Бутилката събра повече газ от полезния обем

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
kymupa
Автомобил:
Двигател:

Бутилката събра повече газ от полезния обем

Мнениеот kymupa » Съб 13 юли 2013 17:02

Здравейте колеги,

Днес заредих на ОМВ-то 39 литра газ, при бутилка 43 литра и полезен обем 34. Досега не ми се е случвало това и казах в бензиностанцията, че е доста повечко, като дойде управителката и ми каза, че ако съм искал съм можел да подам жалба, но тази газ трябвало да си я платя.
Момчето, което зарежда ми каза, че той изключил зареждането и че най-вероятно клапанът ми не е сработил.

След тази случка направих едно малко проучване в интернет и установих, че подобни неща се случват сравнително често, но все пак имам следните въпроси:
- Трябва ли да ме притеснява това, че клапанът не е сработил и ако при следващото зареждане колата събере отново близко до това количесто газ трябва ли да отида да го погледнат или просто да си зареждам 33-34 литра?
- До колкото прочетох налягането на пълнячката и температурата на въздуха също оказват влияние, като е по-добре да се пълни с по-ниско налягане и при по-хладно време, нали? Тъй като прочетох че от -5 градуса до 5 градуса газта се разширявала с 6%, като предполагам в по-горните интервали намалява разширяването.

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: Бутилката събра повече газ от полезния обем

Мнениеот Bai Sando » Съб 13 юли 2013 17:31

Пробвай и на друга газстанция дали ще се напълни пак толкова,ако да значи клапана не изключва на 80% което не е фатално,но трябва да не я пълниш повече от 35 литра,ако после няма да се кара колата.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 13 юли 2013 19:18

Честно казано си извадил късмет, че не са ти наляли 50 литра тия мошеници от точно тая верига :banghead

emzobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emzobg » Съб 13 юли 2013 21:34

Ако си наясно с начина на работа на сондата в бутилката, то ще ти е и ясно,защо понякога събира повече газ ;)

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Нед 14 юли 2013 7:11

Странно и на мене в ОМВ-Ямбол ми събра 37-8 при 40литрова бутилка.
Навсякъде другаде повече от 30 не могат да напълнят и дрънчи клапана.
Веднъж два пъти ми се е случвало и на други бензиностанции,като лукоил примерно.
:scare3

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Пон 15 юли 2013 22:04

Моята е 30л. и повече от 22 не събира... аз и наклона на бутилката не бях направил както трябва, но сега я пуснах на 30 градуса както си пише по инструкцията... да видим какво ще събере на следващо пълнене, но не мисля че ще има разлика...

Пробвай на ромпетрола, виж и колко ще караш с тая газ, то ще стане ясно.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 18 юли 2013 7:15

На всеки се е случвало,няма място за притеснения.Баланса е задържал.

djoshi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djoshi » Чет 18 юли 2013 21:01

Колега,не се притеснявай просто в ОМВ налягането в помпите им е по ниско и клапана който ограничава пълненето на 80 процента не може да сработи,получава се изравняване на наляганията в бутилката и в пистолета,при което се получава препълване на бутилката,ако си с мултиклапан не се притеснявай но ако си с обикновен нивомер не я препалвай

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 19 юли 2013 16:46

djoshi написа:Колега,не се притеснявай просто в ОМВ налягането в помпите им е по ниско и клапана който ограничава пълненето на 80 процента не може да сработи,получава се изравняване на наляганията в бутилката и в пистолета,при което се получава препълване на бутилката,ако си с мултиклапан не се притеснявай но ако си с обикновен нивомер не я препалвай

Краставици на търкалета, нищо вярно няма до тук!

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Пет 19 юли 2013 16:57

Дори и на най-бавната колонка никога не ми се е случвало така, а зареждам където ми падне..съмнява ме да е от налягането.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 19 юли 2013 16:57

muns61 написа:
djoshi написа:Колега,не се притеснявай просто в ОМВ налягането в помпите им е по ниско и клапана който ограничава пълненето на 80 процента не може да сработи,получава се изравняване на наляганията в бутилката и в пистолета,при което се получава препълване на бутилката,ако си с мултиклапан не се притеснявай но ако си с обикновен нивомер не я препалвай

Потвърждавам :) Просто вече ще почва по-често да се пълни до 90-100%

Потребителски аватар
генгер
Автомобил: GOLF_IV_1600_SR
Двигател: AKL_101кс

Мнениеот генгер » Пет 19 юли 2013 17:58

Е ... хубаво, но това е доста по-вече от полезния обем icon_idea - за какъв баланс говорим :question ............................................................... ами да вземат тогава да заредят цялата цистерна :mad нали все пак има някакъв обем :11
".. да се пълни до 90-100% " - ама от колко :question

МОШЕННИЦИ - мене при 30л бутилка ми заредиха на ШЕЛ - 31л .... и ги накарах да спрат

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пет 19 юли 2013 18:26

На въпроса ти ама от колко...ами колкото си имал най-вероятно.По-спомен газта макар и течна има някакво свиване и разширяване.Нивомера ти в бутилката изключва на принципа на зададен обем,а не литри(той не ги измерва реално).Винаги вечерно време в хладното и зимата съм зареждал преди повече газ.До първата година бутилката ми заковаваше литрите...после взе да зарежда колкото си иска.Накрая махнах механизма за изключване,защото се наложи да отварям бутилката поради други причини и винаги я пълнех на 100%.Вярно ,че не е правилно но бутилката ми беше на 2 или 3 години когато го направих това.До 5тата година проблеми нямаше и колата си замина така.От тогава винаги до горе и винаги точни литри :) Отделно ако сте с ГИ не е гаранция ,че газта винаги свършва на едни и същи литри.Много зависи от редуктора и компютъра кога ще отчете спад в налягането(било то заради голям баир примерно),докато с простата газ докато не свърши колата не гасне :) Така че е относително да кажеш газта ми свърщи а да си с ГИ.Другото което се сещам е ... докато зареждаш случвало ли ти се е да чуваш пистолета как прекъсва и се тресе?Еми това е механизма за спиране на пълнене на бутилката ,но не сработва.Ако човека продължи да пълни спокойно побира още няколко литъра.

djoshi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djoshi » Пон 22 юли 2013 21:37

muns61 написа:

Колега не пиша в теми в които не съм некомпетентен като теб, а в тези в които сами ежедневие.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 27 юли 2013 6:45

Я кажи колко им е налягането, та е толкова ниско!?
Не за друго ама зареждам тук на една газостанция на колонката показва 5 бара и колкото и пъти да съм зареждал до сега клапана на бутилката се задейства точно на една и съща цифра ако зареждам от празна бутилка, а именно 25,2 литра, на съседна на нашето ОМВ газстанция зареждат на 13 бара, количеството е идентично със зареденото на 5 от онази, само и единствено на ОМВ с ниското си налягане успяват да вмъкнат 62 литра газ в 60 литрова бутилка :bowdown

Върни се в “Автогазови уредби”