Здравейте.Имам следния казус.На 25.06.2013.ми е съставена глоба с фиш N 0311959.съставеният фиш е на основание:
Не представяне на квитанция за платена 2-ра вноска по застраховка Гражданска отговорност който падеж е на 23.06.2013.Според кодекса по застраховане(при неплащане на разсрочена вноска от застрахователна премия,договорът се прекратява в 24.00часа на 15-я ден от датата на падежа на неплатената разсрочена вноска
ЧЛ.202,Ал.2 във връзка с чл.206,ал.2 от КЗ)
Според казаното по горе Гражданската
отговорност е в сила и договорът е валиден.смятам че фиша е написан неправомерно,ПОЛИЦАТА е предоставена нагледно и явно се вижда че има 15 дневен срок за плащане на разсрочена вноска.След съставянето на фиша в него е написано че не-предоставям полица което не е вярно,полицата е нагледно представена+зелено картонче и стикер.
При въпроса защо е написано във фиша че непредставям полица при положение че е показвам беше ми отговорено(ама ти АКТ ли искаш да ти напиша)Фиша е съставен от полицай Б. В. Колев СДВР София.
Може би това е нов метод за събиране на пари от БГ.полиция тъй като фиша не може да се обжалва.

Нов метод за събиране на пари от родната Полиция
- ivofordivo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Нов метод за събиране на пари от родната Полиция
Последна промяна от ivofordivo на Вто 25 юни 2013 21:35, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Нов метод за събиране на пари от родната Полиция
Заглавието ти е провокативно, а съдържанието на темата ти - по-точно втората му половина - невярно.
Доброволно си избрал да се подпишеш на фиша, съгласявайки се със съдържанието му. Това, че голяма част милиционерите ни са нагли, няма нищо общо с факта, че си го направил и сега да се оплакваш във форума или където и да е ... е смешно. Не може да се подпишеш, че си съгласен и после да ревеш, че си прекаран и че не е вярно написаното.
Ако смяташ, че са нарушени правата ти, има си ред - жалби и съд.
Доброволно си избрал да се подпишеш на фиша, съгласявайки се със съдържанието му. Това, че голяма част милиционерите ни са нагли, няма нищо общо с факта, че си го направил и сега да се оплакваш във форума или където и да е ... е смешно. Не може да се подпишеш, че си съгласен и после да ревеш, че си прекаран и че не е вярно написаното.
Ако смяташ, че са нарушени правата ти, има си ред - жалби и съд.
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Това, че се прекратява договора на 15-ия ден не означава ,че имаш валидна ГО , просто плащаш следващата вноска без да се прави нов договор
Радвай се, че не си направил ПТП и да си мислиш, че си редовен
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Гражданската ти е изтекла НА 23.06.2013 и след 00:00часа ти нямаш валидна застраховка Гражданска отговорност.
- silven-VW FOREVER
- Автомобил: Audi A6 Audi A1
- Двигател: FSI TFSI
Понеже майка ми е застрахователен брокер и малко или много знам как стоят нещата ще ти кажа следното нещо: Застраховката гражданска отговорност е изтекла на 23.06 в 23:59ч. Този 15-дневен срок е да заплатиш следващата вноска, без да сключваш нова застраховка 

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Не ми е ясно това,че нямаш ГО,а полицата в случея е валидна...
На какво основание се пише фиш?Има гратисен период 15 дни.
Значи като не платиш вноската на датата полицата е невалидна,ако платиш в гратисния период,то СЪЩАТА полица автоматическа става валидна,за да не правиш нова...
Ще следя казуса,понеже и аз карам с такива цвъканки през 3 месеца 

Значи като не платиш вноската на датата полицата е невалидна,ако платиш в гратисния период,то СЪЩАТА полица автоматическа става валидна,за да не правиш нова...

- vilden
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ЗК ти дава възможност да платиш в срок 15 дни, а не ти разрешава да управляваш в този период. Ако има ПТП гаранционния фонд ще ти вземе и акта за раждане, ако си виновен.
- popeye
- Автомобил: VW Passat variant 4motion 2002
- Двигател: AMX 193hp 2771cc
- Контакти:
из кодекса за застраховане:
"Разсрочено плащане на застрахователната премия
Чл. 202. (1) В случаите на разсрочено плащане вноските от застрахователната премия се плащат в срока, уговорен в застрахователния договор. При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати.
(2) Застрахователят може да упражни правата по ал. 1 не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение. Писменото предупреждение ще се смята връчено и когато в застрахователната полица застрахователят изрично е посочил кое от правата по ал. 1 ще упражни след изтичането на 15-дневния срок от датата на падежа на разсрочената вноска.
(3) Когато застрахователно събитие е настъпило преди застрахователната премия да е издължена изцяло от застрахования, застрахователят може да удържи размера на неиздължената премия от размера на застрахователното обезщетение.
(4) Ако е уговорено застрахователното покритие да започне, без да е платена цялата премия или първата вноска при разсрочено плащане, застрахователят има право да иска плащането й със законната лихва от деня на забавата."
В голяма грешка си, договора важи има покритие и е напълно валиден до 15-тия ден включително от датата на падежа
Чл. 202. (1) В случаите на разсрочено плащане вноските от застрахователната премия се плащат в срока, уговорен в застрахователния договор. При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати.
(2) Застрахователят може да упражни правата по ал. 1 не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение. Писменото предупреждение ще се смята връчено и когато в застрахователната полица застрахователят изрично е посочил кое от правата по ал. 1 ще упражни след изтичането на 15-дневния срок от датата на падежа на разсрочената вноска.
(3) Когато застрахователно събитие е настъпило преди застрахователната премия да е издължена изцяло от застрахования, застрахователят може да удържи размера на неиздължената премия от размера на застрахователното обезщетение.
(4) Ако е уговорено застрахователното покритие да започне, без да е платена цялата премия или първата вноска при разсрочено плащане, застрахователят има право да иска плащането й със законната лихва от деня на забавата."
110afn написа:Това, че се прекратява договора на 15-ия ден не означава ,че имаш валидна ГО , просто плащаш следващата вноска без да се прави нов договор
В голяма грешка си, договора важи има покритие и е напълно валиден до 15-тия ден включително от датата на падежа

