Здравейте колеги,
От около година съм собственик на един прекрасен Пасат 6, 2.0ТДИ,произ 2009, Комън рейл,4моушън, ниво на оборудване Хай-лайн + още няколко екстри
Автомобила е купуван от БГ, с пълна сервизна история, до момента на покупката - 01.06.2012
Тогава беше на около 60000км
Та оттогава насам никакви грижи с автомобила, само обиколки, пътуване, работа и т.н.
До един момент, преди около 3-4 седмици, когато без да искам се заслушах в работата на мотора.
Стори ми се че работи доста по грубо и се беше появило един странен шум, които аз като пълен "неграмотник" с модерните дизелови автомобили, реших че е най -добре да запиша и споделя тук с вас
Ето и линка от видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=zLTPsZMVTXE&feature=youtu.be
Какво е правено по колата откакто съм я взел:
1.Смяна на масло на 65000км(спрямо показание и нужно обслужване) - понеже живея съвсем близо до форумния доказан доставчик на масло Кастрол( от Пловдив съм), реших да отида и да си взема маслото.
Поговорихме с човека, обясних му какъв е автомобила и хоп, той ми даде Castrol EDGE модел като от линка
http://bparts-bg.com/product/8/5w-40-edge-turbo-diesel-505-01-fst-5-litra.html
Интересното беше на другия ден , когато ми се обадиха от сервиза да ми кажат ,че това масло може да сложи на комън рейл мотор, но не е сред препоръчваните, след което на мой въпрос, дали да го слагаме или не,отговора беше че така и така е взето(а тубата вече беше отворена), ще го сложат.
Речено сторено - сменено масло и пълни предпоставки за едно далечно пътуване - 2300км.
Колата си работеше перфектно, малко по тихо като че ли, гореше си нормално и всичко беше наред
И така до един слънчев и не толкова топъл ден, в които карайки по една тиха уличка на отворен прозорец, чух странен шум при подаване на газ.
Лощото е, че понеже жена ми кара предимно колата, не знам ,кога се е появил този шум.
То на нея в купето и е тихичко, удобничко и тя не бе чула нищо.
Както и да , пратих колата в ВАГ сервиза, където да чуят и изкажат становище.
Очаквах някаква страшна диагноза, но не щеш ли, заклчението беше че колата е страхотна, мотора работи меко и тихо и няма за какво да се притеснявам.
Да, ама не.
Аз се вкарах в голям филм, понеже всичките коли които съм имал и в момента има, държа да са изправни технически, понеже карам много и трябва да разчитам на тях.
Почнах да се заслушвам ходейки по улиците, как работят другите комън рейл мотори на ФВ - пасат7, тоаран, голф6,кади и т.н.
Тук дойде и моето изумление - на всчка 4-5 кола, поне една работеше точно като моята(предимно пасат 7, ако трябва да съм искрен)
След консултации, реших да сменя маслото отново и този път заложих на оригинално масло на ФВ(не ме питайте колко струва литъра)
Резултат - едва забележима по тиха работа на мотора , но същия шум си остана.
Минах вече около 800км с новото масло и отново не намирам желания резултат.
Понеже ми е интерсно да разбера на какво може да съ дължи това, и понеже искам да подкрепя или отхвърля мои предложения за проблема, бих желал да получа консултация и мнения от Вас колеги.
Моля за извинение ако съм отегчил някой с дългите "романи", но исках да предам максимално точно историята на проблема и опитите за решението му.
Благодаря за търпението и очаквам мненията Ви

Passat 6, 2009, CBA, 2.0 TDI - странен звук от двигателя
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Re: Passat 6, 2009, CBA, 2.0 TDI - странен звук от двигател
Според мен звука е от турбото,защо и как не знам,но е от него,иначе мотора наистина мърка. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
И на мен ми прилича на звук от турбото.
- maimo
- Автомобил: GOLF 5 GTI
- Двигател: AXX-2005
колега разтърси се из форума скоро имаше колега пак със същия двигател само че на пасат сс имаше подобен проблем и пак беше пуснал клипче,но не помня точно как му беше потребитеслкото име
но не беше нищо сериозно.

Колко км си карал с това масло от линка? Как може на тази на кола да ти предложат това масло? Как може онези в сервиза да се съгласят да го сложат?!?!??!?!?! Че то си пише колега, че е за помпа-дюза мотори
Твоята сигурно е с DPF, който си иска масло със сертификация 507.00 (при комън рейла може да има и по-нова, не съм сигурен). Просто това масло като нищо може... пак казвам може (може и да е друго) да е скапало турбината. Басси хората... че то Б6 с помпа-дюза се карат с масло 5W30 - 507.00, а те ти предлагат 5W40 - 505.00
Нали казваш, че е сервизирана тука и всичко е окей по колата. Виж си книжката, какво масло се препоръчва... или ако са ти дали тубата от лицензираният сервиз (сигурно Хаас-60) погледни какви спецификации има. Просто не е истина това което са ти предложили...

Нали казваш, че е сервизирана тука и всичко е окей по колата. Виж си книжката, какво масло се препоръчва... или ако са ти дали тубата от лицензираният сервиз (сигурно Хаас-60) погледни какви спецификации има. Просто не е истина това което са ти предложили...

