dinko_bonev написа:Там е работата, че не ми се иска да запушвам комина под моя отвор... След малко отивам в строителната фирма да проверя точно за комина - комин ли е отдушник ли е и тогава ще реша какво да правя.
имаш ЛС

з имам същия проблем и не знам какво да правя направих нов комин с коминни тела и все тая връща при не запалена печка на пулсации не зависимо от времето и дали е отворен прозорец или не ако имаш решение звънни на тел 0885557743 или пиши на лични че вече не знам какво да правя
. И това само при първоначално палене. Вярно, че дървата ми не бяха добре изсъхнали, но предположих, че това не е единствената причина. След доста четене разбрах, че когато газовете паднат под 120 градуса, те започват да кондензират. Веднага махнах лирата, която беше първа след изхода на камината, почистих кюнците и стичането на конденз от комина спря. Отделно разбрах, че водната риза поема много от топлината в огнището и в първия момент, понеже е доста студена, от нея пак се образува конденз. Заговорих се с един познат и той ме посъветва да сложа няколко огнеупорни тухли около огнището. Обясни ми, че при разпалване, от дървата се отделя газ (който всъщност той гори, а не самото дърво) и на този газ му трябват поне 600 градуса за да се запали. Това ми даде обяснение защо дървата, които се намираха по-близо до ризата не горяха, а само тлееха и пушеха, а силен огън имаше само над скарата, от където влиза въздух. С цената на това да закрия част от водната риза, веднага си купих три огнеупорни тухли и ги монтирах от страни около самото огнище, долепени до ризата. ЧУДО-отдадената от огнището енергия чувствително се увеличи. Около печката не можеше да се стои от жега, а стъклото не се опушваше дори за три дена, без печката да спира. Температурата на водата не се промени, т.е загуби нямаше. Нагара по ризата изгоря за няколко часа и придоби бял звят - пепел, който остъргах при следващо почистване и повече не се появи. Преди да сложа тухлите можех да си държа ръката на кюнците към розетката, а сега вече не можех. Температурата на изгорелите газове значително се повиши, горенето стана пълно и вече не беше нужно да блъскам по 3-4 дървета в огнището, а слагах само по две със същия резултат. Така до вчера. В Габрово излезе страхотен вятър, на пориви и периодично (макар и при затворена клапа на изхода) печката се разгоряваше като от ковашки мях. Кефих се на доброто изгаряне, докато в един момент долната розетка започна да бучи. Викам си "от тягата ще да е". Погледнах през прозореца - цялата улица в пушек - някой идиот гори гуми си помислих. Огъня в печката догаряше и в един момент усетих силен мирис на изгоряло. Установих, че кюнците към комина светят. Започна едно силно бучене. Разбрах вече, че комина се е запалил, а пушека навън е от мен. Налях гипса, веднага 112 и за нула време пожарната пред къщи. Викам им не, че нещо, ама съм виждал поражения от запалени комини. Пичовете се хилят и викат поне няма да чистиш комин. Тогава се сетих, че аз този комин не съм го чистил никога. Бях го изградил преди четири години. Всяка година, преди зимния сезон с едно огледалце го ревизирам, но до последно си беше проходим, без видими стеснения.
.
lz2aii написа: Коминът, над плочата го изолирах с каменна вата, мрежа и лепило...
.
(майтап). Не знам при мен как е било, щото бях вътре. А това за терморегулатора си го мислих, но го оставих като резервен вариант в случай, че премахването на лирата не помогне. За моя радост, след махането й, вече нямам конденз. Относно вероятността за спукани коминни тела: Вчера след като комина угасна, изчистих хубаво насъбралата се изгоряла гняс от розетката и с огледалце погледнах нагоре. Отвора беше нормално проходим, като на две места, на различни нива, видях отделени от стените на телата люспи....или поне се надявам да са били люспи. Заемаха по около 1/3 от фи-то. Иначе веднага си палнах печката и тя горя както никога досега
. В смисъл не е пушила и със страхотна тяга. Такава имам и днес, но нямах възможност да погледна отново в комина дали люспите са се отделили.
. Ако искаш дори, недей да подмазваш тухлите върху ризите, за да ги махнеш ако не ти допада с тях. Просто ги укрепи така, че да не паднат върху огнището. Успех.Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 53 госта