-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Наредили са те Не е трябвало да подписваш
- ivofordivo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
IRRITATING написа:Наредили са те Не е трябвало да подписваш
трябваше да избирам м/у АКТ и Фиш и ми държи документите и докато не написа фиша не ми ги връща.
замислих се за акт и да го обжалвам директно в съда(няма да ми е за първи път имам едино спечелено дело)
но като знам че си карах 12 месеца с АКТ и всеки месец тичане до кат за заверка.А и често пътувам зад граница
и склоних макар че мисля че са грешили просто не поискаха да си признаят грешката.
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
popeye написа:из кодекса за застраховане:
(4) Ако е уговорено застрахователното покритие да започне, без да е платена цялата премия или първата вноска при разсрочено плащане, застрахователят има право да иска плащането й със законната лихва от деня на забавата."110afn написа:Това, че се прекратява договора на 15-ия ден не означава ,че имаш валидна ГО , просто плащаш следващата вноска без да се прави нов договор
Договора да,но застраховката не - застраховката е до датата,която е изрязана на картончето.След тази дата застраховката не е валидна,но договора има гратисен период 15 дни преди да се прекрати автоматично.
Поправете ме ако греша

-
ivofordivo написа:IRRITATING написа:Наредили са те Не е трябвало да подписваш
трябваше да избирам м/у АКТ и Фиш и ми държи документите и докато не написа фиша не ми ги връща.
замислих се за акт и да го обжалвам директно в съда(няма да ми е за първи път имам едино спечелено дело)
но като знам че си карах 12 месеца с АКТ и всеки месец тичане до кат за заверка.А и често пътувам зад граница
и склоних макар че мисля че са грешили просто не поискаха да си признаят грешката.
Акт няма за какво да ти напише защото ти застрахожка имаш и ти е написал фиш за това че не я представяш
Нещата са много прости, явно доста хора живеят в голяма заблуда... включително и колегата пуснал темата, на който съвсем правилно са му писали фиш.
Пример: правя си аз застраховка на 01.01.2013, на 4 вноски, т.е. на всеки 3 месеца трябва да се подновява. Съответно, на 01.04.13г. първата вноска е изтекла. Имам 15 дни, по закон, да я подновя, т.е. да заплатя СЛЕДВАЩАТА вноска, и ако не го направя до 15.04.2013г. трябва гражданската се прави наново след това. ПРЕЗ ТОЗИ 15 ДНЕВЕН ПЕРИОД ВАЛИДНА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НЯМАМ. Туй то. Замислете се, по вашата логика, сключвате застрховка за една година, плащате 4 вноски, които покриват 12 месеца, а всъщност според вас вие имате 14 месеца гражданска. Ми... не.
Пример: правя си аз застраховка на 01.01.2013, на 4 вноски, т.е. на всеки 3 месеца трябва да се подновява. Съответно, на 01.04.13г. първата вноска е изтекла. Имам 15 дни, по закон, да я подновя, т.е. да заплатя СЛЕДВАЩАТА вноска, и ако не го направя до 15.04.2013г. трябва гражданската се прави наново след това. ПРЕЗ ТОЗИ 15 ДНЕВЕН ПЕРИОД ВАЛИДНА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НЯМАМ. Туй то. Замислете се, по вашата логика, сключвате застрховка за една година, плащате 4 вноски, които покриват 12 месеца, а всъщност според вас вие имате 14 месеца гражданска. Ми... не.
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Преди 1 месец отидох да си платя вноската за застраховката! Беше на 9-ти май, аз я платих на 8-ми! И зададох въпрос на застрахователката, ако не дойда да си платя последната вноска, какво става!?
Тя ми каза, че ако ме спрат полицаите, след 9-ти и нямам вноска ми пишат АКТ, за без застраховка, защото мине ли датата се водя без гражданска! А до 15 дни, ако не си платя, ТЯ се обажда до компанията, да анолират застрахователната ми полица, и когато отида да си правя застраховка, ще трябва да правя нова полица! Това ми казаха, когато плащах колко е вярно не знам!
А колегата, щом се е разминал само с Фиш, да се радва, че АКТ-а е по-солен и занапред умната!
Тя ми каза, че ако ме спрат полицаите, след 9-ти и нямам вноска ми пишат АКТ, за без застраховка, защото мине ли датата се водя без гражданска! А до 15 дни, ако не си платя, ТЯ се обажда до компанията, да анолират застрахователната ми полица, и когато отида да си правя застраховка, ще трябва да правя нова полица! Това ми казаха, когато плащах колко е вярно не знам!
А колегата, щом се е разминал само с Фиш, да се радва, че АКТ-а е по-солен и занапред умната!
Последна промяна от my heart iS iCe на Сря 26 юни 2013 19:56, променено общо 1 път.
-
Като си правите ГО обикновенно ви се дават общи условя които не е лошо да четете
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”