Passat B5 1.9 TDI AFN Не пали, звучи като задавен?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Pandemonium
Автомобил:
Двигател:

Passat B5 1.9 TDI AFN Не пали, звучи като задавен?

Мнениеот Pandemonium » Сря 17 юли 2013 14:28

Здравейте колеги.
От около месец съм собственик, на описания в заглавието на темата Пасат.
Направих му пълно обслужване, добавка на Redex преди първото по-дълго пътуване, за да изчисти гняста от резервоара и дюзите (уж).
Сега, към същината на проблема, с който се сблъсках:
Три дена съм карал колата на резерва (налагаше се, макар че знам, че не е препоръчително). В последствие заредих и минах към 45-50км. Загасих колата и два дена по-късно, излизам от нас за работа, влизам в колата, давам контакт и нищо... Върти стартер, върти ремъците, но не запалва. Падна ми акумулатора от опити и го заредих.
На следващия ден й качих акумулатора, вързах компютър, за да изчистя грешките, но продължи да прави същия проблем - върти но не пали и отзад излиза по мъничко черен дим.
Пред мен стои в момента дилемата - задавена кола, или навлезнала тиня по горивопроводите и дюзите?
Ще съм благодарен, на всякаква помощ :smile
Сашо.
EDIT: Сменил съм вида мотор, в името на темата, тъй като колата оригинално е била с AJM двигател, а в Италия е сменен с AFN

Последна промяна от Pandemonium на Пет 16 авг 2013 12:50, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Passat B5 1.9 TDI AFN Не пали, звучи като задавен?

Мнениеот samo_pechka » Сря 17 юли 2013 15:16

Да е задръстем гор.филтър...на такова ми прилича, не достига нафта до ГНП-ето. Инак дизел не може как бъде да го задавиш :smile няма как да стане (при редовни дюзи)
П.п. може добавката да е подкарала мизериите от резервоара , дано само да с филтър се разминеш ,че пада разглабяне и чистене на резервоар и др.

Потребителски аватар
Pandemonium
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pandemonium » Сря 17 юли 2013 15:42

Така или иначе ми се намира един горивен филтър, ще взема да сменя и пак ще проверя. Дюзите ги гледахме на компютър преди добавката и бяха ок. Иначе чистенето им - лесно, имам ваничка за чистене. Да не е само прокарала гняста нататък.. :bishop

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Сря 17 юли 2013 15:57

Като изчисти грешките прочете ли какви са? Гледан ли е сега дали има нови грешки?

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Сря 17 юли 2013 20:25

Нагревателчето свети ли на таблото като дадеш на контакт?
Разви малко една от тръбите която захранват дюзите и завърти да видиш дали стига до дюзата нафта.
Виж си също и клапата за мекото гасене в какво положение стой.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 17 юли 2013 20:28

Клапа за меко гасене нямат :smile поне не и мойте (А6 АФН и А4 АФН куатро )

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Сря 17 юли 2013 20:40

Имал съм от части твоят проблем. И при мен се лигавеше не иска да пали и това е:

Първият път проблема излезе от плочката на горивният филтър има едно клапанче и в него едно малко гумено опръстенче, смених и го и се оправи.

Вторият път се оказа слаб акумулатор /не го вярвах/ ама така беше. Сложих друг докато заредя моя и перфектно.

Третия път, от мръсотия в резервоара, там нещата са почистване и това е.

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Сря 17 юли 2013 20:45

samo_pechka написа:Клапа за меко гасене нямат :smile поне не и мойте (А6 АФН и А4 АФН куатро )

:beer :beer :beer благодаря за зъбилешката
прав си,няма такава клапа

Потребителски аватар
Pandemonium
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pandemonium » Чет 18 юли 2013 8:28

Така, след проведените среднощни тестове, опити, мъчения и проклинания, се оказа че не стига нафта до филтъра. Дърпаш на "смукач" и теква, но не дърпа към двигателя. Отиваме към търсене на помпа май.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Чет 18 юли 2013 11:14

Пробва ли да го "почерпиш" с нафта от тубичка ,директно към помпата или ти е по-лесно да смениш помпата? :rolleyes

Потребителски аватар
Благовест
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Чет 18 юли 2013 11:51

И защо набеди помпата като тя е след горивния филтър?!Продухай с компресор горивната магистрала от филтъра до резервоара.
Ако пак няма резултат пробвай каквото казва Наско!Тая помпа не струва лев,два...

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Чет 18 юли 2013 12:36

Смукнала е въздух, обезвъздуши или напръскай в смукателния колектор с спрей за палене(аз лично използвам за спрей за чистене на нови спирачни дискове, заради цената) и ще запали и така ще се обезвъздуши най-лесно. Поздрави. :beer

Потребителски аватар
Pandemonium
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pandemonium » Чет 18 юли 2013 12:52

Нека опиша, какво точно сме правили по колата, за да разбуля мистериите, около непаленето, до колкото е възможно за лаик като мен.
Закачихме нов пълен акумулатор и започнахме да въртим. Не желае, съответно дръпнахме входящото маркуче от горивния филтър. Вътре - сухо. Долях нафта в резервоара, да не е останала "на сухо". Пак въртене, пак нищо.
Пак дърпаме маркучето, въртене, въртене и не подкачва нафта до него. Дърпаме на "аналогов смукач", плюене, проклетисване, забождаме във филтъра. Въртим, започва да прикашля, но не запалва. Дърпаме я, но не иска да запали пак. Прикашля си и това е.
Въпроса е - има ли помпа при резервоара, която да подкачва гориво по горивопроводите, в посока горивния филтър и съответно да е там проблема, или само ГНП-то отпред, върши тази работа, като смуче горивото през филтъра-горивопроводи-резервоар?
Да е чак толкова задръстен филтъра, че грам да не минава през него... Не ми се вярва чак толкова.
Трета питанка: имобилайзер? Като дам на контакт, си показва ключето с колата и после загасва лампичката и въртя. Възможно ли е, да е блокирал/забил и т.н.?
Пак се извинявам, за лаишкото обяснение, но не съм специалист в тази област.

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Чет 18 юли 2013 13:18

Днес, поразпитах и мои колеги за такъв проблем, и научих следното: Мои колега със същият мотор, същият проблем не желае да пали, и се оказва по дяволите, едно от гумените маркучета, вътре се разяло но не е скъсано, просто част от вътрешната му обвивка се е отлепила следствие на годините и нафтата, и при високо налягане обшивката затваря, и има недостиг на гориво. И от там цялата нещастна работа.

И на мен ми се струва, че е хубаво да обезвъздушиш, с дюзите и да видиш от там какво следва. Не се хвърляй веднага на ГНП.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Чет 18 юли 2013 15:37

Ако решиш да го хвърляш ГНП-то ще е добре да дойде за моя сметка с някой куриерска фирма, нареждам се първи(в кръга на шегата) :biggrin . Много лесно е някой майстор да те подведе, но се опитай да е запалиш както казват колегите с развиване на тръбите над дюзите да извади въздуха, една по една от първата нататък. Аз като сменях уплътненията на помпата, която беше на тезгяха след това запалих само със няколко продължителни въртения на стартер + спрей във входящия колектор.

Върни се в “Дизелови агрегати”