-
- Автомобил:
- Двигател:
на мен ми прилича по скоро на шума от маховика.....при отпускане на газта.
- akula
- Автомобил: Passat 6 2.0TDI 4MOTION HIGHLINE
- Двигател: CBA engine 2009
[quote="gamble"]Колко км си карал с това масло от линка?
Около 4000км. съм карал с маслото от линка 5в40
Иначе колата има ДПФ и реално в книжката се препоръчва масло 5в30, 507.00, но това го видях след като забелязах шума.
Иначе тубата с маслото от линка не я взех от сервиза , а от магазин.
Иначе, както писах, колата от около 800 км е с оригиналното масло 5в30 , 507.00, което сложих веднага след като забелязах шума.
Около 4000км. съм карал с маслото от линка 5в40
Иначе колата има ДПФ и реално в книжката се препоръчва масло 5в30, 507.00, но това го видях след като забелязах шума.
Иначе тубата с маслото от линка не я взех от сервиза , а от магазин.
Иначе, както писах, колата от около 800 км е с оригиналното масло 5в30 , 507.00, което сложих веднага след като забелязах шума.
akula написа:Иначе, както писах, колата от около 800 км е с оригиналното масло 5в30 , 507.00, което сложих веднага след като забелязах шума.
Малко се получава "след дъжд, качулка"

С тези нови капризни коли е много вероятно неправилното масло да е прецакало турбината. Добре, че пак си се усетил... че ако беше прецакало и DPF'а

Каквото и да се говорим без да се свали няма да сме 100% сигурни. Или пък карай по магистралата и вдигни над 120 km/h и ако не влезне в авариен режим - карай си така. Гледай да не бараш излишно много много... според мен. В крайна сметка ти си знаеш и успех колега

-
- Автомобил:
- Двигател:
Нашият първоначално му бяха сложили 5W40 и то по-малко, вместо 4 литра, бяха сложили 3,8. Карахме си го така до следващата смяна и нямаше проблеми. Нито с турбина, нито с филтъра за твърди частици. Колега gamble, не вкарвай другия колега в излишни "филми".
Е все пак си изказвам мнението
Просто и ясно, е че е грешка това масло. Дали то е довело до този проблем, това вече не мога да кажа. А и все пак твоят е помпа-дюза, а неговият е комън-рейл. Може този двигател да не понесе такова масло. Знам ли?
Аз така си мисля 

- tonkogtd
- Автомобил: Golf GTD Polo GTI
- Двигател: JR-1991 BJX-2006
На тоя Пасат,сигурно е 140 коня-само Castrol 5W30 пълна синтетика-аз карам със същото,ама ся не някво измислено,детo пак пише Castrol.
- akula
- Автомобил: Passat 6 2.0TDI 4MOTION HIGHLINE
- Двигател: CBA engine 2009
gamble написа:akula написа: Или пък карай по магистралата и вдигни над 120 km/h и ако не влезне в авариен режим - карай си така. Гледай да не бараш излишно много много... според мен. В крайна сметка ти си знаеш и успех колега
Откакто съм го забелязал това, по магистралата и с 130-140-150 съм си карал продължително и ни вопъл ни стон, ни съобщение ни нищо отникъде не излиза
Моето чудене обаче продълава на става все по-голямо, понеже същия звук като моя започнах да чувам и по разни аудита А4(модела след 2009),Q5.
И направо ми става мн любопитно на какво се дължи тоя шум, че толкова коли го имат
Пък от друга страна, си викам, щом така си ги карат тези скъпи и хубави коли, може да не е нещо сериозно
Знам ли, вече какво да мисля?
Но чуденето си ми продължава....
Може да е нещо специфично за този комън-рейл
И аз не съм толкова напред с материала
Но щом в сервиза ти казват, че е наред и доста други коли така работят... карай си и не се тормози
Много безаварийни километри
п.с. Само да не объркаш от тук нататък маслото

п.с. Само да не объркаш от тук нататък маслото

- tonkogtd
- Автомобил: Golf GTD Polo GTI
- Двигател: JR-1991 BJX-2006
Всичко му е наред на колегата,само дето това 5w40 масло е налял---абе човек,то в книжката го пише и друго,че тоя мотор няма нищо общо с тоя тракалник помпа-дюза.
- borri
- Автомобил: VW PASSAT CC
- Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc
maimo написа:колега разтърси се из форума скоро имаше колега пак със същия двигател само че на пасат сс имаше подобен проблем и пак беше пуснал клипче,но не помня точно как му беше потребитеслкото имено не беше нищо сериозно.
аз съм колега,и при мен се появи този така наречен шум ако може така да се нарече.
проблема е,че това нещо е съвсем нормално шума идва от един клапан на турбото и е съвсем нормално,аз даже го смених въпреки,че ми казаха да не го сменям говоря в офциален сервиз,защото са си така и няма да променя ама аз не сменяите и какво стана само дето олекнах с 200евро.
карай си колата така и не се притеснявай за нищо мотора работи перфектно

Върни се в “Дизелови агрегати”