Счупена кост -> операция -> пластина.. Нужен ми е съвет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Re: Счупена кост -> операция -> пластина.. Нужен ми е съвет

Мнениеот Speedy86 » Вто 02 юли 2013 22:14

Ivailo написа:Благодаря на всички :bowdown
Познати ни препоръчаха д-р Хайвазов - http://medicine-bg.com/ та в петък сме при него за второ мнение.

Иначе операцията за сега я мислим при сегашния ортопед (д-р Костадинов, Болница "Люлин"), който ни го препоръча лекуващия лекар... Но пък в Горна Баня звучи най-логично, не знам...

П.П. Нищо еврейско няма в мен, противно на всички очаквания :icon_lol Планирах да ходя до Израел на гости, ама още не мога да намеря билети тънкана :mhihi

Колега преди две години си извадих лявото коляно и от тогава съм ходил при тримата ортопеди в Самоков и само ми взимат направленията с обещания че ще ми помогнат и ще ме пратят на ЯМР(ядрено-магнитен резонанс),е да ама не само ме прехвърляха от един на друг а болките ми продължават,в началото на месец Юни тази година бях на преглед при Д-р Хайвазов и мога да кажа че съм много впечатлен от вниманието с което преглежда пациентите и изслушва проблемите от които са причинени травмите,след като ме прегледа написа писмо до здравната каса за ЯМР и на други ден лично го занесох сега чакам резултат от там.

П.П:Доктора работи с здравната каса и можете да минете с направление от личния лекар иначе прегледа без направление е 30лв,единствено рентгеновите снимки се заплащат по 20лв снимката Успех и дано помогне :th_up

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Сря 03 юли 2013 0:21

Да, относно това, че подобни консумативи се заплащат, е нормално. И да, здравната ни система си е съвсем нормална и твърде щедра!!! С 4,7% от БВП държавно финансиране (за сравнение в развитите държави за здравеопазване се отделят 20-30% от БВП на страната /без да смятаме колко е БВП на САЩ и колко е БВП на България/), и 8% от заплатата, сметни си го сам...

Относно това вече дали дали се плаща и връща, за да го ползва друг, ще се поинтересувам допълнително, тъй като имам множество познати лекари, но за мен винаги е било разумно да се иска поне минимум второ мнение от друг специалист, а най-добре и трето. И все пак автофорум не е най-удачното място за такива консултации. По-добре при друг лекар да се отправят тези въпроси.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 03 юли 2013 22:07

Сега се сетих, че има една специализирана ортопедична клиника на Симеоновско шосе срещу отбивката за Студентски град отдясно. Там специализират в особено тежки случаи със счупвания при възрастни хора.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 04 юли 2013 22:45

Ходихме днес в Горна Баня в ортопедичната.. И там решението казаха, че е операция, имплант, само че този път + 2 месеца гипс.
А да, и цената на импланта се увеличи, стана 1200-1600 лв. Добре било и костно вещество, защото точно тая кост зараствала бавно... Костното вещество още 400-600 лв.

Че за късмет ми дойде и честитка от мобилна камера, 44км/ч над ограничението в населено място, още 300 лв.
Който ми прави черна магия ще го помоля да спре вече, целта си я постигна много отдавна...

Утре сме при Хайвазов, дано той поне даде някаква цена по средата, че първата оферта вече ми се струва твърде евтина за някакъв качествен материал...

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Чет 04 юли 2013 23:47

Ivailo написа:дано той поне даде някаква цена по средата.

Това не е най-добрия подход при избора на лечебен план.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 05 юли 2013 7:08

Преди време мой колега падна с мотор и си счупи ключицата. След известно време на мъки и чакане се оказа, че костта не може да заздравее сама и отиде на операция. Сложиха му планка за 900 лв, 6-8 месеца по-късно отиде на втора операция за да му я махнат. Дадоха си му планката и сега си я носи за ключодържател.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 05 юли 2013 21:54

Бяхме при д-р Хайвазов, който.. ни обърка още повече :neutral
Общо взето каза, че според него не е добре да бързаме за оперативна намеса, а да започнем рехабилитация и да изчакаме още 1 месец... Костта зараствала за 6 месеца :eek
Иначе имплантите са на цени от 600 до 1600 лв според производителя, което е общо взето както си пожелах - среден вариант :icon_lol (за което се шегувах де, от здраве не мисля да пестя)
Разбира се, също каза, че ако решим да оперираме той може да направи операцията още в понеделник, та не е проблем да ни вземе парите :)

Това, което ни притеснява сега е, че костта не е много добре наместена и има шанс да зарасне на криво, ако изберем този метод...
Вече съвсем се шашардисахме. Това, което ми хареса е, че той не бърза като другите да ни вземе парите, а предлага общо взето безплатен вариант. Хич не ми е за парите, а за отношението... Парите съм ги прежалил така или иначе...

