Здравейте.
Понеже колата я бях дал на роднина да си върши работа ми я върна със едно скърцане на задницата.Позаклатих я малко и забелязах,че има един доста голям луфт и на двете колела.Някой има ли представа какво се е случило.И за капак днес забелязах,че 5-та не влиза т.е. лоста на дясно е "умрял" разхлабен вместо 5-та влиза май 3-та и започва да ръмжи яко.Ще помоля някой да ми каже имат ли оправия 2-та проблема и ако е възможно (ако се сещате точно какво се случило със предаваката) да ми кажете някаква ориентировъчна цена за ремонта.
Благодаря предварително
Проблем със задница и скорости ( не включва 5-та) Jetta 88г.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Проблем със задница и скорости ( не включва 5-та) Jetta 88г.
Последна промяна от Vasil Pavlov на Пон 08 юли 2013 20:16, променено общо 1 път.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Проблем със задница и скорости ( не включва 5-та) Jetta
Vasil Pavlov написа:Позаклатих я малко и забелязах,че има един доста голям луфт и на двете колела.
Я уточни за този луфт.
Къде точно е.
Вдигни на крик, хвани колелото отгоре и отдолу (на 12 и на 6 часа) и разклати.
Ако луфта е там и се чува клопане, без да мърда целия мост - разбити лагери.
Може да се е охлабила гайката само, но едва ли.
Комплекта лагери се сменя елементарно и струва от порядъка на 16-18лв.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=387793
Едва ли си с дискове отзад, ама да покажа и те как се свалят, за да смениш лагерчетата:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=86052
Vasil Pavlov написа:И за капак днес забелязах,че 5-та не влиза
т.е. лоста на дясно е "умрял" разхлабен вместо 5-та влиза май 3-та и
започва да ръмжи яко.
Отвори предния капак и карай някой да мърда лоста за скоростите.
Ще видиш 2 лостчета, позакрвени със странна форма, които в двата си края са на ябълковидна сглобка. Имат пластмасови хващачи (щипки), захванати за сверички.
Много често се чупят щипките и излизат сверите.
Все пак по-вероятно е да се е размърдал лоста отдолу, под колата.
За там ще ти трябва канал. От скоростния лост напред, към двгателя, но преди да стигне до него, върви една тръба. Като мърда някой лоста - ще се ориентираш коя е.
От там също може да се коригира хода на лоста, но корекцията е много фина - малко да мръднеш и се губи или 5-а, или задна.
Дано не е от там, че е много играчка!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Утре ще я карам на преглед при един познат,поне на него имам доверие.
Ще пиша какво точно я мъчи горката.......
Благодаря на отзовалите се.Иначе задните колела са на барабан и може наистина да са разбити лагери.За скоростите
дано не е нещо сериозно.Но и не мога се оплача откакто я взех )преди около 9г) съм сменил едни предни шарнири маншони,4 амортисьора........преден тампон на ДВГ.......една капачака на скоростите(малката зелената)и два пъти тръбички за спирачките...........наклдаки предни и задни цилиндри........Баба Jetta e желязна

Ще пиша какво точно я мъчи горката.......
Благодаря на отзовалите се.Иначе задните колела са на барабан и може наистина да са разбити лагери.За скоростите

-
- Автомобил:
- Двигател:
Скоростите ги оправихме.Както беше споменал колегата @radotom излезна пластмасовата щипка (беше се скършила доста лошо) според него няма луфт имало малко за обиране но не било фатално.........бързаше и и нямаше време да се занимава .........утре ще я закарам на стенд да видиме какво положението със моста.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”