Нов метод за събиране на пари от родната Полиция

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Re: Нов метод за събиране на пари от родната Полиция

Мнениеот 110afn » Сря 26 юни 2013 20:09

popeye написа:из кодекса за застраховане:

"Разсрочено плащане на застрахователната премия

Чл. 202. (1) В случаите на разсрочено плащане вноските от застрахователната премия се плащат в срока, уговорен в застрахователния договор. При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати.
(2) Застрахователят може да упражни правата по ал. 1 не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение. Писменото предупреждение ще се смята връчено и когато в застрахователната полица застрахователят изрично е посочил кое от правата по ал. 1 ще упражни след изтичането на 15-дневния срок от датата на падежа на разсрочената вноска.
(3) Когато застрахователно събитие е настъпило преди застрахователната премия да е издължена изцяло от застрахования, застрахователят може да удържи размера на неиздължената премия от размера на застрахователното обезщетение.
(4) Ако е уговорено застрахователното покритие да започне, без да е платена цялата премия или първата вноска при разсрочено плащане, застрахователят има право да иска плащането й със законната лихва от деня на забавата."

110afn написа:Това, че се прекратява договора на 15-ия ден не означава ,че имаш валидна ГО , просто плащаш следващата вноска без да се прави нов договор
Радвай се, че не си направил ПТП и да си мислиш, че си редовен

В голяма грешка си, договора важи има покритие и е напълно валиден до 15-тия ден включително от датата на падежа :exclaim

Верно ли? Ай прочети внимателно всичко това ,което цитираш и пак ми кажи , че съм в заблуда. "При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати". А познай при ПТП какво ще избере застрахователя.
Някой колега много точно беше казал, че от Гаранционния фонд ще ти вземат и акта за раждане

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 27 юни 2013 7:56

Картончето, ако не се лъжа е за десетдневка или поне на мен все такива ми дават.
От него не може да се разбере дали е 21 или 29 примерно.

Потребителски аватар
popeye
Автомобил: VW Passat variant 4motion 2002
Двигател: AMX 193hp 2771cc
Контакти:

Мнениеот popeye » Чет 27 юни 2013 8:14

110afn написа:
popeye написа:из кодекса за застраховане:

Чл. 202. (1) В случаите на разсрочено плащане вноските от застрахователната премия се плащат в срока, уговорен в застрахователния договор. При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати.
(2) Застрахователят може да упражни правата по ал. 1 не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение. Писменото предупреждение ще се смята връчено и когато в застрахователната полица застрахователят изрично е посочил кое от правата по ал. 1 ще упражни след изтичането на 15-дневния срок от датата на падежа на разсрочената вноска.
(3) Когато застрахователно събитие е настъпило преди застрахователната премия да е издължена изцяло от застрахования, застрахователят може да удържи размера на неиздължената премия от размера на застрахователното обезщетение.
(4) Ако е уговорено застрахователното покритие да започне, без да е платена цялата премия или първата вноска при разсрочено плащане, застрахователят има право да иска плащането й със законната лихва от деня на забавата."

110afn написа:Това, че се прекратява договора на 15-ия ден не означава ,че имаш валидна ГО , просто плащаш следващата вноска без да се прави нов договор
Радвай се, че не си направил ПТП и да си мислиш, че си редовен

В голяма грешка си, договора важи има покритие и е напълно валиден до 15-тия ден включително от датата на падежа :exclaim

Верно ли? Ай прочети внимателно всичко това ,което цитираш и пак ми кажи , че съм в заблуда. "При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати". А познай при ПТП какво ще избере застрахователя.
Някой колега много точно беше казал, че от Гаранционния фонд ще ти вземат и акта за раждане

това е кодекс за застраховане а не кодекс за гражданска отговорност. ал.1,3и4 са за каско-то, това е част от работата ми и повярвай ми в час съм :biggrin

Потребителски аватар
pavlingm
Автомобил: VW Golf
Двигател: AFN
Контакти:

Мнениеот pavlingm » Чет 27 юни 2013 8:56

Знам за конкретен случай, при който в този 15-дневен един приятел блъсна на светофар в Англия 2 коли. Застраховката не само, че беше валидна, а после се оказа, че са платени щети на 2-мата други шофьори на стойност 15000 GBP. Договорът е ВАЛИДЕН в този срок, затова и застрахователят плаща.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 27 юни 2013 10:58

ДОСТА ГЛУПОСТИ СЕ ИЗПИСАХА В ТАЗИ ТЕМА!!!