Потребителски аватар
jrc2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jrc2 » Пет 05 юли 2013 23:12

Здрасти,
ще се помъча да бъда изчерпателен в отговора си като човек ПАТИЛ неколкократно.Травмите ми бяха и на крак/тибия и глезен/и на ръка/предмишницата/,като в единия случай се дублираха крак и ръка,в другия само крак.Значи,операцията е фрий,материалите се заплащат,не ме питай защо и как..предполагам вече си си дал някакви отговори.Ще говоря конкретно за предмишницата,беше счупено по същия начин както на приятелката ти,от това коеот прочетох,операция,разрез около 15-18см слагане на планка,тук вече според зависи счупеването и самата кост,то си е и до физиология на човека,на мен костите са ми дебели по дефоулт,сложиха ми титаниева планка с около 10 винта...има и от така наречената медицинска стомана.Лекарите преценяват,цените са сходни,нищо че материалите са различни,пак казвам,поне при мен беше така.Инфото ми е от последните 2-3г така,че го смятам за актуално малко или много.НЕ СЪМ чул и видял някой после да маха планка или "пирон" и да му бъде взет от лекарите,ще ти кажа защо е така за мен.Според зависи травмата това "чуждо тяло" може да стои от минимум година..до няколко години в тялото ти.А може и до живот.Аз мойте ги махнах точно след 1 година..толкова беше минимума,и ги махнах защото не можех да практукувам спорта който и ме доакра до тези травми.Планката си ми остана за спомен.НИкой не ми я искал или питал да я вземе.Отделно,операцията един път беше в ПИРОГОВ по спешност,не помня името на лекаря,кадърен се оказа в последствие след като ходих по прегледи и т.н. при други.Другия път беше в Горна Баня,доктор Иво Димитров,хирург в отделено за Гръбначна хирургия.Като цяло там лекари и доценти са доста кадърни,това съм усетил на мой гръб,това съм и чувал,чел и т.н.НО пак казвам това е мое виждане...за тия неща винаги има недоволни,знаеш.
Има 2 варианта за лечение при фрактура,ще ти обясня техните + и -.Това което ми беше казано на мен,и то така се оказа в последствие.И пак отварям скоба,ту играя фактора организъм и физиология на отделния човек.
Когато се получи фрактура,оттокът който се получава и подуването,тази течност която е вътре спомага за по бързото калциране на коста там където е нужно!!НО е по болезнено като наместване,като лечение и по времево.
При операция,тази течност изтича при разреза,НО планката фиксира точно кдъето трябва,зашиват те и буквално на другия ден си мърдаш ръката/поне аз така бях/Ще дам пример:със счупена тибия/дебелата кост под коляното/ и със счупена предмишница,след операция на ръката,ставах на другия ден и с проходилка отивах до тоалетната!!!Демек на двете си ръце само носех 90кг тяло.Разбира се тва беше в разрез с препоръките на докторите,но просто като почустваш,че може да си ползваш ръката го правиш.Това е.При операцията това му е хубавото,разбира се пак има болка,но далеч не е такава каквато да те наместват и гипсират.За мен като се вземе в предвид каква е дадената травма е по-добрия вариант...когато има ДАЛИ ДАЛИ....единствения минус,е когато дойде време за махането на планката...то то това става все едн отиваш на зъболекар..БАМ-БАМ и си готов..Не искам да се впускам в дълги обяснения,не мисля,че е нужно,но както казах преди нялкъде 3 години...прекарах почти година по болници и домашно лечение заради фрактури коити буквално се застъпваха...операций...планка...железа..лечение..физиотерапии..калций+витамин Д...инжекции за разреждане на кръвта..и какво ли още не...може да се каже,че станах полу-лекар по ортопедия..Надявам се да съм ти бил полезен с нещо,ако имаш въпроси,насреща съм.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Нед 07 юли 2013 0:22

Горното мнение е много показателно. Аз ще напиша какво на мен ми се случи преди 12 години.

Играхме баскетбол. Спънах се и паднах... Фрактура дяната ръка двете кости външно счупване (костта проби кожата).... С такси в болницата, наместиха ръката и гипсираха (пропуснаха инжекция тетанус и ръката беше накриво). След 2 седмици на контролен преглед , второ наместване (През това време съм имал много безсънни нощи, подуване на ръката и страшни болки :cry ама страшни ... ) . След второто наместване и рентген се оказа че е в норма ръката (поне е права...) виждаше се че уж започва да се калцира но бях предупреден че може да се изгради съединителна тъкан между костите и да се наложи операция... :neutral , след 4 месеца (след третия замениха гипса до рамото с лангета (кора около ръката и само на предмишницата, колко да подкрепя... Не знам дали късмет дали от черупките от яйца на прах с мед или от калция на таблетки и ежедневната консумация на яйца сирене и мляко , но ръката ми зарасна и след 1 година си тренирах отново акробатика и си правих 100 кг. на лежанка...

Тук идва едно НО , не знам дали при счупването не се е увредил нерва или е сраснал с костта , но имам намалена чувствителност (почти изгубена) на палеца показалеца и средния пръсти и леко ограничено движение на палеца... Не съм ровил и търсил да реша този проблем, дори не съм снимал мястото на рентген да видя как е зараснало... Надявам се да го докарам един ден до там да помъча да възстановя функциите на ръката си на 100% ... Много е неприятно особено като правя нещо фино по колата или другаде ... :neutral

Споделям мнение и патила ... дано се оправят нещата при вас :exclaim

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Нед 07 юли 2013 21:25

Каквото и да изберете... бързо и напълно възтановяване Ви пожелавам.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”