Обжалване на невалиден? Акт за светлини.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
marrr
Автомобил: Polo 6N
Двигател: AEE

Обжалване на невалиден? Акт за светлини.

Мнениеот marrr » Чет 18 юли 2013 20:00

Колеги, обръщам се към вас относно проблема с който се сблъсках вчера.
Ситуацията е следната:

Вчера (17.07.2013г.) около 23:30ч. ме спира служител на КАТ на основание несветещ ляв габарит. В последствие се оказа, че лампите за номера също не светят. След около 5 минути четене на лекции как ще ми пишат акт за 1000лв., ще спрат колата от движение и т.н. в крайна сметка решиха, че ще пишат акт.
Съгласих се без съпротива от моя страна, защото реално си бях виновен. След около 30мин. единия от полицаите идва при мен и започва да ми чете акта и вместо "Автомобил-Фолксваген Поло" чете: "Автомобил-Фиат Уно", собственост на:...

Аз не казах нищо и написах, че нямам възражения към текста и ме пуснаха да си ходя.

Въпросът ми е: След като реално не съществува такъв автомобил (Фиат Уно) със този рег. номер. и т.н Акта счита ли се за невалиден?
Колата ми е Поло 6N и няма нищо общо с Фиат Уно :eek

dentdaemon
Автомобил: Polo 6N1
Двигател: 1.6L 55kW AEE
Контакти:

Re: Обжалване на невалиден? Акт за светлини.

Мнениеот dentdaemon » Чет 18 юли 2013 20:04

Не съм сигурен, но мисля, че да. Все пак толкова виновни за много по-сериозни престъпления се оказват 'невинни' заради процесуални грешки, според мен имаш пълното право.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 18 юли 2013 20:10

marrr написа: Акта счита ли се за невалиден?

Акта не, наказателното постановление на основа акта ще е невалидно.
Надявай се и в него да пише фиат уно.
По принцип, на формално основание, може и да бъде отменено, тъй като неправилно е индивидуализирано средството с което е извършено нарушението.
Но това са игри за адвокати и съдии, успех ти пожелавам.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 18 юли 2013 22:04

Свиркай си.
Нищо няма да плащаш.
Преди доста години направих една магария.Настигнаха ме,и ми написаха акт.Спорих защо другия полицай се пише свидетел и т.н.
Идва наказателното и аз обжалвам,без да чета в подробности.Насрочват дело,явявам се,те печелят.Идва решение от съда-сбъркано ЕГН и ДКН на автомобила. :11
9 години никой не ме е потърсил.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Сря 24 юли 2013 14:19

marrr написа:Колеги, обръщам се към вас относно проблема с който се сблъсках вчера.
Ситуацията е следната:

Вчера (17.07.2013г.) около 23:30ч. ме спира служител на КАТ на основание несветещ ляв габарит. В последствие се оказа, че лампите за номера също не светят. След около 5 минути четене на лекции как ще ми пишат акт за 1000лв., ще спрат колата от движение и т.н. в крайна сметка решиха, че ще пишат акт.
Съгласих се без съпротива от моя страна, защото реално си бях виновен. След около 30мин. единия от полицаите идва при мен и започва да ми чете акта и вместо "Автомобил-Фолксваген Поло" чете: "Автомобил-Фиат Уно", собственост на:...

Аз не казах нищо и написах, че нямам възражения към текста и ме пуснаха да си ходя.

Въпросът ми е: След като реално не съществува такъв автомобил (Фиат Уно) със този рег. номер. и т.н Акта счита ли се за невалиден?
Колата ми е Поло 6N и няма нищо общо с Фиат Уно :eek

Ако не обжалваш наказателното постановление, което ще излезе в КАТ, ще фигурира, че имаш неплатена глоба и ще трябва да я плащаш. Ако беше написал в акта, че имаш възражение и в определения срок го беше обжалвал, можеше да не се стигне до НП.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 24 юли 2013 15:55

грешката в модела на автомобила не е основание за недействителност на АУАН-а. Минимално изискваните от закона данни са относно времето, мястото, деянието и дееца. Щом ги съдържа, всичко е ОК. А основанията за оспорване на административните актове са:
1. липса на компетентност;
2. неспазване на установената форма;
3. съществено нарушение на административнопроизводствени правила;
4. противоречие с материалноправни разпоредби;
5. несъответствие с целта на закона.

В случая нито едно не е налице.

Потребителски аватар
niki1_j
Автомобил: Golf MK IV
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот niki1_j » Сря 31 юли 2013 10:48

Е, е. Обжалва се наказателното постановление, като няма да оспорваш самото нарушение, а невярността на информацията. Вписаният като управляван автомобил НЕ съществува, което автоматично ще отмени постановлението. Никой съдия няма да одсъде, че е валидно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”