Светна ми лампичката на маслото,какво може да е ?

Техническа и сервизна информация за Multivan, Caravelle и Transporter
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
avtohit77
Автомобил: VW T4 MULTIWAN + VW T3+T3 DOK
Двигател: AAB 2.4D 1992 + T3 1982 1.9TMTDI

Re: Светна ми лампичката на маслото,какво може да е ?

Мнениеот avtohit77 » Вто 30 юли 2013 20:06

stefan4o написа:Проблемът най-вероятно НЕ се състои в "тънкотата" на маслото, а в произхода му. Освен туй хубаво е да видиш и самото масло да не е вкарало от нейде гориво в него и да го е разредило.

ааа в какво уточни :no

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 30 юли 2013 20:10

Опитах се да го насоча, ако можех да хвърля боб щях точно да му кажа къде е проблемът. Хората масово смятат 10в40 и 5в40 за "тънки" масла, а всъщност истината е, че при 100 градуса са толкоз тънки, колкото и 15в40...

Потребителски аватар
avtohit77
Автомобил: VW T4 MULTIWAN + VW T3+T3 DOK
Двигател: AAB 2.4D 1992 + T3 1982 1.9TMTDI

Мнениеот avtohit77 » Вто 30 юли 2013 20:51

Изображение

vmrivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vmrivanov » Вто 30 юли 2013 22:28

Благодаря,ще видя какво е маслото и ще потърся как и и къде да му замеря налягането!

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Вто 30 юли 2013 23:27

На мястото на датчика, който ти светва лампата - там, следва да "вържеш" обикновен мано-метър и да видиш кво е налягането при загрял двигател. Опитът ми показва, че светне ли лампата веднъж, дори и на ниски, нещо е "чао" и двигателят, никога, вече не е същият... Незнам, изобщо защо датчиците светват лампата при, вече, толкова ниско-налягане (0,5 бара в повечето случай), щото, просто е прекалено-късно... :no Намислил съм на моите двигатели, които са без датчик и уред за налягане, да заменя стандартните датчици с "по-натегнати", поне, като има нещо, да се обаждат навреме... :win Дори проблемът да е от фалшиво масло, с което е ФУЛ, поражения, вече - има... :cry

vmrivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vmrivanov » Сря 31 юли 2013 5:14

Дано не си прав BuGman, на мен ми светна при много много високи обороти, на най-стръмното на качването след Слънчев Бряг9може би при външна темепература над 32 С, веднага загасих двигателя и от инерцията пак го запалих и лампичката изгасна,но след 300 м пак светна и вече докато намеря отбивка светеше около минута,след това го оставих да изстине и като потеглих не е светело повече...после го пробвах пак на стръмни участъци и не светва,не трябва ли ако има поражения пак да светва поне при натоварвания ?

Volkswangel
Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
Двигател: 2015

Мнениеот Volkswangel » Сря 31 юли 2013 12:38

Колега, още от първия ти пост останах учуден, че правиш ремонт и пренебрегваш основните лагери.... На времето ми изпратиха един Голф 2 от Швеицария с мотор 1,3, които беше дал всичко, което може да се вземе от един автомобил. Още на първото катерене в Родопите лампата светна и зумера се разпищя. Върнах се от пътя, свалих първо главата а после и блока и с помощ от приятел ги качих на терасата в къщи ( за ужас на жена ми и последвали серии от скандали :beat_butt2 ) Разглобих всичко и видях, че има определено износване и на шииките на вала и на цилиндрите.
От Германия приятел ми изпрати комплекти сегменти, основни и биелни лагери с оригиналния размер и гумички на клапаните.Смених всичко това без да шлаифам вала и блока. Знаех, че експериментирам и може да не се получи но рискувах. То пък взе, че се получи и след това му навъртях маса километри без никакъв проблем, така и го продадох след две три години.Каквото и да си говорим тук за масла, произход и качество, ок съгласен съм и с това, но за мен проблема е някъде в коляновия вал и плъзгащите лагери.Ако разбира се датчика е наред и отчита ниско налягане.

vmrivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vmrivanov » Чет 01 авг 2013 7:26

Хмм,..неприятно ще да е ако е така :confused

vmrivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vmrivanov » Чет 01 авг 2013 10:42

Четох,четох по британските форуми където също са големи маниаци и излиза, че всъщност проблема ми е - високо налягане на маслото.Значи имало два датчика в системата на динамичен контрол (както са си я кръстили VW) единия за ниско налягане на маслото ,който задейства само лампичката, а другия за високо,който задейства лампичка плюс аларма.Занчи на мен в жегата при нанагорнището на ниска предавка и високи обороти ми се получило високо налчягане над нормата.А това пък какво ще значи :) ?
P.S. Тук следва да си променя мнението...след още четене,всъщност установих, че датчика за високо налягане дава сигнал при спад на налягането при високи обороти...тоест и той е показтел за недостатачно налягане...така поне разбрах :screwy

Последна промяна от vmrivanov на Пет 02 авг 2013 4:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 авг 2013 12:38

Как можеш да твърдиш подобно нещо без да си замерил с манометър? По принцип с увеличаване на температурата на двигателя и респ. тази на маслото неговото налягане спада (в смисъл променя му се вискозитета и помпата не може да направи нужното налягане към главата). Това става още по-фрапиращо, когато се качва наклон на висока предавка и тогава двигателят се товари доста и съответно грее (имам МФА и съм си правил експерименти, но и по пътя на логиката е така). Отиди да ти замерят в някой сервиз налягането на маслото (на загрял мотор, разбира се) и пиши какво са установили.

Последна промяна от stefan4o на Чет 01 авг 2013 13:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 01 авг 2013 12:58

Жълтия проводник - датчика мери над 2000об.+зумер и лампа, а синия проводник - до 2000об.+лампа...или май обратното беше :rolleyes :redface
Прикачени файлове
Elektrik_Schalter_Oeldruck_F1_Einbauort_5Zyl_2Geber.jpg
Elektrik_Schalter_Oeldruck_F1_Einbauort_5Zyl_2Geber.jpg (65.43 KиБ) Видяна 1639 пъти

Потребителски аватар
kadeta
Автомобил: MULTIVAN 1.9 D
Двигател: 1X 1992

Мнениеот kadeta » Чет 01 авг 2013 20:19

15w40 TOTAL QUARTZ това е маслото ААB моторче тоталче обича по бъирите да тича и маслото да не спича :biggrin
Прикачени файлове
total_quartz_5000_diesel_15w40_1l-cardepo-400x420.jpg

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 авг 2013 20:27

Карам с такова колата от профила. Ще го кажа само с една дума - МЪКА. Сутрин първите 1-2 секунди като запаля - фуражомелачка направо. Никога няма да си накажа колата с такова минерално масло, просто така я купих, а не го сменям, щото искам с него да сменя и маслената конзола за филтъра. За мен КАСТРОЛ Магнатек 10в40 е най-добрият избор, карах с него предишната ми кола и тракане на компенсаторите не съм чувал, по обясними причини (съдържат се в описанието на вискозитета).
Това е малко лирично отклонение. Може и проблемът на колегата изобщо да не е в маслото. Но това се разбира само след нужните замервания и евентуалната подмяна на маслото с друго.

vmrivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vmrivanov » Чет 01 авг 2013 21:37

Ще сменя маслото и после ще замеря налягането, знае ли някой къде в София да го направя?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 01 авг 2013 21:46

Първо замери налягането. Да не се окаже, че ще смениш масло за 60 лева, вместо датчик за 5 лева...

Върни се в “T4, T5 и T6”