Колеги,имам следния въприс:става сума за единична непрекъсната линия.
Кога може да се пресича такава линия и изобщо разрешено ли е?
Представете си двупосочен еднолентов път с единична непрекъсната линия.Отпред каруца с 10 км в час и няма други коли.Мога ли да го изпреваря без да влизам в нарушение?Има ли такава точка от закона,която ми позволява да го направя?

Въпрос относно правилата за движение по пътищата?
- wemadeyou
- Автомобил: Vw Golf 3 1HX
- Двигател: 2.9 VR6 Syncro 190hp
Re: Въпрос относно правилата за движение по пътищата?
при необходимост/заобикаляне/ПТП не е нарушение. Не можем да летим все пак..
Но все пак има ли точка или алинея която гласи нещо подобно?
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Няма, не намирам нищо
http://kat.club-bg.org/ZDP/Napmar.htm
това е като идиотщината с понятието "несъобразена скорост".
Виж от тука как да го обжалвате.
http://gors.court-bg.org/img/File/Postanoveni%20sadebni%20aktove/2012/20-11-2012/20121120/00704512_954a2312.htm
http://kat.club-bg.org/ZDP/Napmar.htm
това е като идиотщината с понятието "несъобразена скорост".
Виж от тука как да го обжалвате.
http://gors.court-bg.org/img/File/Postanoveni%20sadebni%20aktove/2012/20-11-2012/20121120/00704512_954a2312.htm
- liderass
- Автомобил:
- Двигател:
Попаднах точно в тази ситуация. Пред мен един се влачи с 5-10 км./ч, двупосочен път с една непрекъсната лента. Заобикалям го и какво да видиш, една патрулка в същия момент излиза от една пряка в далечината. Съответно буркани, сирени и полицая ми вика "Защо пресече непрекъснатата лента? АЗ: Виж ,че оня не кара ,а направо бута колата! ТОЙ: еми това е ще чакаш да спре или отбие и тогава ще изпреварваш! АЗ: Е ,ОК айде пиши ми акт, след като смяташ ,че е кой знае какво нарушение! ТОЙ: Мхммхмх, вземи си документите от колегата и ако те видя пак така да направиш ще ти напиша акт! И те така те!
Благодаря много за отговорите.Значи все пак не е разрешено при никакви обстоятелства(като изключим ПТП).
-
- Автомобил:
- Двигател:
И аз имам подобен акт на единична непрекъсната линия, като ситуацията беше отпреди поне 5-6 години.
Изпреварих камион, който се движеше с около 10 км/ч. Платих си наказателното постановление...
Предполагам ако има друго МПС трябва да е спряло, за да се води заобикаляне, а не изпреварване.
Изпреварих камион, който се движеше с около 10 км/ч. Платих си наказателното постановление...
Предполагам ако има друго МПС трябва да е спряло, за да се води заобикаляне, а не изпреварване.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Непрекъсната линия може да се пресича при заобикаляне на неподвижно препятствие на платното. При бавно движещите се превозни средства се води изпреварване и мисля, че е забранено при непрекъсната линия (сега не ми се чете целият закон). По принцип, последните са длъжни периодично да отбиват на подходящи за целта места и да пропускат образувалата се зад тях колона. За съжаление те не го правят, пък и това не е разписано особено подробно - на какво разстояние и при колко превозни средства от зад.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Asko VW написа:Непрекъсната линия може да се пресича при заобикаляне на неподвижно препятствие на платното. При бавно движещите се превозни средства се води изпреварване и мисля, че е забранено при непрекъсната линия (сега не ми се чете целият закон). По принцип, последните са длъжни периодично да отбиват на подходящи за целта места и да пропускат образувалата се зад тях колона. За съжаление те не го правят, пък и това не е разписано особено подробно - на какво разстояние и при колко превозни средства от зад.
Добре де, а няма ли някакви наказания, за тези които се движат твърде бавно? И не е ли забранено каруци да се движат по главни пъти артерии (били те и двулентови пътища като този от Ябланица до Търново например?).
П.С. В тая връзка една женица от блока, все разправя как преди години и писали АКТ защото карала твърде бавно - с 30 по двулентов път при ограничение 90 без автомобила да има някаква техническа неизправност налагаща това :)
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
DarkOneBg написа:
Добре де, а няма ли някакви наказания, за тези които се движат твърде бавно? И не е ли забранено каруци да се движат по главни пъти артерии (били те и двулентови пътища като този от Ябланица до Търново например?).
За съжаление за тези индивиди няма санкции.Примери много,но по-често пътувам по Е79 от Враца към Видин,та там тази гледка е ежедневие.
Върха на сладоледа беше миналата седмица-сляп десен завой,и виждам как каруца изпреварва друга каруца,а срещу мен ТИР.От двете страни мантинели,няма къде да бягаш.
Иначе ушевите се крият и дебнат за ограниченията,от Монтана към Видин през 7-8км има 60км/ч.
-
- Автомобил: Polo 6N1
- Двигател: 1.6L 55kW AEE
- Контакти:
Ми аз точно по този път Ябланица-Търново си имах такъв проблем преди няколко месеца. Някакви огромни тежкотоварни машини - не ТИРове, ами... не знам и аз какви бяха. Гумите им бяха колкото Полото, а машините - страшно дълги и страшно тромави. Приличаха на БТР-лимузини или ракетоносачи, не знам и аз :) Та както и да е - две такива машини се движат по тоя път една след друга с 15-20км/ч. Зад тях - огромна колона (не можех да я видя цялата на огледалото). Тия вместо да отбият, си карат. Естествено, много безсмъртни тръгват да изпреварват не по 1-2 коли, а цялата колона, с което се създаваха много предпоставки за ПТПта, макар че насрещното движение да не беше кой-знае колко натоварено. И айде, те примерно тия безсмъртните с някакви джипове и висок клас коли, могат да ускорят бързо и да дръпнат, ама аз с Полото какво правя? Беше доста напрягащо и изнервящо, щото и да има пролука да изпревариш, някой отзад вече е тръгнал. А най-страшното беше като тръгнат ТИРовете да изпреварват и насреща се покаже някоя кола... е как да му направиш място?!
В крайна сметка ги изпреварих, ама си беше страшничко. Е такива са за глоба според мен, защото създават условия за ПТП.
В крайна сметка ги изпреварих, ама си беше страшничко. Е такива са за глоба според мен, защото създават условия за ПТП.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
DarkOneBg написа:Добре де, а няма ли някакви наказания, за тези които се движат твърде бавно? И не е ли забранено каруци да се движат по главни пъти артерии
По принцип движението на ППС с животинска тяга и селскостопанска техника е забранено по първокласната пътна мрежа ("първокласна"

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”