен този проблем, друг няма. Много съм доволен от разход, не доливам масло, ускорява за страх (особено за жена ми :)) )
Бих предприел действие, ако някой със същия проблем (като колегата с аудито) сподели как го е разрешил и е сигурен в това което казва.

Проверявал съм дюзите на три места (три майстора, от три града - София, Варна, Русе) ... и тримата видяха леки отклонения на 2 от дюзите при топъл мотор. При студен не съм, защото трябва да се лиша от кола за два дни, но очевидно ще трябва да го измисля някак.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 10 юни 2013 6:32

Повечето мнения в форума са ,че п.д.не тресе от разбит маховик.

Може да тресе по-често във връзка с други неща, но Всички тресът с разбит маховик
а във връзка със сменения комплект на съединителя.... дано все пак не са ти сменили съединителя , но БЕЗ маховика "защото нямаше нужда", чее.... :newsm66

Последна промяна от juve на Пон 10 юни 2013 9:06, променено общо 1 път.

piffcho

Мнениеот piffcho » Пон 10 юни 2013 8:09

А дали има начин да разбера дали са ми сменили маховика със сигурност? Спомням си, че и помпов лагер (дано не греша) им плащах.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 10 юни 2013 9:20

Трудно е да се каже без да се разглоби, а там работата за едно съмнение си е доста... някъде спомена че са ти сменили всичко за 1000 лева....хм.. зависи за какви отстъпки и т.н е ставало дума, защото , за 1000 лева всичко, в София, без да си познат с майстора ми изглежда ... значи маховика комплект е около 7-800 кинта и лагер помпата поне 100...за труд...колко да е взел ( то си е врътня общо взето)... :question . Така или иначе цените може да са станали по надолу, но май най-правилният начин е, да се насочиш и по възможно изчистиш неяснотите за дюзите - ако всичко заспи - ти си , ако ли не, поне ще знаеш кой е за .... :beat_butt2 :newsm66 Така мисля аз де... :beer

gorgazm
Автомобил:
Двигател: ASZ

Мнениеот gorgazm » Чет 11 юли 2013 22:37

Аз смених маховика и съединителя и пак остана проблема с вибрацийте при студен двигател и играта на оборотите. Така че явно не е само маховик, има и нещо друго, което не се хваща толкова лесно. Показанията на дюзите също били в нормата по думи на майстора. :gruebel

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 11 юли 2013 23:23

piffcho написа:А дали има начин да разбера дали са ми сменили маховика със сигурност? Спомням си, че и помпов лагер (дано не греша) им плащах.

погледни през процепа за белега, ако е нов то със сигурност ще си личи по венеца му.

piffcho

Мнениеот piffcho » Пет 20 мар 2015 19:47

Скоро смених съединителя, комплект с маховик, помпа и т.н., тъй като се оказа, че новият който ми сложиха е вече разбит :scare3 - експлоатация около 10 000 км.
С вторият НОВ съединител, работата на мотора се успокои, но претрисането на колата си остана. Така я карам и до ден днешен - вече 15 000 км, но наблюдавам, че започва да ми качва моментния разход на място.
При напълно загрял двигател първоначално (когато я закупих) беше 0.6л., после стана 0,7л., а сега 0.8л.и се опитва да прехвърли към 0,9л. - стойностите се на изключени консумативи (парно, фарове и т.н).
Не знам дали си внушавам, но покачването винаги се получаваше след смяна на масло (в двигателя) при предварителна промивка с препарат за почистване. Последното масло което сложих е РедЛайн. Изключително доволен съм от работата на мотора... но в движение :c020 Коренна промяна, но да не се отклонявам от темата.
Изчетох доста (всичко от този форум свързано с моите проблеми) и се двоумя дали да търся причината за тресенето и промяната на моментния разход или да карам така!?
Ако трябва да търся причината, то трябва да започна с смяна на ремонтен комплект на дюзи + реглаж; почистване на ЕГР, изпусквателни колектори и кой знае още какво ще излезе... я вал, я дюзичка, я нещо друго, което е от 800-900 лв. нагоре...
Какво мислите, Колеги?

П.С.: При последната смяна на съединителя, стойностите на дюзите бяха в норма - +-нула и малко (честно казано не ги помня точно).

piffcho

Мнениеот piffcho » Пет 20 мар 2015 19:50

morfei1 написа:
piffcho написа:А дали има начин да разбера дали са ми сменили маховика със сигурност? Спомням си, че и помпов лагер (дано не греша) им плащах.

погледни през процепа за белега, ако е нов то със сигурност ще си личи по венеца му.

Да, беше нов, но явно калпав, което ми направи водовъртеж в джоба, а майстора без малко щеше да си го отнесе :e020 :c020

Върни се в “Дизелови агрегати”