странна вибрация 1600-1800 об.мин пасат 1.9 тди

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
naiturseniq
Автомобил: VW Passat 2016
Двигател: 2000 TDI 150hp

Re: странна вибрация 1600-1800 об.мин пасат 1.9 тди

Мнениеот naiturseniq » Нед 18 юли 2010 15:19

никой не е писал , но тъй като никой си няма идея от какво е след многото диагностики и тестове ...
реших да я разглобя цялата и да изчистя турбото, кулера , тръбите , ЕГР ....
След профилактиката днес я зглобих (само една ламаринка ми артиса :) и запалих - запали от първия път , но чувам турбината по странно , има едно виене освен нормалното свистене .. при връщане на гаста го чувам ... може още да не се е смазала нз , след като потеглих и изгърмя единия маркуч който се оказа че съм забравил да стегна .. :horror: с доза страх потеглих пак и поне на пръв поглед проблема с придърпването го няма или почти не се усеща вече .. след поече километри ще споделя .. но колата се движи добре само този лек шум които досега нечувах. След теста като чи ли намаля можеби ще се смаже нз.
Другата седмица ще я закарам на Иво да види всичко в нормите ли е .
Ако проблема с вибрациите изчезне няма да разбера от къде е бил понеже доста неща пипах :)

EDIT : Проблема остава ... има подобрение във вървежа но придърпването си е там ...
death

Потребителски аватар
Grozdev
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Grozdev » Пет 23 юли 2010 13:35

колеги и аз имам същите вибрации сменил съм въпросния маховик и се така си стоят вибрациите даже мисля че се увеличават двигатела ми AVF 131 PD

stympi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stympi » Чет 28 апр 2011 16:08

колеги имам састиа проблем с пасат 1.9 тди 98г.вибрации мезду 1800-2300 об. сменил сам маховик,саединител,притискател,лагер и нисто след това започнах с тампони на мотор всичките-нисто.след това мека вразка на ауспуха и все састата вибрациа.минах кам ангреназен ремак и всички ролки и всичко си остана састото.а да забтавих да спомена че си купих и нови полоски с карета.няма оправиа ако някои знае несто или има осте някакви идеи моля да ги сподели :banghead: :banghead: :banghead:

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 30 апр 2011 8:40

Имах такива вибрации в диапазона 1700-2000 оборота. В началото се получаваха, когато под тези обороти на пета скорост рязко настъпя газта до долу. По нагорнище бе особено осезаемо. Постепенно (за около 2 години) започна да се получава на всички скорости от трета нагоре. Уточнявам, че не става въпрос за вибрации като тресене на волана, таблото, скоростния лост или цялата кола. Чувстват се в педала на газта сякаш и прекъсва горивото, но реално колата си набира без осезаема загуба на мощност. Приемчикът в сервиза, в който карам колата, когато не мога да си я ремонтирам сам спомена, че вероятно съм за нов дебитомер. Усъмних се да е от него, защото колата си пълни километража. Все пак реших да му направя едно почистване, но докато се наканя бяха сменени гарнитура на главата, хидравлични повдигачи и О-пръстени на дюзите. След ремонта вибрациите ги нямаше.

stympi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stympi » Съб 30 апр 2011 23:27

проблема точно както го описвас колега тази седмица сте го направа и това пак да видиме какво сте стане.благодаря предварително :)

h.dim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот h.dim » Вто 25 юни 2013 16:38

ще се опитам да възродя тази тема, с неприятния резонанс при набиране на трета предавка и нагоре , за кратко с наближаване на 2000 оборота и спиране на звука след 2000 ориентировъчно. колата е пасат 5.5 ,2002 ,131 ,тди. в сервиза ми откриха само износен разпределителен вал,и уплътнения на помпа дюзите . сменени са ,колата върви много добре, никакви проблеми с турбото и изпускателната система, казаха ми че звукът е резонанс и както и си е се чува доста гадно като минавам покрай сгради, мантинели. прочетох мненията дотук и виждам доста сходни признаци, ако някой вече е открил разковничето нека сподели , благодаря.
само да добавя, че свукът, сякаш къркорещ стържещ е по силен по нагорнище , мина ли 2000 оборота обаче си е нормален.

Потребителски аватар
nikolay80
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF 2001г

Мнениеот nikolay80 » Вто 25 юни 2013 20:05

h.dim написа:в сервиза ми откриха само износен разпределителен вал,и уплътнения на помпа дюзите . сменени са ,

Все си мислех,че там ще е проблема след като смених маховик и никакво подобрение няма,но ето ,че и това явно отпада като вариант.Този хроничен проблем на този двигател още не съм прочел някой да го е разрешил май. :icon_sad

h.dim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот h.dim » Сря 26 юни 2013 8:33

за мен конкретно ,неприятният звук е резонанс вследствие на кратка вибрация ,някъде преди меката връзка, може и от тампон да е, преди да сменя преден десен тампон на двигател нямах подобно нещо ,но и не бих казал че се е появил веднага след смяната, по-скоро около година по-късно. може пък да е свързано и с тампоните на скоростната кутия, просто предположения. давайте още догатки или споделяйте опити проведени в тази насока,благодаря.

Потребителски аватар
tedwv
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1998 + Brezel

Мнениеот tedwv » Сря 26 юни 2013 9:02

Аз имах същата болежка с вибрациите сложих маховик от ABF с чисто нов съединител нищо, сменях вътрешни карета резултат нулев. И така си карах близо година и в последствие правих една интервенция сложих по дълга скоростна кутия и виж ти чудо, вибрациите изчезнаха.Само забравих да кажа, че при мен вибрираше само когато изкачвам наклон от 1700 до 2000 оборота ги имаше, но вече се спасих.
Не съм имал никакви проблеми с старата кутия нито шумове нито виене дори когато качих твърдия маховик нямаше никакъв звук.А бе луда работа,но безспорен факт, че вече ги нямам вибрациите. :love.vwclub
А пропуснах да кажа,че сменях и тампони на двигателя и досадното треперене не ме напускаше, сега съм си с оригиналните тампони защото “новите“ сдадоха багажа.

h.dim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот h.dim » Сря 26 юни 2013 13:48

някъде из форума четох едно мнение че е възможно проблема да е в притискателен лагер на скоростната кутия, та въпроса ми е : е ли е възможно това и по-точно каква му е функцията и трябва ли да се разглабя за да се разбере точно дали е заминал, как се поставя диагнозата?

Върни се в “Дизелови агрегати”