Passat 6, 2009, CBA, 2.0 TDI - странен звук от двигателя

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
akula
Автомобил: Passat 6 2.0TDI 4MOTION HIGHLINE
Двигател: CBA engine 2009

Passat 6, 2009, CBA, 2.0 TDI - странен звук от двигателя

Мнениеот akula » Сря 24 юли 2013 16:52

Здравейте колеги,

От около година съм собственик на един прекрасен Пасат 6, 2.0ТДИ,произ 2009, Комън рейл,4моушън, ниво на оборудване Хай-лайн + още няколко екстри
Автомобила е купуван от БГ, с пълна сервизна история, до момента на покупката - 01.06.2012
Тогава беше на около 60000км
Та оттогава насам никакви грижи с автомобила, само обиколки, пътуване, работа и т.н.
До един момент, преди около 3-4 седмици, когато без да искам се заслушах в работата на мотора.
Стори ми се че работи доста по грубо и се беше появило един странен шум, които аз като пълен "неграмотник" с модерните дизелови автомобили, реших че е най -добре да запиша и споделя тук с вас
Ето и линка от видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=zLTPsZMVTXE&feature=youtu.be
Какво е правено по колата откакто съм я взел:
1.Смяна на масло на 65000км(спрямо показание и нужно обслужване) - понеже живея съвсем близо до форумния доказан доставчик на масло Кастрол( от Пловдив съм), реших да отида и да си взема маслото.
Поговорихме с човека, обясних му какъв е автомобила и хоп, той ми даде Castrol EDGE модел като от линка
http://bparts-bg.com/product/8/5w-40-edge-turbo-diesel-505-01-fst-5-litra.html
Интересното беше на другия ден , когато ми се обадиха от сервиза да ми кажат ,че това масло може да сложи на комън рейл мотор, но не е сред препоръчваните, след което на мой въпрос, дали да го слагаме или не,отговора беше че така и така е взето(а тубата вече беше отворена), ще го сложат.
Речено сторено - сменено масло и пълни предпоставки за едно далечно пътуване - 2300км.
Колата си работеше перфектно, малко по тихо като че ли, гореше си нормално и всичко беше наред
И така до един слънчев и не толкова топъл ден, в които карайки по една тиха уличка на отворен прозорец, чух странен шум при подаване на газ.
Лощото е, че понеже жена ми кара предимно колата, не знам ,кога се е появил този шум.
То на нея в купето и е тихичко, удобничко и тя не бе чула нищо.
Както и да , пратих колата в ВАГ сервиза, където да чуят и изкажат становище.
Очаквах някаква страшна диагноза, но не щеш ли, заклчението беше че колата е страхотна, мотора работи меко и тихо и няма за какво да се притеснявам.
Да, ама не.
Аз се вкарах в голям филм, понеже всичките коли които съм имал и в момента има, държа да са изправни технически, понеже карам много и трябва да разчитам на тях.
Почнах да се заслушвам ходейки по улиците, как работят другите комън рейл мотори на ФВ - пасат7, тоаран, голф6,кади и т.н.
Тук дойде и моето изумление - на всчка 4-5 кола, поне една работеше точно като моята(предимно пасат 7, ако трябва да съм искрен)
След консултации, реших да сменя маслото отново и този път заложих на оригинално масло на ФВ(не ме питайте колко струва литъра)
Резултат - едва забележима по тиха работа на мотора , но същия шум си остана.
Минах вече около 800км с новото масло и отново не намирам желания резултат.
Понеже ми е интерсно да разбера на какво може да съ дължи това, и понеже искам да подкрепя или отхвърля мои предложения за проблема, бих желал да получа консултация и мнения от Вас колеги.
Моля за извинение ако съм отегчил някой с дългите "романи", но исках да предам максимално точно историята на проблема и опитите за решението му.
Благодаря за търпението и очаквам мненията Ви

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Re: Passat 6, 2009, CBA, 2.0 TDI - странен звук от двигател

Мнениеот FELIPE » Сря 24 юли 2013 20:07

Според мен звука е от турбото,защо и как не знам,но е от него,иначе мотора наистина мърка. :th_up

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Сря 24 юли 2013 20:42

И на мен ми прилича на звук от турбото.

Потребителски аватар
maimo
Автомобил: GOLF 5 GTI
Двигател: AXX-2005

Мнениеот maimo » Сря 24 юли 2013 21:33

колега разтърси се из форума скоро имаше колега пак със същия двигател само че на пасат сс имаше подобен проблем и пак беше пуснал клипче,но не помня точно как му беше потребитеслкото име :confused но не беше нищо сериозно.

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Сря 24 юли 2013 21:43

Колко км си карал с това масло от линка? Как може на тази на кола да ти предложат това масло? Как може онези в сервиза да се съгласят да го сложат?!?!??!?!?! Че то си пише колега, че е за помпа-дюза мотори :scare3 Твоята сигурно е с DPF, който си иска масло със сертификация 507.00 (при комън рейла може да има и по-нова, не съм сигурен). Просто това масло като нищо може... пак казвам може (може и да е друго) да е скапало турбината. Басси хората... че то Б6 с помпа-дюза се карат с масло 5W30 - 507.00, а те ти предлагат 5W40 - 505.00 :banghead
Нали казваш, че е сервизирана тука и всичко е окей по колата. Виж си книжката, какво масло се препоръчва... или ако са ти дали тубата от лицензираният сервиз (сигурно Хаас-60) погледни какви спецификации има. Просто не е истина това което са ти предложили... :banghead

mitaka011
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitaka011 » Сря 24 юли 2013 23:20

на мен ми прилича по скоро на шума от маховика.....при отпускане на газта.