Това е правилният подход:
IRRITATING написа:Като си правите ГО обикновенно ви се дават общи условя които не е лошо да четете

А ТОВА Е "КОДЕКСА НА ЗАСТРАХОВАНЕТО"

Т.е. застрахователят може да прекрати договора при неплатена вноска или да намали покритието, но НЕ ПО-РАНО ОТ 15 ДНИ ОТ ДАТАТА, НА КОЯТО Е ДЪЛЖИМА ВНОСКАТА. Четете и АЛИНЕЯ.2. Т.е. договорът за застраховка си е съвсем валиден и всички клаузи в него се променят, едва след като минат 15 дни. icon_idea

ВСИЧКО ДРУГО СА НЕВЕРНИ ТЪЛКУВАНИЯ icon_idea Аман от специалисти, които си нямат хал-хабер, но са много "полезни" с мненията си във форума!
110afn написа:Верно ли? Ай прочети внимателно всичко това ,което цитираш и пак ми кажи , че съм в заблуда. "При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати". А познай при ПТП какво ще избере застрахователя.

Точно тук ти е грешката, че си се спрял на Ал. 1, а не си допрочел и алинея 2, в която се обяснява как точно и КОГА се случва това. icon_idea

popeye написа:това е кодекс за застраховане а не кодекс за гражданска отговорност. ал.1,3и4 са за каско-то, това е част от работата ми и повярвай ми в час съм :biggrin
А ти си МНОГО В ЧАС :maikomila Първо, че понятие като "кодекс за гражданска отговорност" НЯМА icon_idea
Задължителната застраховка ГО се регламентира в отделна глава от Кодекса за застраховането (Глава двадесета. ЗАСТРАХОВАНЕ НА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ)

В нея в чл. 225 пише следното:
Прилагане на правилата за имущественото застраховане
Чл. 225. При застраховка "Гражданска отговорност" се прилагат правилата по чл. 202, чл. 207, ал. 3 и 4 и чл. 208, ал. 1.

Т.е. написаното в чл. 202 важи с пълна сила и за застраховката ГО, а не само за имущественото застраховане. icon_idea

И да обобщя какви са изводите:

Когато се сключва застрахователен договор ГО той има условия и срок. Срокът на договора и неговите условия са точно регламентирани в самия договор, общите условия към него и Кодекс на застраховането. При разсрочено плащане и неплащане на вноска, договорът може да бъде прекратен от застрахователя, но след минимум 15 дни от датата, на която е дължима вноската.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ icon_idea icon_idea icon_idea Когато срокът на договора, записан в полицата е изтекъл, договорът не е валиден. Т.е. ако полицата е от 20.6.2013 до 19.6.2014 и на 20.9.2013 не си платим вноската, полицата продължава да е валидна до прекратяването й от застрахователя, но не по-рано от 15 дни по-късно (5.10.2013). Когато обаче полицата изтече, то тя се прекратява още в същия ден и го няма така наречения "гратисен период". Т.е. трябва да се прави разлика между неплатена вноска по валидна полица и изтекъл срок на полица.

Конкретно колегата, пуснал темата - трябвало е да не подписва фиша, защото с подписа си се съгласява с написаното в него.

Потребителски аватар
popeye
Автомобил: VW Passat variant 4motion 2002
Двигател: AMX 193hp 2771cc
Контакти:

Мнениеот popeye » Съб 29 юни 2013 11:44

е аз какво съм написал :question

golf4eto99
Автомобил: Golf II 1.3
Двигател: 2 G

Мнениеот golf4eto99 » Пон 02 сеп 2013 23:20

Колеги от своя страна имах такъв случай. Беше ми изтекла застраховката, на 2_ра вноска.От своя страна бях си направил 3_тата вноска по раничко от преди 10 дни, но съвсем бях изключил да сваля стария стикер и да залепя новият за 3_тата вноска. В Търговище,към посока Омуртаг след бенз.на лукоил ме спряха. Полицая като огледа,огледа разбра/според него/, че нямам застраховка.А аз пък си имах, но пък /куха лейка/не го бях залепил. Като цяло ми се размина, но полицая ми каза, че за не залепен стикер ГО можел да ме глоби 50лв. Дали е вярно нямам си на идея по простата причина, че стикера си беше в мен АМАааа.
Така, че като цяло/лично според мен/ на каквито попаднем такъв ще ни е късмета.

А по отношение на колегата най вероятно и аз може би щях да постъпя като него, но пък има и какво да се разбере по тези "дантелените" казуси.
Откровено да си кажа миналата година имах разговор с един приятел, който си е катаджия разговора ни беше по същата тема. Та той от своя страна ми каза.
-При положение, че те спра/но не се познаваме/и нямаш продължена вноска по застраховката, а от своя страна ти ми казваш , че отиваш да я платиш аз ще ти повярвам ли ?
[/color] И още тогава нещо не ми се вързаха нещата, но пък и от своя страна не съм привърженик на споровете.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Вто 03 сеп 2013 9:11

След поста на колегата Vlad777 темата е за :lock Мнението му по казуса е абсолютно ВЯРНО!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”