"Реглаж" на предница - произход на думата
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
"Реглаж" на предница - произход на думата
Някой запознат с думата може ли да ми обясни откъде произлиза. Защо не е "регулаж", а "реглаж"?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: "Реглаж" на предница
"Реглаж" е от френски език. reglage, а не regulage
.

Re: "Реглаж" на предница - произход на думата
Точния въпрос не е:
А защо не е "регулиране" , просто и ясно по български, стига с тия чуждици, и измишльотини.....всяко нещо което има нужда от "регулиране" се "регулира"........
MMX написа:Защо не е "регулаж", а "реглаж"?
А защо не е "регулиране" , просто и ясно по български, стига с тия чуждици, и измишльотини.....всяко нещо което има нужда от "регулиране" се "регулира"........
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
...защото "алайнмънт" е по трудно за произнасяне... много няма да се справят-затова-"реглаж".

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Васко, то цялото е "уийл алайнмънт" та още по-сложно
. И аз мисля, че е чуждица както Андро посочи.

Чуждица, но имаме твърде близка дума и чуждицата прилича на неграмотно изписване. Все едно вместо българското "стандарт" с Т накрая да напишеш "стандард" и после да се оправдаеш, че то чуждица и на английски се пише standard. Във Франция има Институт по френски език, който налага правила с такава сила, че NATO и Computer не важат като думи във френския. Нашия Институт по български език е последна дупка на кавала - тук там ще се обадят по радиото и толкоз. Тоя реглаж е тъкмо като за тях работа - да се уточни и наложи правилен израз.
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Предпочитам да прочета някъде "реглаж преден и заден мост" отколкото да прочета нещо от типа:
Привеждане в норми на геометричните параметри (сходимост) на преден и заден мост.
П.П. wheel alignment, г-н ВасилЕдно, се превежда точно РЕГЛАЖ на български език според разни небезизвестни интернет преводачки :D
Привеждане в норми на геометричните параметри (сходимост) на преден и заден мост.
П.П. wheel alignment, г-н ВасилЕдно, се превежда точно РЕГЛАЖ на български език според разни небезизвестни интернет преводачки :D
- Luciano
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.9TDI AHF
- Контакти:
Krasi написа:Точния въпрос не е:MMX написа:Защо не е "регулаж", а "реглаж"?
До колкото разбрах се питаше от къде произлиза думата...в последствие се опитвате да ни кажете как трябва да я произнасяме и как по-добре звучала...
Vizor написа:Предпочитам да прочета някъде "реглаж преден и заден мост" отколкото да прочета нещо от типа:
Аз бих предпочел да прочета "РЕГУЛАЖ на преден и заден мост". Ако реглаж има общ корен с регулирам. Ако е нещо друго - ок, но ми се струва, че има връзка с регулирам. Това "Привеждане в норми на геометричните параметри" не знам откъде го измисли - не съм коментирал как да бъде обяснена операцията.
Luciano написа:До колкото разбрах се питаше от къде произлиза думата...в последствие се опитвате да ни кажете как трябва да я произнасяме и как по-добре звучала...
Интересуваше ме има ли връзка с регулиране или само изглежда подобна. Не съм бил тройкаджия по български и смятам, че съм достатъчно грамотен. Затова ми правят впечатление такива дреболии, за които доста други изобщо не се замислят. (Също не се замислят когато пишат ИЙ винаги, когато пишат 2 поредни букви И.)
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
ако следваме правилата на българската граматика, то верният отговор е РЕГУЛИРАНЕ, а не вариации, окончаващи на ...аж 

-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Малко ви е работата след като имате време да мислите за подобна глупост 

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Аз му казвам "стенд преден мост"...отсрещната страна да си мисли какво иска-"реглаж" или "регулаж". 

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
MMX написа:Чуждица, но имаме твърде близка дума и чуждицата прилича на неграмотно изписване. Все едно вместо българското "стандарт" с Т накрая да напишеш "стандард" и после да се оправдаеш, че то чуждица и на английски се пише standard. Във Франция има Институт по френски език, който налага правила с такава сила, че NATO и Computer не важат като думи във френския. Нашия Институт по български език е последна дупка на кавала - тук там ще се обадят по радиото и толкоз. Тоя реглаж е тъкмо като за тях работа - да се уточни и наложи правилен израз.
Ти ако погледнеш канадските французи ще видиш, че има и по-големи националити от френските французи. В Франция на знак Стоп пише Stop, а в Канада - Arret.
Колкото до конкертния пример може да се каже, че е на професионален жаргон и да се приключи въпроса.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благовест написа:Аз му казвам "стенд преден мост"...отсрещната страна да си мисли какво иска-"реглаж" или "регулаж".

- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
joro_kem написа:ако следваме правилата на българската граматика, то верният отговор е РЕГУЛИРАНЕ, а не вариации, окончаващи на ...аж

Върни се в “ОФФ-Топик - други”