Потребителски аватар
akula

Мнениеот akula » Чет 25 юли 2013 8:48

[quote="gamble"]Колко км си карал с това масло от линка?

Около 4000км. съм карал с маслото от линка 5в40
Иначе колата има ДПФ и реално в книжката се препоръчва масло 5в30, 507.00, но това го видях след като забелязах шума.
Иначе тубата с маслото от линка не я взех от сервиза , а от магазин.
Иначе, както писах, колата от около 800 км е с оригиналното масло 5в30 , 507.00, което сложих веднага след като забелязах шума.

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Чет 25 юли 2013 9:02

akula написа:Иначе, както писах, колата от около 800 км е с оригиналното масло 5в30 , 507.00, което сложих веднага след като забелязах шума.

Малко се получава "след дъжд, качулка" :neutral Но маслото си го взел от форумният магазин нали? Как може там да не се усетят с какво масло се кара тая кола? Или са от онези дет викат "зимата слагам тънко масло, а лятото дебело" :screwy
С тези нови капризни коли е много вероятно неправилното масло да е прецакало турбината. Добре, че пак си се усетил... че ако беше прецакало и DPF'а :death :scare3
Каквото и да се говорим без да се свали няма да сме 100% сигурни. Или пък карай по магистралата и вдигни над 120 km/h и ако не влезне в авариен режим - карай си така. Гледай да не бараш излишно много много... според мен. В крайна сметка ти си знаеш и успех колега :beer

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Чет 25 юли 2013 16:04

Нашият първоначално му бяха сложили 5W40 и то по-малко, вместо 4 литра, бяха сложили 3,8. Карахме си го така до следващата смяна и нямаше проблеми. Нито с турбина, нито с филтъра за твърди частици. Колега gamble, не вкарвай другия колега в излишни "филми".

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Чет 25 юли 2013 21:48

Е все пак си изказвам мнението :wink Просто и ясно, е че е грешка това масло. Дали то е довело до този проблем, това вече не мога да кажа. А и все пак твоят е помпа-дюза, а неговият е комън-рейл. Може този двигател да не понесе такова масло. Знам ли? :gruebel Аз така си мисля :wink

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Пет 26 юли 2013 0:54

На тоя Пасат,сигурно е 140 коня-само Castrol 5W30 пълна синтетика-аз карам със същото,ама ся не някво измислено,детo пак пише Castrol.

Потребителски аватар
akula

Мнениеот akula » Пет 26 юли 2013 22:10

gamble написа:
akula написа: Или пък карай по магистралата и вдигни над 120 km/h и ако не влезне в авариен режим - карай си така. Гледай да не бараш излишно много много... според мен. В крайна сметка ти си знаеш и успех колега :beer

Откакто съм го забелязал това, по магистралата и с 130-140-150 съм си карал продължително и ни вопъл ни стон, ни съобщение ни нищо отникъде не излиза
Моето чудене обаче продълава на става все по-голямо, понеже същия звук като моя започнах да чувам и по разни аудита А4(модела след 2009),Q5.
И направо ми става мн любопитно на какво се дължи тоя шум, че толкова коли го имат
Пък от друга страна, си викам, щом така си ги карат тези скъпи и хубави коли, може да не е нещо сериозно
Знам ли, вече какво да мисля?
Но чуденето си ми продължава....

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Пет 26 юли 2013 23:02

Може да е нещо специфично за този комън-рейл :gruebel И аз не съм толкова напред с материала :icon_lol Но щом в сервиза ти казват, че е наред и доста други коли така работят... карай си и не се тормози :beer Много безаварийни километри :beer
п.с. Само да не объркаш от тук нататък маслото :mhihi

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Съб 27 юли 2013 0:00

Всичко му е наред на колегата,само дето това 5w40 масло е налял---абе човек,то в книжката го пише и друго,че тоя мотор няма нищо общо с тоя тракалник помпа-дюза.

Потребителски аватар
borri
Автомобил: VW PASSAT CC
Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc

Мнениеот borri » Съб 27 юли 2013 11:07

maimo написа:колега разтърси се из форума скоро имаше колега пак със същия двигател само че на пасат сс имаше подобен проблем и пак беше пуснал клипче,но не помня точно как му беше потребитеслкото име :confused но не беше нищо сериозно.

аз съм колега,и при мен се появи този така наречен шум ако може така да се нарече.
проблема е,че това нещо е съвсем нормално шума идва от един клапан на турбото и е съвсем нормално,аз даже го смених въпреки,че ми казаха да не го сменям говоря в офциален сервиз,защото са си така и няма да променя ама аз не сменяите и какво стана само дето олекнах с 200евро.
карай си колата така и не се притеснявай за нищо мотора работи перфектно :th_up

Върни се в “Дизелови агрегати”