проблем с изпарител БРЦ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
Super Sprint
Автомобил: VW Golf II Marineblau 1987
Двигател: EZ

проблем с изпарител БРЦ

Мнениеот Super Sprint » Сря 22 май 2013 17:58

Проблема е много странен,но и дразнещ.
Значи изпарителя е електрически БРЦ ,колата е голф 2 EZ ,пали си добре,върви си добре,разход идеален....
проблема се появява когато я изцедя малко повече на някоя скорост или след дълъг път където е била доста време додолу педала ...примерно,но и доста често в града като я задържа повече на 2-ра 3-та.Проблема е че след това колата се дави на ниски обороти ,като спра на светофара примерно след такова "изцепване" и тя или гасне веднага като я освободя или остава на ниски обороти но страшно ниски ,сигурно 200-300 оборота. и това нещо като стане веднъж и не се оправя сама,тръгваш си тя си е пак така ,даваш газ-не,остава в такова положение,ако е угаснала така пали трудно ,защото се дави и ако се задържи на някакви обороти крайно ниски мирише на газ отзад....дави се.
Аз си го обяснявам така-при нормално превключване до 2500 примерно вилката в изпарителя отваря до някъде си и всичко е ОК,но при изцепване до 5000 примерно ,вилката отива до друго положение вече и при връщане на газста тя неможе да се върне хубаво докрай и незатваря там хубаво гумичката вътре,аз така си го обяснявам най просто,може и да греша .
Сега да кажа как съм и хванал цаката като стане така да я оправям,което е и най интересното в случая.Значи като стане така примерно съм я изцепил на 3-та и после слагам 4-та и я виждам че при падането на оборотите при смяната тя е изпаднала в тва проблемното положение,но аз съм сложил 4-та вече и тя е на скорост и си се движи и в този момент както е на скорост щраквам копчето на газста в междинно положение,тоест затварям клапана на газста ,също така давам газ додолу в този момент ,после връщам газста и щраквам копчето и всичко е на шест вече ,оправено е ,тва за секунда две го правя,ако само щракам копчето без да дам газ до долу в момента в който е спрян клапана не се оправя колата.
Дано ме разберете какво имам предвид с тези обяснения,да си го представите ,че е много гадно това ,много дразни :icon_sad

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Re: проблем с изпарител БРЦ

Мнениеот renault_19 » Чет 23 май 2013 8:15

Приятелю ти си си открил проблема.
Просто отваряш изпарителя,чистене,лъскане ,нови мембрани,гумички и всичко от ремонтния комплект.
Мен ако питай,въпреки че брц-то е страхотен изпарител,така или иначе ще доближиш 50лв,по-добре вземи един мимгаз ,монтирай го и карай.

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Чет 23 май 2013 8:35

само да спомена че изпарителя е чистен и със сменени мембрани преди максимум 10 000 км.
За смяна на изпарителя......по-скоро не ,особено с някъф измислен,щото с този колата гори 10 градско и 7 извън и то с добро темпо 100-120 ,въднъж е падала под 7 ама не карах аз и темпото беше друго :twisted
Проблема явно е механичен нещо вътре,нещо запъва ли ,не затваря докрай ли и аз незнам точно ,описал съм как се появява проблема,какъв е и как изчезва.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 23 май 2013 8:56

Нищо не пречи да го погледнеш дали не е "порастнала" мембраната и да смениш гумичката(1лв)

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Пет 24 май 2013 12:23

не пречи да,не ми тежи да го разглобя пак ,само ми кажи коя гумичка подозираш,че не те разбирам :rolleyes

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Пет 07 юни 2013 15:08

разглобих изпарителя,почистих го,огледах го всичко е наред...сглобих го и проблема пак си го има дори се появява по-често.
аз си го обяснявам че нещо остава отворено при празен ход и дави,а уж всичко си се движи нормално вътре.
има едно малко клапанче(ограденото на снимката) възможно ли е то да не затваря когато се появи проблема и да дави :rolleyes
Прикачени файлове
img0013.jpg

st_stefanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот st_stefanov » Пет 07 юни 2013 19:51

Здравеи колега. Имах сьщия проблем,оказа че вилката леко задьржаше в главата на едното болчето на оста. Леко го зашкурих и пролема изчезна.

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Пет 07 юни 2013 20:46

st_stefanov написа:Здравеи колега. Имах сьщия проблем,оказа че вилката леко задьржаше в главата на едното болчето на оста. Леко го зашкурих и пролема изчезна.

хм,има логика,дори аз точно така го усещам,че нещо задържа и остава отворено и дави....въпреки че колко пъти го отварях и всичко там си се движеше без проблеми,но още утре ще го разглобя пак и ще видя как е там положението...че сега комшиите ще ме помислят за луд ако отворя капака...не че не съм го правил де :mhihi

bamzess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bamzess » Нед 09 юни 2013 22:21

Здравей колега,проблема ми е абсолютно същият комбинация EZ и BRC .Позакрепва се празният ход, когато въртя шестограмният болт на изпарителят ,но проблема се появява често и много ме дразни (правя същата хватка като теб).Ще се радвам да има развитие на темата за да реша проблема.

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Вто 11 юни 2013 8:36

Разглобих го за пореден път,оказа се че не е от вилката ,движи се нормално и на опира в болтчето.
Пак клоня към това малкото клапанче дето съм го оградил по-горе,то каква точно роля играе?
Според мен то остава отворено и през него минава газ ,малко количество и дави на празен ход,така си го обяснявам,сега освен да пробвам да го блокирам по някакъв начин (за пробата само),че да го разбера то ли прави мизерията :rolleyes

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 11 юни 2013 10:30

Това клапанче има гумичка от другия край която я има в оригиналния комплект, пружинката е много стегната и може да я тестваш със една пинцета като я дръпнеш и ще разбереш дали задържа.Ако гумичката е разпадната или вдървена може и от там да е проблема защото при рязко подаване на газ клапанчето се отваря.

Потребителски аватар
Super Sprint

Мнениеот Super Sprint » Вто 11 юни 2013 17:31

Да,знам има гумичка и пружинка,когато сменях мембраните съм я сменил и нея.
Остава да си направя една проба и да застопоря тва клапанче да не се отваря,и да покарам така и ако проблема не се появява значи е от него :rolleyes

johnni_b
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот johnni_b » Вто 11 юни 2013 18:20

Колеги, бихте ли казали как точно се сваля това клапанче, защото и аз имам съмнения, че ми дави колата на празен ход.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 11 юни 2013 18:39

Развива се с лула 11 ако не се лъжа.

st_stefanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот st_stefanov » Сря 12 юни 2013 19:56

Колега,натисни вилката до кря и тогава виш как се врьща. Само там задьржаше. Другия ход си беше нормален. Това беше при мен.

Върни се в “Автогазови уредби”